Vintervandretur på Skåneleden

Søndag 9/3 2014: Var oppe allerede ved 7-tiden, var blevet vækket af traners karakteristiske skrig. De gik nede på den sumpede eng, som lå op til pladsen. De fløj, før jeg kunne komme tæt nok på til at tage et billede. Det havde været nede omkring frysepunktet, men jeg havde sovet godt. Fik tændt et lille morgenbål, bryggede kaffe og spiste min morgenmad, 3 stykker knækbrød med Nutella.

vintervandretur på skåneleden

Se første del af vintervandretur på Skåneleden her... 

Vandring Skåneleden

Det var så koldt, at jeg ikke ville kalde det at smøre knækbrødet med Nutella, men skære det i skiver og lægge det på som var det ost. Gik op til huset og fik fyldt min 2-liters flaske med, pakkede sammen og var afsted ved 9:15-tiden.

naturen paa skaaneleden

Et lille grantræ vokser på toppen af den væltede rodklump

kuperet terraen vandretur skaaneleden

Meget kuperet terræn på Vedema Hall

aaben landskab skaaneleden

Her åbent terræn ved Vedema Hall

baalbplads ved barsjoen

Grillpladsen ved Barsjön
Det var fortsat en del kupere terræn ved Vedema Hall, men på sti og rigtig flot. Der var meget idyllisk nede ved Barsjön, som ligger nedskåret, men man passere helt tæt på den vestlige ende.

barsjoen

Barsjön

sten og jordgaerde

Hvor utroligt end det lyder, så løb man på et tidspunkt tør for sten, og begyndte at bygge diger af jord i stedet for

bro over roekeaen

Broen over Rökeän
Efter den meget lange bro over Rökeän i bunden af dalen er man pludselig ude at naturreservatet. Der holdt jeg 10 minutters pause ved 10:30-tiden, og jakken kom af inden jeg fortsatte. Det var høj sol og rigeligt varm når man gik.

milepael ved jonstrustorp

Milepælen ved Jontustorp som Carl von Linné passerede den 27 juli 1749 under hans Skånske rejse. Lidt pudsigt at det nu er tredje tur i træk hvor min vej krydser Carl von Linné. Det er helt tilfældigt.

gammel tilvokset bil paa skaaneleden

Lige før Götorp stod denne kandidat til ”Extreme Overhauling”
Derefter fortsatte ruten på små skovstier, meget afvekslende mellem granskov og åben bøgeskov, men man kunne ikke rigtig gå til.

Dejlig åben bøgeskov efter Götorp

skaaneleden imellem boegeskov og granskov

Stien går i grænsen mellem bøgeskov og granskov

frokost paa skaaneledenLun plads i solen til frokosten lige før Hovedvej 21
Ved 12:30-tiden var der en skøn åben plads i solen lige før vej hovedvej 21 (nord for hovedvej 21), og jeg besluttede at holde frokost der. Spiste Knorr Cup Noodles med oksekød smag tunet med en Knorr Koppen Tomat. Lavede kaffe og fyldte termokanden, det var skønt i solen, vindstille og 13 grader. Jeg var først afsted igen en lille times tid senere ved 13:30-tiden, og krydsede hovedvej 21. Jeg havde lidt problemer med orienteringen, det var klart at man først skulle krydse jernbanen inde i Finja, men markeringerne førte hen til jernbanen, jeg konkluderede at det nok var meningen at man skulle gå i det smalle skovstykke mellem hovedvej 21 og jernbanen, men det var ganske vanskeligt terræn, der var stedvis sumpet og en masse fældede småtræer og kvas lå over det hele.

skaaneleden langs jernbaneLangs jernbanen
Til sidst snævrer det ind så man kommer ud på cykelstien langs hovedvej 21 og jeg tror faktisk det er meningen at man skal følge cykelstien hele vejen, men jeg er ikke sikker. Derefter går man det sidste stykke på cykelstien og asfaltvej til Finja, ikke særlig eventyrligt eller vildmarksagtigt, men ganske letfremkommeligt

skaaneleden ved finja

Det ikke særlige vildmarksagtige stykke til Finja
Et par hundrede meter efter at have krydset jernbanen i Finja, forlader man asfalten og kommer næsten straks til Finjasjön, som man lige får et glimt af, og man skal passe på ikke at kommer på en rundtur rundt om Finjasjön.

panorama billede over finjaFinjasjön i det fjerne
Derfra følger man Almaån ganske tæt oppe på brinken og godt det var tørt i vejret, ellers ville dette stykke have været et rent mudderspor.

almaaan

Almaån

en traet lhl paa skaaneleden

En falden kæmpe lige før Mölleröd

moelleroed slotsruin

Mölleröd Slotsruin
Efter Almaån kommer man til Mölleröd og ruinen efter den store fæstning som lå det for 400 år siden, og som ofte blev besøgt af Kong Christian IV. Den brændtes ned under den Skånske Krig i 1678, og blev aldrig blev genopført.
Det sidste stykke til Hässleholm er fortrinsvis på grusstier eller motionsspor, og der begyndte jeg at møde mange mennesker på deres søndagsløbetur, ellers havde jeg ikke mødt nogen.

haesleholmgaard

Hässleholmgården – masser af teltplads
Jeg var ved Hässleholmgården kl 17, og der ligger et shelter en 100 meter vest for selve hovenbygningen nede for enden af en stor græsplæne.

shelter ved haesleholmgaard i sydsverige og skaaneleden

Shelteren ved Hässleholmgården og drengene som grillede og bød på Cola
Der var en 5-6 unge drenge som havde gang i grillpladsen og der var selvfølgelig ikke noget brænde tilbage, men jeg havde spottet en egnet træstamme i skoven. De var vældig imødekommende og spurgte til min tur, bød mig et glas sodavand og tilbød mig at spise med, de ristede pølser og varmede tortillawraps, men maden takkede jeg dog nej til, men et glas Cola smagte nu godt.

shelter paa skaaneledenT

eltet sat i solens sidste stråler
Jeg fik sat teltet, og savede nogle ender af træstammen så jeg havde til et bål senere. Gik op til vandrehjemmet og fik vand. Det begyndte at blive koldt som solen forsvandt og drengene pakkede sammen, og ryddede nogenlunde op. De var vældig høflige, og spurgte om de skulle slukke ilden, eller lade den brænde. Jeg sagde at den bare kunne brænde ud. Jeg flyttede gløderne fra grillpladsen over til shelteret da de var gået og flækkede lidt frisk træ til at få gang i det igen. Derefter lavede jeg aftensmad, Knorr Spaghetteria Bolognese med lidt hakket løg og de sidste 50 gram bacon i tern og den sidste lille flaske rødvin.

rigtig madlavning paa jetboil

Dinner is server - Knorr Spaghetteria Bolognese

baal paa skaaneleden

Aftenbålet
Jeg regnede på distancen til i morgen. Jeg havde ca gået 20 km både i går og i dag, og det havde ca taget 8 timer begge dage, altså omkring 2½ km i timen. Det havde ikke gået helt så hurtigt som på efterårets tur der for det meste havde været på grusveje og grusstier, der havde jeg ligget over de 3 km i timen. Det var lidt mere spændende terræn på disse etaper, stormfaldet efter Bodil og generelt lidt sværere terræn. Ruten i morgen var beregnet til ca 25 km, altså omkring 10 timer. Det var lige i overkanten, synes jeg, jeg ville gerne være hjemme senest kl 21- så jeg lige kunne få pakket teltet og soveposen ud, og stadig være i seng i nogenlunde ordentlig tid, skulle jo op og på arbejde kl 8 om tirsdagen. For at være hjemme kl 21 skulle jeg være i Sösdala omkring kl 17, allersenest kl 18. Så jeg skulle altså være i gang allerede kl 7 allersenest kl 8, og altså op allerede mellem kl 5 og 6 om morgenen, glem det ! Jeg kiggede på kortet efter alternativer, og kunne se at Tormestorp ville være en passende exit. Der er ca 13 km og bus/tog forbindelse til Sösdala. Tormestorp ville også være et passende sted at starte næste gang, med ca 12 km til Lillsjö. Så altså senest i Tormestorp kl 15, i Sösdala kl 16 og hjemme ved 20-tiden, det var en god plan (B). Lavede kaffe, smed det sidst ebrænde på bålet, og spiste det sidste chokolade kage med en lille Cognac. Gik i posen ved 23.tiden, det var omkring 3 grader varmt, men føltes ikke helt så koldt da det var helt vindstille.

rute over skaaneleden fra vedema til haesleholm

Vedema - Hässleholm (Nord-Syd leden etape 3)
Dagens etape: 19.0 km (80 højdemeter)
Total: 49 km (310 højdemeter)
Lejr 3: N56 09.137 E13 44.733

Mandag 10/3 2014: vågnede ved 7:30-tiden, og tog det roligt, havde egentlig besluttet at stoppe i Tormestorp, så havde ikke særlig travlt. Spiste morgenmad, mine 3 stykker knækbrød med Nutella og lavede kaffe. Ved 8-tiden kom 3 unge mennesker slæbende med en masse ting, de skulle holde en event om udendørsliv, som skulle starte kl 9. Jeg fik nu pludselig travlt med at pakke sammen, da jeg ikke ville risikere at blive taget for en del af eventen.

event med udendørsliv

Event med udendørsliv
Jeg gik op til vandrehjemmet efter vand og pakkede sammen. Jeg blev hængende lidt for at se hvad eventet gik ud på. Der kom en 25-30 skolelærerer ved 9-tiden. De blev delt i hold og skulle starte med den klassiske øvelse at tænde et bål og se hvem der først kunne brænde en ophændt snor over. Det ene hold havde lidt problemer og jeg kunne ikke dy mig for i smug at give dem en tændblok, men det hjalp ikke meget da de prøvede at tænde op med visne blade og de brænder som bekendt dårligt. Jeg smuttede ved 9:30-tiden i strålende sol.

kaempe klippe ved magle vaatmark

Kæmpe klippe stikker op her ved indgangen til Magle Våtmark

geografi paa skaanelden

Jeg kan ikke regne ud om disse to stablede sten er naturlige eller konstruerede
Det gik derudaf på grusstier i Hässleholms udkant og man passerer til at starte med bebyggelse og kolonihaver, Derefter kommar man til et meget idyllisk område med små kunstige søer, Magle Våtmark, som er anlagt for at forhindre fosfatindledning i Finjasjøn.

mange soeer ved magle vaatmark

En af de små søer i Magle Våtmark

udsigt over soe ved magle vaatmark

En lidt større sø i Magle Våtmark

svaner

Svanerne nød det gode vejr i solen
Der var mange fugle, bla svaner og grågæs. Derefter drejer man sydpå ind i skoven på Göingaåsen. Jeg var ved Rönnarehusen allerede lidt i 12. Selvom pladsen Rönnarehusen skulle være officielt nedlagt, så den meget velholdt ud.

et nyt grantrae paa vej

Et lille grantræ har slået rod på toppen af en sten
Både shelter, bænkebord og bålplads var helt OK. Vand var der ikke noget af, men det er der alligevel ikke på de fleste pladser om vinteren. Jeg spiste frokosten der, små spegepølser og knækbrød. Det var fantastisk vejr, jeg målte 17 grader.

shelter ved roennarehusen

Den nedlagte plads Rönnarehusen, som dog var i ganske fin stand med et nyt bænkebord
Jeg studerede kortet og kunne se at de sidste 15-16 km til Sösdala for det meste ville være på grusstier, dog med lidt stigning nogle steder. Jeg besluttede mig til alligevel at tage hele den planlagte tur, og ikke noget med at springe fra i Tormestorp, som jeg ellers havde besluttet mig for i går. Jeg var afsted igen ved 12:30-tiden, blot med T-shirt og en løsthængede skjorte udover. Den tynde trøje kom i rygsækken, det var helt sommervejr.

baek ved goeingaaasen

En lille bæk med helt klart og frisk vand fra Göingaåsen
Den videre opstigning på Göingaåsen var kort, men intens. Det var rigtig flot i det gode vejr, og udsigten oppe på skrænten øst for Tormestorp i 135 moh var imponerende. Der var en udsigtsbænk, hvor jeg holdt et kort hvil.

smuk udsigt paa skaaneleden

Udsigten fra toppen af Göingaåsen ved Tormestorp

terraen paa goeingaaasen

Flot terræn på Göingaåsen, her ca en km før Nösdala
Derefter gik det nedad igen, nu på fine stier. Jeg så et par gule sommerfugle, Citronsommerfugle, og synes det var helt fantastisk at se sommerfugle allerede i starten af marts. Desværre satte de sig ikke på noget tidspunkt, så jeg kunne fotografere dem.

citronsommerfugl

Her er et billede af Citronsommerfuglen (fotograf Thomas Kehlet) – tak til Rene for artsbestemmelsen ud fra min beskrivelse
Jeg var fremme ved hvor man krydser jernbanen efter yderligere en time ved 14:30-tiden og jeg holdt igen en kort kaffepause. Der løb en lille å, og der stod en bænk, som man dog ikke kunne komme til at sidde på pga området ikke var vedligeholdt og der var vokset et par småtræer op gennem bænken. Jeg tillod mig at fælde dem, så jeg kunne sidde på bænken og nyde solen.

goeingaaasen

Et tilbageblik på Göingaåsen
Den sidste del af ruten var på brede grusveje, og det gik forholdsvis stærkt. Området vest for Lunnahöja var meget rigt på gravhøje og mange bygningsruiner.

sten samlinger ved lunnahoeja


Der var mange af sådanne små samlinger af sten ved Lunnahöja

skaaneleden ved lunnahoeja

Flot åbent landskab lige før Lunnahöja
Hvor ruten drejer mod vest mod Björkeberga fortsatte jeg ligeud mod Sösdala, nu på asfaltvej. Solen begyndte at gå ned og det var meget smukt. Jeg var fremme ved byskiltet 17:15, og fremme ved bilen en halv times tid senere kl 17:45, og inden for min egen tidsfrist som var kl 18, så der var tid til at spise lidt godt på vejen hjem og stadig være hjemme i fornuftig tid.

søsdalen

Solnedgang ved Søsdala
Jeg havde set et skilt som viste til Vannaröd Slott, hvor der også var symbol for mad. Det ligger i den nordlige udkant af Sösdala, og jeg ville jo gerne støtte lokalsamfundet lidt. Men det viste sig at der ikke var åbent, såvidt jeg kunne forstå skiltet så serverede de hjemmelavede burgere til frokost, hvis man forudbestilte, ellers var der kun arrangement ca en gang om måneden.

vannaroed slott

Vannaröd Slott hvor man på trods af skiltningen ikke kan få mad
Så kunne det også være lige meget, jeg havde da gjort et ærligt forsøg, og kørte så direkte til Landskrona. Det har efterhånden udviklet sig til en tradition at jeg afslutter en vandretur i Skåne med aftensmad på restaurant Tycho Brahe i Landskrona, så selvom jeg forsøgte med Vannaröd Slott, så skulle det ikke blive denne gang traditionen blev brudt. Det er virkelig god mad, og et velbesøgt og hyggeligt sted.

tycho brahe i landskrona


Oksebøf på planke med bagt mos, rodfrugter og bearnaisesovs på Tycho Brahe i Landskrona . . . mums !

spisested i landskrona

Og hyggelige lokaler også. Det er lidt et ’stamsted’ for mig.
Selv en almindelig mandag aften var der ca 2/3 fuldt, men man skal aldrig vente længe efter at bestilling er afgivet. Jeg var der kl 19 og fik en oksebøf på planke med bagt mos, rodfrugter og bearnaisesovs. Det er rigtig lækkert, normalt plejer jeg også at tage et stykke hjemmebagt kage og kaffe til dessert, men jeg sprang over, da jeg gerne ville hjem. Jeg kørte videre mod Helsingborg kl 20 og kom med en færge en halv times tid senere. Jeg var hjemme 21:30, fik hængt teltet op, og slået soveposen ud, og efter en kop kaffe var jeg i seng ved 23-tiden. Godt træt, men tilfreds med at jeg fik gennemført hele turen som planlagt.

ruten skaaneleden fra haesleholm til soesdala


Hässleholm – Rönnarehusen - Sösdala (Nord-Syd leden etape 4 + 5)
Dagens etape: 25.0 km (150 højdemeter)
Total: 74 km (460 højdemeter)

skaaneleden fra vittsjoe til soesdala

Hele ruten Vittsjö – Sösdala
Total: 74 km (460 højdemeter)

Kort, litteratur: Skåneleden Nord til Syd leden, kort og beskrivelse købes f.eks i Nordisk Korthandel. Online finder man samme informationer, inkl. aktuelle opdateringer, på den officielle hjemmeside www.skaneleden.se