Henrik Woodpek - Snitter

Interview med den dygtige Henrik Woodpek, der blandt andet snitter flotte, sjove og anderledes figurer/skulpturer. Henrik giver dig et godt indblik i, hvad du skal bruge for at komme i gang med at snitte.

henrik woodpek

Se videoen med Henriks skulpturer her

Interview med den dygtige Henrik Woodpek, der blandt andet snitter flotte, sjove og anderledes figurer/skulpturer. Henrik giver dig et godt indblik i, hvad du skal bruge for at komme i gang med at snitte.

henrik woodpek

Se videoen med Henriks skulpturer her

Snitterier

Hvornår startede du snitteriet?
Til at begynde med startede jeg med at snitte små gaver til min familie. Allerede da jeg var 10 år, gad de ikke få flere bordskånere og leraskebægere.

Hvornår blev du afhængig?
Træet griber jo en, når man først er i gang. Jeg tørstede efter at lære mere og efter at få gode knive. Der var ikke internet dengang, så jeg lavede mine knive selv. Den første var en Løve Messer, som fiskerne kaldte den. Jeg er opvokset i Hirtshals og så, at de brugte den slags til at rense fisk.

snittevaerksted

Hvad giver det dig?
Det giver mig ro og fordybelse - ja, så er man vel afhængig af det.

Hvad vil du gerne inspirere børn og voksne til?
Jeg vil gerne inspirere både børn og voksne til at arbejde med deres hænder og bruge deres fantasi. Alt kan lade sig gøre i træ, når bare man bliver ført lidt frem. Det er min opgave at gøre det på en sikker måde. Når børnene starter her hos mig, er de sammen med deres forældre. Er børnene meget små, skærer enten deres far og mor, eller også gør jeg det. Så arbejder de videre med sandpapir og færdiggør deres projekt. Som 6-7 årige kan de så småt selv begynde at arbejde med knivene. Det sker under total opsyn. De skal gøre, hvad jeg fortæller dem. Alle skal deltage i et slags beskyttelseskursus, før de går i gang. Det er en betingelse for at arbejde med så skarpe knive. Det er ikke spejderknive med afrundet spids, men rigtige snitteknive med spids, og de er skarpe som barberblade.

Hvad skal man bruge for at komme i gang?
Man har brug for to standardknive, Snitteknive, man kan altid supplere op, efterhånden som man får mere erfaring og ved, hvad man vil, Man kan altid komme her hos mig og få et kursus i de grundlæggende teknikker.

snitte vaerktoej

Hvor kan man opleve dig næste gang?
Jeg har været i Østrig, Bayern, Saudi Arabien. Ellers er jeg på mit værksted i Vendsyssel, der ligger i skoven ved Skallerup Klit.

Favorittræ?
Mit favorittræ er lindetræ.

henrik woodpek snitte

Favoritværktøj?
Når man først kan arbejde med kniv, er man solgt,

Lagring af træ?
Jeg lagrer og saver selv mit træ. Jeg får det i stammer og saver det op i 2-tommers planker á 5 cm. Hvis jeg ved jeg skal bruge det senere, er plankerne tykkere. Man siger nemlig, at lindetræ skal Lagre i et år pr. tomme. Det skal hænge under halvtag og lufttøres, Jeg brænder for karikaturskæring, som tager rigtig mange år at lære og forfine. Jeg har trods alt siddet i mange år og øvet mig, Jeg er knap 65 år nu, så årene er gået med træet.

Art:
http://www.woodpek.dk/vaerker-til-vaeggen/nggallery/thumbnails
http://www.woodpek.dk/skulpturer/nggallery/thumbnails
http://www.woodpek.dk/p-kim/nggallery/thumbnails

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.