Trangia museum

Vi har besøgt Trangias fabriksmuseum i Trång, hvor der er en lille udstilling og brandstore. Et hyggeligt lille besøg, hvor du kan få en times tid til at gå.

trangia museum

Museum og Trangia Store

Byskiltet siger “Trång”, og hårene rejser sig på mine arme. Vi er her! Trangias hjem. Det var her, det hele startede. Det var her, Trangia fik sit navn, da Trång inspirerede ejeren: Trång blev til Trang. IA betyder i aluminium. Altså Trangia.

Eller er det nu også sandt?

historien om trangia

Trangia ligger i Trångsviken,men derfor kan det jo godt være sandt alligevel, men på fabrikken hænger et dokument, der har to forklaringer. Den første udlægning er alment kendt, men der er altså også en anden forklaring:

I 1647 fødes en gut ved navn Olaf Olafsson på en gård med navnet “Trång”. Han bliver præst og skifter navn til Olaus Olai Trangius. I 1671 fødes hans datter Anna Maria Olausdotter Trangia. Var det hende navnet kom fra?

Ingen ved det med sikkerhed, men ligegyldigt hvad er navnet Trangia nu en massebetegnelse for kogegrej. F.eks. omtaler Naturstyrelsen Trangia som en betegnelse for et stabilt kogekøkken.

Tilbage til museet

Museet har en masse gryder, potter og pander. Det var jo egentligt det, Trangia lavede. Først senere kom kogegrejet til friluftsliv. Og meget senere det verdensomspændende brand, som alle elsker.

Museet er på størrelse med en god stor stue, så det er ikke fordi, du kan spendere uanede timer her. Men hvis du kigger efter, finder du også et dansk bidrag, nemlig fra FDF’erne. Ivan Tolborg, G-EX-69 udrustningschef takker nemlig Trangia i et brev og konstaterer, at de hos FDF efter utallige tests af ekspeditionsgrej kroner Trangia som den bedste producent!

museum om trangia

Trangia shoppen

Shoppen er selvfølgelig spækket med en masse Trangia-grej. Også meget mere, end vi kan købe her i Danmark - eller for den sags skyld også i Europa. Trangia laver eksklusivt grej til andre markeder udenfor Europa, og dette kan du købe her. Trångsviken ligger 1 times kørsel fra Östersund i Jämtland. Hvis du på vej til skiferie i Åre/duved eller vandretur i Hejredalen har kørt på E14, er du helt sikkert kørt forbi Trång.

Shoppen har en afdeling med anden sorteringsvarer og en afdeling med testprodukter. Noget er produceret for en anden virksomhed, mens andet er forsøgsvarer). Man kan derfor finde unikum - og det er sjovt!

Desværre mangler der den der souvenir, som sætter prikken over i’et ved dit besøg. Ikke engang en køleskabsmagnet. Bag sælgeren hænger en 2021 kalender, men da vi er her i september 2021, er den ved at være af sidste salgsdato.

Faktisk er Trangiaposen den bedste souvenir, og vi er enige om, at den næsten må være det bedste minde fra besøget. Vi havde næsten lyst til at købe en ting mere blot for at få pose nr. 2.

fdf spejder trangia

Hvorfor er der ikke en miniversion af det kendte håndtag, som nøglering? Hvorfor ikke en nylonsnor (som man fæstner rundt om Trangiasættet, når det er pakket sammen) med unik tekst. Enten man selv kan skrive, eller med teksten “Trangiamuseum” eller lignende?

Jeg brugte beskedne 350 kr., for jeg har de Trangiasæt, jeg skal bruge (og nok til 20 familier mere). Jeg snoldede selvfølgelig lidt anderledes Trangiagrej. Jeg var villig til at bruge mange flere penge, hvis havde der været souvenirer - også til mine mange nørdevenner.

Skal jeg besøge Trangiamuseet?

Ja! Hvis du er på de kanter, så skal du. Det tager ca. 1 time at komme rundt i både museet og butikken.

Men… du skal ikke tage til Trång, medmindre du er supernørd. Det er besøget ikke værd. Der er ca 1100 km og en konstant køretid på 13 timer. Jeg ville selv gerne se museet og havde gerne kørt efter det, men når jeg alligevel kom forbi efter en vandretur over polarcirklen, var besøget oplagt - heldigt at kunne slå mange fluer med ét smæk.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.