Ildforbud og bålforbud Finland

Der er indført afbrændingsforbud 2023 i Finland. Det betyder at der er ildforbud og bålforbud i naturen, mange steder. Det betyder også at du ikke må bruge brændere som Trangia, WindBurner og Jetboil. Men hvor må jeg gerne? Og er der tricks til at få varm mad alligevel?

afbrændingsforbud, ildforbud og bålforbud finland

Afbrændingsforbud Finland 2023

Vi har talt med Joppe Ranta der er outdoorjournalist i Finland. 
"Reglerne for allemandsretten i Finland er over 100 år gammel, og lidt anderledes end herhjemme og i Sverige. Du må f.eks. gerne bruge gasbrændere i områder med afbrændingsforbud, hvis du benytter dem på officielle bålsteder (i Nationalparker f.eks.). Du må ikke bruge hobo stoves, wood gas brændere, bushbox o.s.v.". 

I disse kommuner er der lige nu afbrændingsforbud:

Kolari
Sodankylä
Kittilä
Savukoski

listen opdateres løbende.

Joppe Ranta fortæller videre at man går meget op i brandsikkerhed i Finland:
"Der er en god regel i Finland som du bør overholde: Er du i tvivl om du må lave bål, så lav IKKE bål."

Vi anbefaler dig at kigge på Finlands metrologiske institut, der opdaterer kort over afbrændingsforbud i Finland: https://en.ilmatieteenlaitos.fi/warnings

Der er stadig kommuner uden afbrændingsforbud.

Her må du gerne (med omtanke) lave bål

Kontroller altid i det område du skal til. "I Finland må du gerne lave bål i officielle bålsteder, men ikke i naturen som f.eks. i Sverige. Du skal altså finde et officielt bålsted. Den findske stat ejer nationalparker. Kommuner ejer parker o.l. Der er flere 1000 lodsejere i Finland der ejer resten, og de kan give lov, men igen; Undersøg der hvor du skal hen."

Du må selvfølgelig også bruge gasbrændere i områder uden afbrændingsforbud.

Sådan får du varm mad på tur alligevel

En Stanley: Det lette trick er at bruge en Stanley Thermoflaske. Hæld kogende vand i Stanleyen hjemmefra, så holder det i op til 24 timer. Husk at en Stanley også kan holde koldt, så skal du bruge koldt vand på tur, så er en Stanley også løsningen.

Forestia Heaters Bag Pack: En Forestia Heaters Bag Pack virker ved, at du hælder koldt vand, ned i posen. Posen bliver så meget varm (følg instruktionen på poserne) og kan varme din ret. Enten en du har med hjemmefra, f.eks. i en silikone pose, eller en Forestia ret (de smager ret godt!). 

kold mad: en lækker tapas, kold delle med kartoffelsalat, pastasalat med tilbehør. Der er mange muligheder for, stadig at få god mad på tur. Derudover er der selvfølgelig forskelligt brød med pålæg, naan med dip o.s.v.

Eller du kan købe Outsites smarte Afbrændingsforbudflyder ;)

 

pointen er egentligt: du skal ikke sidde inde, fordi bålforbud er ude  der er stadig masser af muligheder for, at nyde en god tur i naturen.

Husk nu

Brug hovedet, de indrettede bålsteder og husk hvilket underlag du tænker ild på. Hav altid en Nalgene flaske, spand, tom colaflaske eller lign. med vand stående ved bålet.

Kilder

Vores gode ven Joppe Ranta har hjulpet med artiklen. Hvis du er i tvivl om friluftsliv i Finland eller bålforbud, er du velkommen til at kontakte Joppe.
Du kan følge og kontakte Joppe Ranta på forskellige sociale medier:
Facebook: https://www.facebook.com/Retkinikkari
Instagram: https://www.instagram.com/retkinikkari/

Vores kilde er Finlands Metrologiske Institut. Vi har, efter bedste evne, også undersøgt de omtalte kommuners hjemmesider for info.
MEN! Husk nu selv at undersøge før du tager af sted på vandretur. Kildehenvisning til Outsite, hvis du står med en panser og en bøde, holder (indtil videre) ikke i retten!

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.