Hvornår startede din passion for outdoor/friluftsliv?
Ret beset så startede mit udeliv allerede i barndommen (7-8 år) hvor vi havde 3 km til en stor skov -Klosterheden/Kjærgårsmølle (danmarks 3 største skov)- ved Struer. Her var vi 5 drenge der med meget prinitive midler overnattede i skoven mange weekender, og lavede mad over bål og byggede telte af plastiksække eller hvis det var rigtig luksus, så havde vi en rulle plastik med.
Senere blev det til en del år i som spejder hvor jeg kunne nyde fællesskabet for friluftsliv, og hvor ”grej” kom lidt ind i billedet.
I mit voksne liv gled det mere over i oplevelsen alene, og det med at have noget grej der fungerede på de ture jeg var på.
Gode ture du har været på?
Jeg har været på en del ture som jeg husker ret god. For eksempel i Sverige i 14 dage hvor alt gik galt! På vej op i Nordsverige hvor vi skulle op og vandre startede det skidt med at bilen gik i stykker 20 km fra vores base (hytte), og så måtte vi jo starte turen med at gå med alt op til hytten hvor vi skulle gå fra. Vi havde meget med til de 14 dage og lidt (en del) ekstra hvis nu det skulle gå galt. !! Det fik vi så brug for… Vi havde besluttet at blive i hytten en ekstra dag og det blev vores held, for dagen efter om aftenen begyndte det og sne kraftigt og næste morgen var der over en halv meter sne, og det var begyndt af fryse ret meget..??, og de efterfølgende dage var vi strandet i hytten da sneen væltede ned og vandreturen blev til en hytteferie. Der gik 5 dage inden der kom en sneplov forbi så vi kunne gå de 15 km til nærmeste by for at give lyd fra os.
Den hårdeste tur i mit liv var en selvvalgt overlevelsestur i de tyske skove hvor vi ankom med vores eget turudstyr men fik udleveret 20 meter snor, en kniv, 4 store plasticposer og så skiftede vi alle 15 til tysk tøj fra anden verdenskrig (alt brugt og slidt) SHOCK…intet af det vi havde med skulle efterlades, og vi skulle gå mindst 15 km hver dag. Vi fik i starten udleveret lidt rationer, men de næste 14 dage fik vi mindre mad og lærte gennem skoven alt vi kunne udnytte af skoven, dvs svampe, finde vand og spise det skoven kunne byde, hugorm, snegle eller orme og de sidste 3 dage var vi selvforsynende ….vi havde 2 og 2 fået en ”buddy” vi skulle passe på, en høne og en pose korn som vi skulle fodre hønen med gennem hele turen. Døde hønen var vi ude og blev kørt tilbage.
Sidste dag skulle vi slagte hønen og tilberede den…det var ren luksus.
Udover det har jeg nok brugt mindst 1 weekend ude i måneden de sidste mange år, og ca halvdelen af mine ferier, kun afbrudt af familieforøgelse hvor jeg vægter det højest.
Turene tog en drejning, men mulighederne blev set!
Turene har de senere år været lidt begrænset da jeg max kan klare 10 km med rygsæk. Jeg er desværre blevet ramt af noget arveligt sammenfald af lændevivlerne, og det har sat en stopper for de store ture. Men begrænsningen har bare bragt andre sider af naturoplevelserne ind og jeg udnytter dem alle, kajak blev en erstatning for vandreture da jeg kan sidde ned og stadig komme lang omkring, kystlinien byder på over 7000 km næsten uberørt natur, og med efterhånden en masse områder hvor man kan campere kan man sagtens få en fed naturoplevelse.
Shelter/hængekøje-turene er blevet en god erstatning også, turen fra bilen til shelteret er som regl ikke så lang og så kan jeg dele mine oplevelser med familien, som efterhånden er med når jeg tager ud for at overnatte. Når jeg vil alene afsted pakker jeg en let rygsæk og kører ud til et udvalgt område, hvor jeg så går med min oppakning ud til det sted jeg har bestemt. Efterhånden så kender jeg ret mange gode steder som er ”mine” og hvor jeg nemt kan være uforstyrret i mange dage.
Hvorfor så stor passion for brændere/stoves?
Det hele startede med en Esbit brænder fra forsvaret, den fulgte mig i nogle år men blev efterhånden hurtig afløst af et Trangia-sæt, den fulgte mig i nok 20-25 år men blev udskiftet til ja en Trangia, men i mellemtiden var der kommet en masse andre brændere på markedet som var smartere, lettere og meget mere brugbare når jeg var solo.
Der kommer jo altid nyt og smartere grej, og noget ser så fedt ud at man må have det…, så på den måde slæber man jo lidt til huse hele tiden. Og med alle de mærker på markedet så kommer der noget nyt hele tiden men sjældent noget der er helt nyt og anderledes.
Hvad er din yndlingsbrænder?
Uha den er ikke nem for der har været mange gennem tiden, men skal jeg vælge én så bliver det min Primus Multifuelbrænde,r fordi den levere hver gang.
Hvad er den mest specielle brænder du har?
Hmmm… det er vist en Primus-brænder der kun vil brænde petroleum og oser som et godstog, og så virker den bedst når det er sommer og over 20 grader.
Hvilken brænder er den sjoveste?
Ja der er jo noget ved åben ild og hightech, så det må uden tvivl være min BioLite, den er egentlig sindssyg godt tænkt men total ubrugelig. Ja man kan lave mad på den og lade en telefon med den!!!! Den lader langsomt og så er det som at lave mad med en jetmotor.
Hvor meget grej har du?
Nok til at oprette en grejbank ;-)
Jeg har nok til at kunne klare mig, men har telte, soveposer og brændere nok til hele familien (5 pers) så vi hver kan få et telt, underlag, sovepose og mindst 2 brændere hver.
For ikke at tale om et shelter i haven som bruges af hele familien også bedsteforældrene som overnatter med ungerne om sommeren.
Hvad er dit årlige budget på grej?
Jeg har egentlig ikke noget budget men bruger ca 5 - 8000 kr. på grej om året i gennemsnit. Men skal der indkøbes en kajak eller 2 så kommer vi langt over..!!
Familien og outdoorlivet.
Jeg har i rigtig mange år været outdoor-egoist altså alene eller max 23 personer afsted, men i de senere år har jeg været nødsaget til at inddrage ungerne hvis jeg også skulle have kvalitetstid med dem. Så de sidste 10 år er familien blevet mere og mere inddraget i turene. Nyder at have familien med og de er på deres måde lige så tændte på udelivet som jeg er, dog er vinteren min egen, idet de mener det er for koldt.
Du virker til at “springe” rundt i mange projekter som du hygger dig med.
Kan du fortælle om tidligere projekter?
Jeg sætter kun ting i søen som jeg kan stå inde for og ved jeg brænder for, så derfor har jeg ikke lavet en weber-side, røg eller en DIY side selv om jeg er ofte bruger min grill, røger ting eller roder mig ud i noget DIY. Jeg kan godt lide at der sker ting og indrager gerne andre i mine projekter, og derfor har jeg lidt projekter på FB Kajak, Lavvu, Hængekøje,Trangia, og sidst en gruppe for hjemmelavet turmad. Hvis jeg ikke kan finde en gruppe som dækker mit ”behov” og ønsker, så opretter jeg den selv og indtil nu har det været en fantastisk oplevelse at se folk bare tager godt imod grupperne, også selvom der er lignede grupper.
Mit første projekt var i 2008 da jeg oprettede Struer Kajaknet fordi der manglede et netværk i området, og vi er nu ca 500 der laver ture med folk i hele DK.
Hvad er dit næste projekt?
Ved ikke om man kan kalde det et projekt men jeg vil prøve at samle trådene fra mine fantastiske FB grupper, og samle dem alle til en fælles oplevelse og lave en tur hvor både kajak-, lavvu-, hængekøje- og Trangiagrupperne kan samles til en fælles weekend, hvor vi sparker kajak/bål og spiser hjemmelavet turmad
Andet spændende om Aksel?
Tjaaa… udover jeg er tosset med natur så er jeg uddannet dyrepasser med speciale i fisk, krybdyr og små aber, og har i en laaaang periode haft masser af slanger men nu har turlivet tager for meget over, og jeg har kun fisk tilbage.
Om Outdoorfreak.dk:
Hvornår startede ODF?
ODF startede egentlig som en kajakblog i 2008 men efter et par år så blev den til en egen hjemmeside, fordi jeg oplevede på mine kajak ture at mine turkammerater levede af dåsemad, hvorimod jeg sad med rigtig mad og desuden havde noget bedre grej når jeg skulle sove.
Hvad er dit mål med siden?
Til at starte med blev siden egentlig brugt til at fortælle lidt om kajakoplevelser og grej til turene, og senere kom den til at omfatte alle mine ture ude i naturen uanset om det er dags-, weekends- eller ugeture og noget af det grej jeg bruger. Vise at outdoor livet er meget mere end rygsæk og vandring, at man godt kan få grej til en fornuftig pris men at pris og kvalitet tit hænger sammen.
Hvad får du ud af siden?
Udover at dele mine oplevelser med andre så er siden helt personlig, og jeg få selv en masse gode oplevelser skrevet ned som jeg har stor glæde ved at læse igen. Specielt når andre skriver tilbage og fortæller om de er blevet inspireret til at komme ud, så giver det en god fornemmelse at andre har fået en god oplevelse ”derude”, og måske har valgt det rigtige grej fordi de har læst om mine erfaringer.
Bedst er det når outdoor-butikker ringer eller skriver at de gerne vil have lidt hjælp til noget, det er en fed fornemmelse at det jeg gør også kan bruges af andre, og at jeg er troværdig nok til at de kontakter mig.
Planer for fremtiden?
Jeg har egentlig ingen planer udover en forhåbentlig 14 dags tur med familien til sommer ,ellers står den på flere ture ud i den danske natur med venner og familie.
Andet?
Om Facebookgrupper:
Hvad er det sjove ved Facebookgrupperne?
FB er en sjov størrelse, den er god til at formidle og dele, det er et hurtigt medie der egner sig til formidling, men desværre går mange ting tabt da de forsvinder ud i det digitale kaos der vil herske på sådan et medie, intet er blivende og det er svært at søge sig til et svar/spørgsmål.
Oplevelser og events med Facebook grupperne?
Mine grupper ender altid med at der kommer et event eller 3 om året, mere for at se hinanden og for at se hvor mange der rigtig brænder for det de gør. Sjovt nok er der hver gang troppet mennesker op også selv om de har lovet storm eller regn. Og for mig er det et bevis på at oplevelserne ligger derude og venter. Mange har faktisk fået en masse andet med hjem udover oplevelser.
Begrebet ”sparke bål” (de der har bil sparker dæk), er nærmest indbegrebet af gruppernes hygge ved komsammen.
Hvor mange Facebook grupper er du admin for?
Der er kun tale om 5 grupper men de er nærmest selvkørende, dog skal der lige skrives lidt opslag for at holde folk i gang.
Struer Kajaknet,
For os der bruger Trangia…..,
For os der bruger Hængekøje., For os der bruger Lavvu, For os der laver egen Turmad
Der er faktisk ikke så meget og sige om grupperne udover der ofte kommer spændene løsninger på problemer som brugerne har eller gode alternativer. Måske det eneste der er negativ er at brugerne sjældent er objektive da ”eget grej er det bedste”, og det er jo forståeligt nok.
Hver gang du starter en ny Facebookgruppe er der lidt brok, men dine grupper er jo meget populære. Hvorfor har du så mange grupper?
Grunden til at jeg har flere grupper er fordi én stor friluftsgruppe får tingene til at forsvinde efter kort tid, fordi der sker så meget på relativ kort tid, derfor er der plads til nichegrupper med et klart formål.
Tests i baghaven og "kritikken" heraf?
Der vil altid være nogle der brokker sig og nogen der har kritik, man kan ikke stille alle tilfredse, dog har jeg testet alle brændere på dags/weekend- eller ugeture men tests så som kulde- eller vindtest kan lige så godt foregå under ”have” tur, som at køre ud i en skov, men selve brugen er altid foregået ude i naturen, alt andet vil være forkert.
Jeg lægger utrolig mange timer i mine tests men langt fra alle ture bliver skrevet om og jeg samler ”data” over tid, for så at skrive gennerelt om feks brugen af Jetboil.
Sjove/fede tilbagemeldinger fra brugerne?
Da jeg stikker fingerne i mange ting så sker det tit jeg får et link til ” Kender du den her” eller ”Den her har du da ikke” og det er egentlig sjovt, for meget af det er slet ikke noget jeg har tænkt mig at købe eller prøve, men ind i mellem sker det der kommer noget som er værd at se nærmere på.
Andet du har på hjertet?
Jeg syntes ofte folk glemmer at naturoplevelser er mange ting, at en time ved et shelter med en kop kaffe eller en time ved stranden med sin Jetboil også er naturoplevelser.
Det er jo op til den enkelte at sætter grænsen få hvad de mener er naturoplevelser, det er rigtig nok som Erik B. Jørgensen skriver: Eventyret starter i dig baghave og jeg giver ham helt ret. Et telt og snobrød over bålet er også natur, og lidt vildt for et barn på 4 som en weekend i skoven med primitiv mad er for en voksen.
Besøg Aksels hjemmeside her:
Se artikler skrevet af Aksel:
Test af Biolite Stove | Valg af hængekøje | Opskrifter til Jetboil |
![]() |
![]() |
![]() |
Skriv en hilsen til Aksel herunder (kræver login):