Ildforbud og bålforbud

Der er indført afbrændingsforbud 2023 i Danmark. Der stadig kommuner uden afbrændingsforbud. Det betyder at der er ildforbud og bålforbud i naturen nogen steder. Det betyder også at du ikke må bruge brændere som Trangia, WindBurner og Jetboil. Men hvor må jeg gerne? Og er der tricks til at få varm mad alligevel?

afbrændingsforbud, ildforbud og bålforbud 2023

Afbrændingsforbud 2023

I disse kommuner er der lige nu afbrændingsforbud:

Jylland:
Ingen

Fyn:
Ingen

Sjælland og øer:
Bornholm
Anholdt

listen opdateres løbende  

Det betyder blandt andet at vandring på ruterne kust til kust, Sjællandsleden osv. bliver en udfordring, da du ikke må lave bål ELLER bruge en gas- og spritbrænder.
Det gør det svært at lave mad, medmindre du kan vandre fra grillbar til grillbar.

Men  - der er stadig få kommuner tilbage uden afbrændingsforbud!

ildforbud og baalforbud

Her må du gerne (med omtanke) lave bål

Køge ås stien
På Køge ås stien er der ikke bålforbud. Her må du altså stadig lave bål på bådpladser, bruge kogegrej osv.

Camønoen
Danmarks venligste vandrerute på Møn, lever op til deres ry og giver stadig lov til bålhygge. Husk nu at returner venligheden ved at tænke dig om.

Sådan får du varm mad på tur alligevel

En Stanley: Det lette trick er at bruge en Stanley Thermoflaske. Hæld kogende vand i Stanleyen hjemmefra, så holder det i op til 24 timer. Husk at en Stanley også kan holde koldt, så skal du bruge koldt vand på tur, så er en Stanley også løsningen.

Forestia Heaters Bag Pack: En Forestia Heaters Bag Pack virker ved, at du hælder koldt vand, ned i posen. Posen bliver så meget varm (følg instruktionen på poserne) og kan varme din ret. Enten en du har med hjemmefra, f.eks. i en silikone pose, eller en Forestia ret (de smager ret godt!). 

kold mad: en lækker tapas, kold delle med kartoffelsalat, pastasalat med tilbehør. Der er mange muligheder for, stadig at få god mad på tur. Derudover er der selvfølgelig forskelligt brød med pålæg, naan med dip o.s.v.

Eller du kan købe Outsites smarte Afbrændingsforbudflyder ;)

 

pointen er egentligt: du skal ikke sidde inde, fordi bålforbud er ude. Der er stadig masser af muligheder for, at nyde en god tur i naturen.

Husk nu

Brug hovedet, de indrettede bålsteder og husk hvilket underlag du tænker ild på. Hav altid en Nalgene flaske, spand, tom colaflaske eller lign. med vand stående ved bålet.

Husk også

Outsite har været ude for “brand under jorden”. Vi havde nok 200 års erfaring sammenlagt, men alligevel gik det “galt”.
Under mosset løb gløderne lige så stille. Vi opdagede det, da der stod røg op 2 meter fra bålstedet. Vi fik slukket gløderne og gik i gang med at indsamle oplysninger, så vi havde endnu mere erfaring. Det var ikke lige så tørt som nu (det var efterår) og bålet havde kørt en hel weekend og tørret mossen ved siden af bålstedet. Vi har haft bål på pladsen 20 gange før, men denne gang var forholdene perfekte til “brand under jorden/løbebrand”.

Kort sagt kan det gå galt for alle - også for os der tror at vi ved alt.

Kilder

Vores kilde er Beredskabsstyrelsen. Vi har, efter bedste evne, også undersøgt de omtalte kommuners hjemmesider for info.
MEN! Husk nu selv at undersøge før du tager af sted på vandretur. Kildehenvisning til Outsite, hvis du står med en panser og en bøde, holder (indtil videre) ikke i retten!

Kender du nogle vandreruter?

Vi har selvfølgelig ikke alle ruter med, men du er velkommen til at skrive en du kender til os.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.