Shelters ramt af borebiller

Danmark kan miste 78% af alle shelters efter borebille-angreb. Borebillerne er yderst aggressive efter det seneste års varme temperaturer, og derfor er de nu begyndt at gå efter shelterne. Naturstyrelsen er i højeste shelter-beredskab mens de private ejere kæmper en hård, men måske, forgæves kamp mod billerne.

shelters ramt af borebiller

78% shelters i Danmark kan være i fare

Det var ikke svært at finde første tilfælde af shelters, der er ramt af borebiller. Det tog Outsite 10 minutter at finde ovenstående shelterplads, hvor angrebet er godt i gang.

Bengt Loighn fra Naturstyrelsen udtaler at man fra myndighedernes side, gør alt hvad de kan, for at forhindre angrebet. "Vi er presset! Vi har stort set alle mand på sagen og vi overvejer at indkalde ekstra beredskab" siger Bengt da Outsite fanger ham på telefonen. Han er tydeligt påvirket og angrebet er da også kommet overraskende hurtigt.

Ifølge DMI og DN skyldes angrebet de sidste års varme temperaturer. Normalt angriber borebiller kun meget medtaget træer, men de er nu stort set væk og næste i rækken er altså shelters.
Bengt Loighn fra Naturstyrelsen indrømmer da også, at shelters ikke er så velholdte som man måske ønsker: "Det er regeringens manglende grønne politik" mener han. 

trykimprægneret shelters ikke ramt

Trykimprægneret shelters ikke ramt

I alt kaos er der dog lidt håb. Shelters bygget af trykimprægneret træ er ikke ramt. Disse typer er derfor ikke i farezonen og heldigvis også klart de pæneste og mest funktionelle shelters der er. Den gamle konstruktion af "rigtig" træ, er udaterede og klumpede.

Skovskolen KU har måske løsningen

Skovskolen (en del af Københavns Universitet) har måske løsningen på problemet: "Vi tænker hele tiden på at fremtidssikre og udvikle bæredygtige løsninger på Skovskolen. Vi har derfor udviklet en sheltertype af genbrugspap, der er borebille-sikret" Udtaler Mathilde Jensen, Studielektor. "Vi kan hurtigt rykke ud og erstatte de ramte shelters. En fordel er at pappet forgår efter 2-3 gange regn og derfor er de hele tiden velholdt i det danske vejr. De ligner også rigtige shelters". 

Læs den spændende afhandling om genbrugspap i naturen her...

Pas på dit grej!

Da vi er så tidligt på året er det ikke alle biller der er lige vågen. Nogle kan derfor tage fejl af træ og dit grej. Flotte trækopper siger sig selv, men der er rapporter om at de små bæster også går i soveposer og rygsække. Kun ren plast overlever men vær opmærksom på at bioplast bliver spist. 

Der er dog den hyggelige fordel at man kan hører billerne arbejde om natten, hvis man tager en overnatning i et af de ramte shelters.

Se dig for når du træder af...

Så skulle man tro at man var i sikkerhed, når man træder af. Men specielt her skal du være opmærksom! Bente Paahalehn skulle bare lige hurtigt på toilettet, men endte med et brag i skovbunden: "Jeg sætter mig intetanende ned på muldtoilettet og nyder freden et kort øjeblik. Pludselig knager brættet voldsomt og jeg falder bagover og ud i det fri. Så lå jeg der til fri skue og indsmurt i biller samt andet godt. Det var pinligt" beretter Bente.

muldtoiletter ramt af borebiller

Vi søger frivillige!

Outsite har lavet en Doodle hvor du kan skrive dig på, hvis du kan hjælpe som frivillig borebille-udrydder. Outsite har indkøbt 20 tons borebillegift og vi går i gang med det samme. Første kamp foregår i dag 1. april og du kan tilmelde dig her...

Tak fordi du vil hjælpe med at bevarer Danmarks shelters!

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.