Loue - Finsk tradition

Loue er et finsk shelter der har ca. 100 år på bagen. Du kan bruge Loue hele året og det er designet til at modstå den finske vinter. Shelteret er alsidigt og du kan slå det op, alt efter vejret.

loue finsk shelter

Loue shelter

Vi falder over det anderledes telt eller shelter hos Joppe Ranta. Joppe er outdoorjournalist og fra Finland, og vi har mødt ham nogle gange. Første gang i Munchen til en outdoormesse og siden i Sverige hos Johan Skullman. Sidst havde Joppe en Loue med, og han fremviste med stolthed teltet og den research, som han har brugt laaaang tid på. Loue er nemlig en finsk tradition, men ingen vidste rigtig hvor den stammede fra, og hvorfor den blev opfundet - det ved man nu.

loue

En Loue sættes op med en gren i midten. Grenen kan være i den længde du ønsker, og gør at du kan have den meget åben, hvis vejret er godt, eller mere lukket, så du holder på varmen fra bålet, der er placeret nogle meter væk. På de forskellige billeder kan du se opsætningsmuligheder, og blandt andet også se, hvordan bålet kan holde dig varm, natten lang.

Jeg spørger Joppe om bålet på billederne. Det er to store træstammer, der ligger ovenpå hinanden. Jeg kan godt regne ud, at denne metode giver rigtig god varme, ind i Louen, men hvad er tanken bag denne båltype? Joppe svarer på beskedent og direkte finsk manér: “Do you know how many centimeter that goes for an hour, on the log?” spørger han, “No” svarer jeg, og min nysgerrighed er nu helt i top, “1 centimeter per hour” svarer Joppe.

bushcraft i finland

Det er et latterligt simpelt svar, der egentligt svarer på alt. Skal du sove i 8 timer, skal du bruge to stammer på 8 cm. hver. Det giver også svaret på hvad tanken er bag båltypen, og hvorfor både bålet og Louen blev opfundet. Havde det været mig der skulle svare, havde historien været lang, men det er der jo ingen grund til…

Loue blev opfundet af A. E. Järvine der er en kendt finsk forfatter. Under sine ture i Lapland i det 20 århundrede, kom Loue til verden. Under 2. verdenskrig forsvandt Loue, men i 1960 blev den fundet igen, af en outdoorjournalist ved navn Kullervo Kemppinen.

loue shelter

Loue versioner

Oprindeligt var Louen i bomuld og denne version kan du stadig få. Loue kommer i 3 versioner: M34, M64 og M94 i henholdsvis bomuld, nylon og polyester:

Loue M34 M64 M94
 Vægt 3300 gram  1000 gram  2500 gram 
Størrelse  2 og 4 personer   2 og 4 personer  2 og 4 personer
Materialer Bomuld Nylon Polyester
Pris 2149,- 1399,- 


Det er ret nemt at se, at der findes en Loue for alle. Om du er til UL (Ultralight) eller UH (Ultraheavy) så findes den i en vægtklasse og størrelse til dig. I nylon har du den lette version, der blot kræver nogle små pinde som pløkke og en stor som teltstang. Alt dette kan du finde i skovbunden. I Bomuld har du fordel af at du på kolde nætter får vrmen reflekteret fra bålet, og ned på dig. Om sommeren “køler” bomulden så du sagtens kan tage en lur, i skyggen.  Prisen er bestemt ikke ublu, men husk at Loue kommer uden pløkke og stænger.

joppe ranta

Loue er Made in Finland og du kan bl.a. købe den hos www.bushcraftbutikken.dk 

Besøg Joppe Ranta på: www.retkinikkari.fi 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.