Gaslanternen giver dig lys og varme på din vandretur

Lys og varme på vandreturen i den kolde og mørke tid

En lidt overset lampe at have med på vandreture eller kano- og kajakture er en gaslanterne eller gaslygte, som den også kaldes. En gaslygte er i al sin enkelthed en smart dims, som du sætter ovenpå din i forvejen medbragte gasdåse. Så har du lys og som bonus også lidt at varme dig på. Den kommer med et ophæng, så du kan også placere den i din Lavvu, Yurd, i et shelter og hvad din fantasi ellers rækker til. Der er mange forskellige gaslanterner, men her vil vi vise dig tre forskellige, alle fra primus, samt en god guide til hvordan du tænder gaslygten rigtigt.

primus micron gaslanterne

Hvad er en gaslanterne?

Gaslanternen er i princippet bare en gasbrænder. Men da gassen ikke i sig selv er lysgivende, er hele hemmeligheden bag, lanternens kappe. Med den rigtige viden og håndtering af kappen, er en gaslanterne et fremragende stykke udstyr til trekking, padling og ekspiditioner.

Hvilke typer gaslanterner findes der?

Der findes mange producenter. Vi holder os til Primus modeller, da de er let tilgængelige i Danske butikker. 

Primus Micron Glas Lanterne.

Denne version af gaslamperne har glas skærm, der giver et behageligt lys og varme. Ophæng og piezotænder. Gaslampen leveres i plastikbeholder.

Vægt: 124 gram.
Effekt: 70 Watt.
Justerbar lysstyrke.
Støjsvag.

primus-micron-glas-lantern

Primus Micron gaslanterne.

Denne version har trådnet og giver meget lys. Ellers er den meget lig glas versionen, men man kan argumentere for at denne version er lidt sikre at have med i rygsækken, da der ikke er glas der kan smadre.

Vægt: 124 gram.
Effekt: 70 Watt.
Justerbar lysstyrke.
Støjsvag.

primus-micron-lantern

Primus Mimer lanterne.

Dette er klassens store dreng. Den kan oplyse din lejr og varmer samtidig godt. Den kommer med en glasskærm.

Vægt: 390 gram.
Effekt: 120 Watt
Justerbar lysstyrke.
Støjsvag.

primus-mimer-lantern-dou-piezo

Hvordan virker en gaslygte?

Gassen giver i sig selv ikke meget lys. Derfor skal man bruge en katalysator, for at "omdanne" gassen til lys. En gaslygte bruger oxid. Disse oxider bliver til, ved at brænde særlige typer salt, der er på overfladen af kappen. Man kan faktisk ændre farven og gøre lyset koldere eller varmere, alt efter hvilket salt man bruger.

Men, det kan drille lidt at tænde en gaslanterne eller udskifte kappe (net). Derfor er her en vejledning af 4 skridt:

1) Tag glasset eller stålnettet af gaslanternen. Sæt kappen over brænderen: De store huller bør dække hele den performerede overflade. De små huller bør kun placeres på spidsen af brænderen.

hvordan-taender-man-en-primus-micron-gaslanterne

2) Kontroller om gasventilen er lukket. Hvis gassen er slukket, tænd da kappen.

micron-net-til-primus

3) Lad kappen brænde i nogle sekunder, indtil der kun er et hvidt skellet tilbage. Tænd så for gassen og antænd lanternen.

taend-gaslanterne

4) Skru helt op for at stabilisere "Salt skellettet". Lad lanternen brænde på fuld styrke i 30 sekunder, herefter kan du justere og indstille flammen.

hvordan-starter-man-en-primus-gaslanterne

Du opnår optimal effekt på halvt til 3/4 åbnet ventil - dette gælder faktisk også din gasbrænder. Når det hele er klaret, kan du sætte glas eller stålnet tilbage på lanternen.

Husk at hvis du bruger gaslygter i telt, så skal der være åben for ventilationskanalerne. Lad aldrig gaslanternen være ude af syne og brug den ikke hvis du er træt og ved at falde i søvn.

Se videoen om hvordan du kontrollerer hvor gas der er tilbage i din gasdåse:

Når din gasdåse er tom, kan du kværne den, så den ikke fylder så meget i rgsækken.

Mere om gas her...

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.