Spot brugt til rigtig redning i fjeldet

Man kan fare vildt, falde uheldigt, komme til skade eller blive alvorligt syg.

Der er ikke asfalt, og terrænnet kan være helt umuligt at gå i, selv med mindre skader. Der er mange steder ingen træer, så man kan ikke engang lave en båre, og man vil sikkert hurtigt ramme områder, hvor kun professionelle kan bære en videre.

Spot har envejskommunikation, hvor du kan sende 4 beskeder.

1) SOS. Denne funktion sender et SOS signal til den internationale redningstjeneste hos GEOS.
2) Hjælp. Hvis du ikke er i en nødssituation, men behøver hjælp.
3) Jeg er OK. Denne lader dine nærmeste vide at du er OK.
4) Din besked. Du kan selv lave en prædefineret besked (f.eks. sæt kaffen over! eller hvad med en personlig hilsen til konen?).

hvordan betjener man en spot

Når man skal sende et SOS signal, skal man åbne et låg for at aktivere SOS.

Spotten virker via satellit, så du behøver derfor ikke mobilsignal eller andet for at den virker. Spotten dækker de fleste steder på jorden, men kontroller alligevel altid, før du tager afsted.
Det er også vigtigt at vide, hvor satellitten befinder sig. I vores tilfælde er vi langt mod nord, og satellitten er derfor ikke så højt over horisonten. Da uheldet var ude, var vi på en sydvendt skråning, så satellitten kunne 'se' os. Hvis vi havde et fjeld mellem os og satellitten, skulle vi måske flytte os lidt for at få signal.

Man kan med det samme se, om der er signal, når man tænder Spotten. En grøn pære fortæller dig, at der er signal. Lyser den rødt, er der ikke signal.
Sørg altid for at have frit udsyn til satellitten, gå så højt muligt og sluk ikke Spotten, før hjælpen er nået frem.

Herefter er det bare at vente på at hjælpen når frem. Og i Danmark og Sverige skal man ikke forvente, at det går hurtigt. Dem derhjemme kan følge din position på et kort, under hele din tur. De kan holde øje med om du holder tidsplanen, bevæger dig, eller ligger stille på en fjeldside. Vær dog enige om hvad de forskellige beskeder og din færden betyder. Sender du et “Jeg er OK” signal, så er du også OK, så dem derhjemme ikke skal gisne om noget. Spotten er en sikkerhed, men ikke et mirakel. Redningen kommer ikke det minut du trykker på SOS knappen. Slet ikke hvis du er langt væk fra civilisationen.

Se videoen fra en rigtig redning via Spot her:

Efterspillet på redningen

Hvis vi let og elegant spriger selve situationen over. Vi har altså en tilskadekommende person, der er ude i fjeldet. En brækket fod, der var tilfældet her, er meget alvorligt i fjeldet.

Jeg har skrevet med firmaet bag Spot samt Udenrigsministeriet (UM) for at få en forklaring på hvorfor redningen foregik som den gjorde:

Spot har ringet til alle (Sverige, Danmark samt pårørende) i løbet af den første halve time.!
Herefter starter der en underlig debat mellem Sverige og Danmark. Sverige vil ikke hente tilskadekommende og mener at det er Danmarks ansvar. Danmark mener at det er Sveriges ansvar, da tilskadekommende jo befinder sig i Sverige.
UM har skrevet til mig at de opfatter et SOS signal på lige fod som et 112 alarmopkald. Det vil sige at det er det land som tilskadekommende befinder sig i ansvar - i dette tilfælde Sverige.
Her "stopper" sagen faktisk og der sker ikke mere. Kl. 20 ringer en pårørende til UM og kræver at der sker noget. Det får UM til at ringe til Sverige igen. Denne gang kommer der hul igennem og en helikopter bliver sendt fra Boden og de ca. 300 km. op mod Abisko.
Helikopteren er ved os kl. ca. 23 - altså 12 timer efter vi sendte signalet.
Piloten roste i øvrig Spot for meget præcise koordinater - noget de ikke har oplevet før.

Det er selvfølgelig en meget underlig sag. 

spot noedsender og sikkerhed paa vandretur

Alle lamper - også SOS, blinker grønt og vi kan derfor gå ud fra at signalet er sendt til satelitten.

Eftertanker

Spotten er god for familien, der derhjemme kan følge med i din færd. Det giver dig også et spor, når du kommer hjem. Har du et kamera med indbygget GPS position på billeder, kan du lave en rute med billeder på f.eks. Google Earth og dele med andre.

Spot i Sverige er nok ikke så godt, men kommer du ud for et uheld, vil de kunne finde dig igen. Forsvinder du/farer du vildt, kan du også findes.
I Sverige er en satellittelefon derfor bedre, fordi du så kan kontakte myndighederne direkte. I vores situation kunne vi havde ringet til Abisko Heliport, der på 10 minutter kunne have været der og fløjet os ind. Vi havde også sparet Spottens ejers pårørende for stor bekymring.

Læs også andre artikler om Spotten og andet om sikkerhed

 Spot med på solovandretur  Hvordan virker en Spot  Sikkerhed på vandretur
 findmespot paa solovandretur  hvad er en findmespot  sikkerhed paa vandretur
Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.