Test af Therm-A-Rest NeoAir Xtherm MAX

NeoAir Xtherm MAX er endnu et skud på stammen af liggeunderlag fra Therm-A-Rest. Lidt groft kan man sige, at alle der har prøvet NeoAir produkter, elsker dem. Dem, der ikke har prøvet dem, hader dem, fordi de har hørt, at de larmer. Sidstnævnte gruppe er længe gået glip af verdens bedste liggeunderlag - intet mindre. Xtherm MAX er endnu en udvikling i NeoAir-serien, og ud over at have en overbevisende R-værdi (på papiret) har Therm-A-Rest også forsøgt at overbevise "den larmer" gruppen ved at give det knitrende lag en ny form for coating, så det "larmer" lidt mindre.

therm a rest neoair xtherm max

NeoAir

Mit gamle NeoAir liggeunderlag skal udskiftes. Det er faktisk ikke så gammelt igen, kun ca. 3 år, men det har været med på utallige ture og stået for skud for diverse tests, og hver gang har liggeunderlaget overlevet.
Jeg fik mit NeoAir Xlite i forbindelse med en eftersøgning. Desværre er det 30 cm. for kort til mig, men det har jeg nu fundet metoder til at afhjælpe (tøjet jeg tager af, ligger jeg i fodenden og det virker nu fint). Men det skal udskiftes. Den første version af Xlite have en R-værdi på 1,2 (eller deromkring), og så skal jeg selvfølgelig have et der passer mig i længden.

Jeg har faktisk prøvet at ødelægge mit Xlite. Ikke fordi jeg er en forkælet møgunge med tung tegnebog, men fordi længden virkelig begyndte at irritere mig på ture. Men jeg kunne ikke få mig selv til at skifte det ud. Det har satme overlevet meget. Da jeg forsøgte at punktere det (spørg deltagerne på et friluftskursus sidste forår), lagde jeg det ud på sten og grus og satte mig (og andre) på det. Hev det rundt på jorden osv., men der skete intet. Det vil bare ikke lade livet, og jeg har det stadig. Jeg har også ligget på grannåle og andet - det holder bare.

Jeg har længe kigget på NeoAir Camper for at få lidt mere komfort. Jeg er ret lang, så jeg skal også have et liggeunderlag, jeg kan være på. Men alligevel, man bliver altså afhængig af, hvor lidt et Xlite fylder og vejer. Camper er kæmpestort og vejer 1,2 kg for XL versionen, så til kanoture ville det nok gå. Da jeg var tæt på at købe nyt liggeunderlig, kom Xtherm.

NeoAir Xtherm MAX

Og nu er der så en MAX udgave (i opdateret udgave for 2015, udkommer i foråret). Jeg har lige fået det ind af døren og det er rart at kunne sammenligne med Xlite, så min indre UL skotte kan blive lidt tilfredsstillet, og måske overbevist om at det er Xtherm MAX, der skal erstatte det gamle?

Therm-a-Rest lover, at Xtherm MAX har mere varme pr. gram end nogen anden luftmadres. Et reflekterende lag opfanger varme fra din krop, mens et lag sørger for at minimere varmetab. Der er også et nyt lag på oversiden af liggeunderlaget, der er blødt og samtidig gør, at du ikke skrider af underlaget med din ellers glatte sovepose. 
De fleste NeoAir er "mumieformede", men MAX er firkantet, så du har lidt mere bevægelsesfrihed. Noget som har været savnet hos flere af Outsites brugere.

Xtherm MAX Fakta:

640 gram.
Længde: 196 cm.
Brede: 64 cm.
Højde: 6,3 cm.
Pakket: 28 x 11 cm.
R-Værdi (R-value): 5,7.

r-vaerdi-paa-liggeunderlag-therm-a-rest-xtherm.png

neoair xtherm max fra therm a rest

NeoAir Xtherm MAX sammenlignet med en Nalgene 1 liter flaske.

Larmer NeoAir Xtherm så?

Mindre end Xlite, men mere end et skumunderlag. Alle liggeunderlag larmer mere end skumunderlag, men de fleste liggeunderlag larmer, hvis du står og piller på det i butikken. Bevares - NeoAir umiddelbart mere end andre, men jeg har endnu ikke mødt nogen, der ejede et, der har smidt det ud, skiftet det ud eller byttet det, fordi det larmede. Heller ikke folk jeg har delt telt med, har klaget over larm. Derfor, har du stået i en butik og pillet ved et NeoAir og ud fra det dannet din mening om larmen, så skulle du virkelig prøve at overnatte på et derude i naturen! Du vil ikke fortryde det. Komforten, vægten og fylde vil allerede på første tur opveje eventuelle fordomme.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.