Primus gas

Nyhed - Primus har længe forsøgt sig med gas og outdoor-brændere til kolde forhold. I februar testede Outsite.org Primus ETA Power på den årlige vintervandretur rundt om Raslången. Vi havde ETA Power samt Primus 4 sæsoners gas med. Om lørdagen skete det spændende, at da vi alle skulle lave mad, var der to brændere - endda med samme gas, der stod af.

primus gas

Gas fra Primus

Den ene brænder, kom aldrig til at virke. Den gav simpelthen op i kulden. Den anden kom til at virker efter opvarmning af gasdåsen på maven. ETA Power startede fint og fortsatte ufortrødent til maden var færdig. Nu vejer og fylder den også mere end en Jetboil, men hvis man ikke kan få brænderen igang, hvilken ville man så have med på tur?

Tilbage til gassen
gas-flaske-indvendigVi kender det jo godt. Jo koldere det bliver, jo værre bliver performance på gassen. Gassen fordamper ikke ordenligt og tilsidst stopper brænderen helt med at virke.
Spændende er det derfor at Primus nu kommer med en vintergas, der lover performance helt ned til -22 grader. Primus har forøget lavtemperatur performance på LP gaspatroner ved at tilføje Vapour Mesh. Hvis du som jeg ikke aner hvad det er, kan jeg fortælle at det er et absorberende papir, der forøger overfladen til fordampningsprocessen. Gassen ændre hurtigere og lettere sit stadie fra flydende til gas og derved burde din brænder ikke give op i vinterkulden. Til dem der vil have tal på, betyder det at efter 60 minutters madlavning, er Primus vintergas 9% kraftigere end gaspatroner uden Vapour Mesh. Efter 120 minutter omkring 15 % mere power. Kend den nye vintergas på den brune gaspatron.
Vintergassen udkommer i 230 g. eller 450 g. LP gas samt 190 g. uden ventil og en 220 g. cassette gasflaske.

Har varme så også en effekt på din brænder?
Ja! Derfor har primus også lavet en ny sommergas. Med en gas-blanding af propan og butan, der er optimeret til sommerbrug, er der også noget at hente på sommergassen. Ved temperaturer på +15 grader og over, vil de fleste brændere blive overvældet af for meget gas og give brænderen et højere brændselsforbrug. Hvis din gas er optimeret til forholdene, er der derfor besparelser på gassen, hvis du har det korekte udstyr med.
Sommergassen udkommer i 230 g. og 430 g. LP gas Kend sommergassen på den grønne farve.

Midt i mellem
Primus power gas står midt i mellem de to ovenstående gastyper. Med en blanding af Propan og Isobutan er powergassen til forår og efterår, samt kølinge sommeraftener. Selv hvis du er uheldig og temperaturen falder lige under frysepunktet vil powergassen stadig have et acceptabelt tryk. Du kan derfor tage din powergas med og være sikker på at du har gas der performer ved svingende temperaturer. Kend powergassen på den røde farve.
Primus powergas kommer i de klassiske 100 g., 230 g. og 450 g. LP flasker

Primus lancerer de nye gastyper i efteråret 2014.

En video med tips til hvordan du kontrollerer hvor meget gas der er tilbage i gasdåsen:

Et lille tip: Skal du vandre med gas, kan du minimere fylden af dine tomme gasdåser her: http://baalteknik.dk/kogegrej-37/jetboil-crunchkit-1237.html

Har du selv gode tips til gas?

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.