Primus nyheder 2016

Nyheder 2016 - Primus til Glamping og hyggelejren

Primus kommer med flere spændende nyheder i 2016, men desværre er der intet nyt på brænderområdet og dog... Til gengæld kan de der tager på kanoture eller har basecamp glæde sig til at sortimentet til tilberedning af god mad er udvidet. Gryder, køkkensæt og kæmpe gasbrændere er på tapetet og brugsdesignet er i højsædet.

Primus out

Nyhederne der ikke kom i år

Indrømmet - når man åbner et Primus-katalog med nyheder, så sidder man med forventningen om nye gasbrændere eller fede multifuelbrændere. De kommer ikke og selvom 2016 bliver et teltår og Primus faktisk har telte, er det heller ikke noget de satser på.
Det er dog ikke helt korrekt at Primus ikke kommer med nye gasbrændere i år - det er bare ikke dem til vandreturen.

Primus Onja dobbelt-gasbrænder

Primus har lavet store dobbelt-gasbrændere i 50 år, men i år skulle designet gentænkes og laves nyt og smart. Design og brug smelter sammen i mange ting og hvorfor ikke også gøre de store brændere mere kompakte, men også smartere, flottere og mere anvendelige?

Primus Onja fakta

Brænder Primus Onja
Vægt 3000 g.
Mål 43 x 14 x 29 cm.
Ydeevne 2 x 2800 Watt (2 x 10000 BTU/t)
Forbrug 34 min. på 230 g. gas (200 g. pr. time pr brænder).
Piezo Nej
Antal personer 1-4

Der er faktisk to versioner, hvor forskellen er at den ene kommer med en adapter der passer til stort set alle gasdåser i hele verden.

Onja er tænkt til skovture og familiehygge men også til kanoturen og camps eller kort sagt - til alt andet end hvis du skal slæbe udstyret på ryggen (vandreture).

Primus onja

Når du folder Onja ud, bliver den mere stabil, da designet danner to ben så brænderen står bedre. Brænderhovederne er beskyttet af et træbrædt, der også kan bruges som skærebræt eller flot serveringsbakke, når dine kokkerier er færdige.
Når du er færdig med at bruge Onja, så klapper du den sammen og bærer den med skulderremmen, tilbage til kanoen, bilen eller lejligheden.

Friluftslivet er i 2016 for alle og ikke kun os nørder.

Primus Kinjia - til trail-gating festerne

Populært sagt er Primus Kinjia en gasgrill der også er beregnet til transport. Har du derfor overvejet en ny gasgrill til haven i 2016, så kunne du jo overveje Kinjia, da du også kan tage den med på tur. 

Primus Kinjia gasbraender og komfur

Primus Kinjia fakta

Brænder Primus Kinjia
Vægt 4000 g.
Mål 47,5 x 29 x 7,8 cm.
Ydeevne 2 x 2000 Watt (2 x 7000 BTU/t)
Forbrug 60 min. på 230 g. gas (120 g. pr. time pr brænder).
Piezo Nej
Antal personer 1-10

Der kan tilkøbes adapter, så du kan bruge campinggas til Kinjia.

Kinjia er en let og kompakt dobbelt-gasbrænder der er designet til at tage med på tur. Der er plads til store gryder, så du kan lave mad til mange personer på en gang. Den er let at rengøre da spildbakken let kan tages ud og vaskes.

Storebror Primus Tupike

Skal din gasgrill have lidt mere bling-bling og være lidt større end Kinkia, så er Primus Tupike til dig. Samme størrelse på brænderen, men med ben og sidevinds beskyttere. Tupike er i rustfrit stål og egetræs stænger. Du kan både bruge de små gasdåser, men også campinggas og så er der også piezotænding. 

Der medfølger en grillpande, så du kan stege perfekte bøffer samt en pose til opbevaring, der også kan indeholde dine køkkenredskaber og gasdåser.

Primus Campfire Cookset

Skal du bruge gryder til din gasbrænder, bushbox eller bålet så er Primus Campfire Cookset måske sagen. I 2016 udgaven er der ændret lidt på designet og tilføjet flere produkter til Campfire serien. Du kan f.eks. bruge sættene på Onja og Kinjia.

Primus nye cookset

Campfire Cookset kan fås i small og large og forskellen er at large har 1,8L samt 3 liter gryder og small har 1L og 1,8 liter. Begge sæt kommer med en stegepande, men i large sættet er 3 liters gryden med håndtag så du f.eks. kan hænge din gryde over bålet. 

En anden nyhed i Campfire serien er en endnu større pande på Ø25 cm. Panden der følger med sættene er "kun" Ø21 cm.

Sidst, men bestemt ikke mindst er serien udvidet med en Campfire pot på hele 5 liter.

Hele serien er opgraderet med hvad der ligner en læderstrop i lågene, så man hurtigt og uden at brænde sig, kan kigge ned til maden eller lige røre rundt. Smart tænkt, så man ikke hele tiden skal have grillhandsken på for at lave mad.

Primus cookset pande

Må vi anbefale et Cookset?

Vi har testet Campfire serien (artikel og video kommer senere) og det er et fedt sæt til kanoturen eller lejren og shelterturene. Cookset large kan dog virke stort og Cookset small har ikke gryden der kan hænge og hvad gør man så? 

Man køber Cookset small og Campfire potten ved siden af. Det giver dig 3 gryder fra 1 liter og op til 3, hvor de to kan stå i udkanten af bålet og den sidste kan hænge og simre. Du har også en pande og alle gryderne kan pakkes ned i 3 literen og den passer så ned i panden. Sættet fylder derfor ikke så meget (men vejer tilsammen 1,82 kg.så umiddelbart ikke til vandreturen).

Primus Campfire Cutting og Prep set

Til dine nyindkøbte dobbelt-gasbrændergrill og stålgryder mangler der nu kun køkkenredskaber. Det har Primus selvfølgelig tænkt på, så det kan du også få med i kurven i 2016.

Primus Cutting Set

Primus Campfire Cutting set er en kniv og skærebræt/tallerken i medfølgende pose til forberedelse af mad i naturen. Med den 15 cm. lange køkkenkniv og skærebræt, er det nu lidt lettere at fedte rundt med madvarerne ude i naturen (og husk nu at 10 sekundersreglen også gælder her!).

Primus Campfire Prep set er en 12 cm. kniv, rivejern, egetræsgaffel, pallet samt ske. Der medfølger desværre ikke skærebræt og det er lidt synd. Så skal man købe to sæt (skærebrættet kan ikke købes alene, men det kan den 15 cm. og 12 cm. kniv godt) for at få alt med så hvorfor er der ikke et Prep set large?

Primus campfire prep set

Begge sæt kan hænges fra en gren eller ligge på jorden.

Ekstra lir eller brugbare ting til 2016?

Der har længe været et hul i producenternes sortiment og dette hul har Primus bl.a. set. Vi taler om kanoturene og hyggelejrene, hvor man enten køre eller padler/sejler ud.

Du har enten muligheden for at slæbe dine sparsomme brændere og små gryder med eller tager de store og klodsede støbejerns gryder. Du kan tage din lille kniv med samt si/skærebrætet og prøve at forberede rigtig mad derude eller køkkenkniven, der ikke helt bliver den samme igen, fordi den ikke kunne tåle udendørsbrug.

Nu kan du så slæbe "mellem"gryderne med, kokkekniven og et rigtigt skærebræt og dermed er hullet ved at blive fyldt med grej, der ikke er til vandrene ej heller helt campisterne, men til "mellem"folket der også hygger sig derude med gas, bål og rigtig god mad foreberedt i naturen og som smager helt fantastisk.

Se meget mere om Primus her...

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.