Enki Stove Wild og Wild Plus

Nyhed Røggas-brænder - Enki Stove Wild og Wild+

En røggas-brænder (wood gas stove) udnytter også energien fra røg. Enki Stove Wild og Wild+ udnytter energien så godt at der ikke kommer røg fra dit bål. Når du er færdig med Enki Stove er der kun biologisk trækul tilbage der er godt som gødning til jord. Du har derfor en næsten ren brænder uden tab men...

Er det en Kelly Kettle eller en BioLite - eller noget i midten?

enki stove wild og wild plus

Nyhed Røggas-brænder - Enki Stove Wild og Wild+

En røggas-brænder (wood gas stove) udnytter også energien fra røg. Enki Stove Wild og Wild+ udnytter energien så godt at der ikke kommer røg fra dit bål. Når du er færdig med Enki Stove er der kun biologisk trækul tilbage der er godt som gødning til jord. Du har derfor en næsten ren brænder uden tab men...

Er det en Kelly Kettle eller en BioLite - eller noget i midten?

enki stove wild og wild plus

Enki Stove - den rene brænder 

Os brændernørder kender godt konceptet - Røggas. Enki Stove tager det bedste fra Kelly Kettle og blander med BioLite og så har man en meget effektiv og ren forbrænding. Desværre oplader Enki ikke din powerbank mens du laver mad og du kan heller ikke føde bålet nedefra. Til gengæld er der ingen røg der lugter eller genere og forbrændingen efterlader næsten ingenting tilbage.

Enki Stove Wild Wild+
Vægt 1,3 kg. 2,7 kg.
Størrelse 21,5 x15 cm. 35,5 x 23 cm.
Watt 2500 8500
Materialer Rustfrit stål og Aluminium Rustfrit stål og Aluminium
Batteri USB 5V USB 5V
Brændsel Grene, grankogler, pinde osv. Grene, grankogler, pinde osv.
Kapacitet 0,2 liter brænde 0,9 liter brænde
Brændetid 40 min. 52 min.
Pris 1265,- 1823,-

Batteri? Ja, som skrevet er det ikke output, men input. Enki Stove køre på batteri for at forbrænde så rent som muligt (som BioLite også gør, den efterlader dog output). Det batteri som brænderen så bruger, "returneres" når alt er brændt af.

Men, mit batteri?

Indtil nu har du sikkert siddet med en forhåbning om et nyt spændende produkt, men nu er du måske kommet i tvivl? Skal du virkelig oplade en powerbank hjemmefra og slæbe med, for at din brænder kan fungere? Og præmien = Biologisk fnidder-kul der er godt for jorden? Skal du til at gøde skoven mere end du allerede gør (når du... træder af)? Hippie-pis!

batteri til enki stove

Før du hopper i uniformen og henter det go'e gamle hippie-bat, så er fordelen at det CO2 der ellers ville have forurenet atmosfæren, nu er omdannet til trækul, der er godt for miljøet i form af gødning.
Sagt på en anden måde: Det røg du ellers ville have fået direkte i hovedet, er nu lavet til granulat-et-eller-andet du bare hælder ud på jorden når du er færdig.

Men - mit batteri???

Hvordan virker Enki Stove? 

Hvis du fylder et kammer med træ og sætter ild til det, kommer der ild (nå da da!). Ilden udvikler røg, men det er faktisk ikke et spild produkt der bare forurener. Røg indeholder en masse energi der ikke bliver udnyttet. I en røggas brænder udnytter man energien, så forbrændingen bliver enormt effektiv og meget renere. Det efterlader (for det meste) kun sandkorn i form af aske og intet går til spilde.

enki stove wild

Enki Stove Wild og Wild+ bruger dog også energi for at skabe en højere forbrænding end et almindeligt bål kan klare. Temperaturen skal højere op, så uden at gætte for meget, så sidder der en blæser inde i brænderen.
I stedet for et batteri, kan du selvfølgelig bruge et solpanel og dermed yde mere til miljøet.

Fordelen er jo helt klart at man ikke skal slæbe brændsel med på tur. Gasdåser vejer unægteligt meget, men gas er virkeligt hurtigt og effektivt. Når man kommer frem til lejren og det har stået ned i tykke stråler hele dagen, så er det rart at man ikke skal have gang i det våde træ, før man kan få kaffe eller mad. Men, det er helt klart vægt og er man lidt snild til det med bål, så finder der jo lette metoder til at få gang i selv den vådeste pind.

enki stove vs gas

I sammenligningen er det ikke svært at se hvorfor Wood stoves er at foretrække vægtmæssig. Det sjove er at de fleste vandrer, der skal slæbe det hele på ryggen benytter gas. Nu er eksemplet noget overdrevet i forhold til mængden af gas. På en 12 dages fjeldtur kan du nøjes med ca. 500 g. gas (og det er til to personer). Alligevel er regnestykket - når det er realistisk - stadig til wood stoves fordel.

Spådommen

BioLite slog aldrig rigtig igennem og undertegnet har kun set den på en tur og en Outdoor festival. Kelly Kettle derimod er styrtet frem og der sælges paller og atter paller af dem i Danmark. Da Enki Stove ikke engang yder noget tilbage (i form af strøm til din powerbank) så vil spådommen være at vi nok ikke ser så mange af dem i brug.

baal paa stranden den lette maade

Kickstarter går det dog rigtig godt og Enki har for længst opnået deres mål. Det er også let at falde i med den gode video og alt miljø-snakken, men når alt kommer til alt, ville man så smide den i rygsækken og glad gå på tur? Eller ville man nyde varmen fra det hyggelige bål med andre og så tage den røg der nu kommer?

Den er sikkert rigtig sjov på stranden eller i haven og det er nok også mere her vi ser den. Eller er jeg bare sortseer? Ser du en god fordel i Enki Stove? 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.