Primus PrimeTech og Essintial Stove Set

Nyheder 2017 - Primus PrimeTech og Essential Stove Set

Spændende nyhed fra Primus. PrimeTech Stove set og Essential Stove Set er to gasbrændere, der har 2 gryder, 1 pande og læskærme. Sættene gennemtænkt så gryder, pander og læskærme passer sammen og derfor ikke fylder så meget sammenpakket. Lyder det bekendt?

primus primetech stove set og essential stove set

Nyt gaskøkken fra Primus

Du sidder højest sandsynligt allerede klart til at skrive: Det er jo en Trangia! Vi kunne ikke være meget mere enig. Det er en Trangia der står Primus på. Men... tager du din Trangia gasbrænder, så står der også Primus på den (Den er god nok. Kig på gasregulatoren). 

Trangiasættene har dog ikke udviklet sig særligt meget - og hvorfor skulle de det? De er, uden at vide det, sikkert stadig Danmarks mest solgte gaskøkken. Men hvorfor skulle Primus så ikke videre udvikle sættet? Gøre dem mere gaseffektive, som nogle af os har efterspurgt? Gøre dem lidt lettere at slæbe rundt på?

Indrømmet - jeg er både stor Trangia og Primus fan. Jeg elsker kvaliteten og det robuste og funktionelle design. Denne artikel er dog dedikeret en anden, der om noget er større fan end jeg: Outsite Turleder og Frivillig Brian Pihl (Pihlen88).

Primus Essential Stove Set

Det lysegrå gaskøkken fra Primus er "det nødvendige" (essential) sæt. Primus Essential Stove Set er det basis gaskøkken som du kan have med og være dækket ind til 99% af dit behov på ture. Dette gælder stort set alle former for friluftsliv, bortset fra aktiviteter hvor vægt og fylde kommer i vejen og fordelene ikke opvejer behovet. 

Gaskøkken Primus Essential Stove Set 1,3 Primus Essential Stove Set 2,3
Vægt 662 g. 858 g.
Størrelse 198 x 90 mm. 221 x 107 mm.
Antal personer 1-3 2-5
Watt 2000 2000
Kogetid 4:30 (1 liter) 4:30 (1 liter)
Forbrug 119 min. på 230 g. gas. 119 min. på 230 g. gas
Tænding Piezo Piezo
Materialer Aluminium Aluminium
Gryder 2 x 1,3 Liter aluminium 2 x 2,3 liter aluminium
Pande Aluminium, non-stick belægning Aluminium, non-stick belæging
Pris - -

Der medfølger også tang. 

Sammenligningen med Trangia ophører altså her. Tager man deres mindste sæt med gas (27-1 UL GB) så har du 2 x 1 liter gryder og en vægt på 690 g. Primus Essential Stove Set har 2 x 1,3 liter gryder og en vægt på 662 g.

primus essential stove set

Essential Stove

Vi nærmer os den skandinaviske hangar på årets OutDoor Messe. Her dominere Scandinavian Outdoor Group og her står Primus og Fjällräven i spidsen og byder velkommen. Jeg forventer mig ikke det store af Primus, der i år (2016) har givet den gas på glamping/kano-området, med store og flotte gaskøkkener som Onja. Primus har dog slet ikke ligget på den lade side.

På et podie står den nye Trangi... ups, Primus gasbrænder og troner. De står helt ud til publikum og der er intet til hindre for at man piller lidt - så det gør vi selvfølgelig. "Hvad faen, gasbrænderen sidder sgu fast!". Man tænker et øjeblik at man jo så mister friheden fra Trangias gaskøkken, hvor brænderen er ekstern. Gennemtænket er det for de flestes vedkommende nok friheden til at tage brænderen af sættet og lægge i posen. Altså fuldstændigt ligyldigt for det fleste og Primus har derfor sparet vægt og bevægelige dele, der lettere kan gå i stykker (jeg har dog aldrig selv ødelagt eller set ødelagt fatninger lige der på en Trangia).

primus essential

De understreger de også i deres "1, 2, 3" beskrivelse på vægen. Sæt gassen til, åben for gassen, tænd. "For fanden da! Sådan en skal man jo eje". Tja, det bliver man jo som nørd nødt til. En ny Primus Trangia! En Prigia eller Trangmus...

Primus PrimeTech Stove Set

Men! Når nu man er i gang, så kan man jo lige så godt gøre sættet mere lækkert, mere robust og mere gaseffektivt. Her kommer PrimeTech Stove ind i billedet. For tager man Essential og propper PrimeTech teknologien ind, så får man også effektivitet. 

Gaskøkken Primus PrimeTech Stove Set 1,3 Primus PrimeTech Stove Set 2,3
Vægt 727 g. 858 g.
Størrelse 180 x 105 mm. 202 x 135 mm.
Antal personer 1-3 2-5
Watt 2000 2000
Kogetid 3:30 (1 liter) 3:30 (1 liter)
Forbrug 119 min. på 230 g. gas. 119 min. på 230 g. gas
Tænding Piezo Piezo
Materialer HA Aluminium HA Aluminium
Gryder 1 x 1,3 Liter HA Alu med keramisk non-stick
1 x 1,3 Liter HA Alu
1 x 2,3 Liter HA Alu med keramisk non-stick
1 x 2,3 Liter HA Alu
Låg Integreret si Integreret si
Pris - -

Der medfølger også tang samt isolerende pakpose, som vi kender fra Primus ETA Power serien. Begge gryder har varmevekslende bund (fluxring). På gasregulatoren sidder en ventil, der giver jævn forbranding, selvom gasdåsen er halvtom eller kold. Mon den også kan simre??? Hmmmmmmm. Skal vi fortsætte sammenligningen med Trangia, så er deres 25-1 HA serie på 845 gram, men her har du også en pande med. Disse to sæt kan derfor ikke direkte sammenlignes på vægten. PrimeTech er jo også mere effektivt p.g.a fluxringen. Om det så er vægten værd i sparet gas? Er der en god matematiker? Eller skal vi til at teste Trangia Vs. PrimeTech?

primus primetech stove set

PrimeTech Stove

Vi vender os om og ser en lignende gasbrænder, bare lidt mørkere. Der er Fluxringen jo! "Har de lavet to???". Ja, men det er to forskellige. På Primus stand, er der ikke klistret "NEW" mærker, så det er lidt svært at gennemskue ale nyheder. Vi får dog efterhånden styr på det, men kan have overset noget.

primus primetech

"Hmm... Hvilken en skal man så købe?". Jeg ville nok vælge PrimeTech og så købe en ekstra pande til. Det ville jeg på grund af karamisk non-stick og fluxringen. Det er meget bedre at lave mad på, med jævn varme på hele grydens bund, samt selvfølgelig at maden ikke brænder så let på. Er man til lav vægt og kan man ikke lide non-stick, så er valget oplagt på Essential.

Primus! Lav en Durosal version!

De andre nyheder

Vi bliver nødt til at fremhæve næste produkt til årets nyhedsdims!

primus fieldchef pocket knife

En foldbar kokkekniv - tja, hvad mere skal man skrive mere? Det er sgu da fedt! Ja ja, der findes sikkert en i forvejen et eller andet sted, men ikke fra Primus.

Fine nyheder fra Primus

Primus formår at komme med fine nyheder, på et gasbrænder-marked der er trængt af masser af fede produkter. Jeg synes at det er godkendt. Jeg synes at Primus endnu engang går deres egne veje i Trends. Det er fint, for det skal ikke alt sammen være on-top brændere og enkeltmandsbrændere.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.