Guide til Londons outdoorbutikker

På sommerens ferietur i London med mine to døtre meldte sig det uundgåelige spørgsmål sig: Hvor pokker finder jeg nogle outdoorbutikker? Noget meget mere fornuftigt at fordrive tiden med, mens døtrene shoppede på livet løs, kunne jeg ikke lige finde på. Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, men… Denne metropol måtte byde på noget, jeg ikke havde fundet på de tidligere ture derover. Jeg tillod mig derfor for en stund (eller to) at glemme de medbragte guides over top 10 seværdighederne og byens mere ukendte steder. Måske skal du til London i en ferie og/eller den søde juletid, og har du lidt tid til overs, hvor din partner og/eller børn laver noget andet, er der måske grund til at læse videre.

outdoorbutikker i london

Outdoorbutikker i London

Det var tredje gang, vi var af sted, så NU skulle det være... Døtrene kender jo min last, og jeg ser det ikke sjældent i deres øjne ’Åh, nej, ikke endnu en outdoorbutik’, så vi var ude i en win-win situation. Tanken var at kombinere ikke kun deres og min shopping, men også vores fælles opdagelser af byens "skatte".

Via hotellets wifi lokaliserede jeg et antal steder, som jeg ville besøge. Jeg havde håbet at finde nogle butikker med letvægtsgrej, men de sparer tilsyneladende ikke kun på vægten men også på husleje på dyre adresser. Jeg fandt i hvert fald ikke nogle. Det gjorde døtrene i stedet, nemlig i form af Victoria's Secrets, letvægtsundertøj der sikkert er mere end dobbelt så dyre som mine 'underdrenge' fra Devold og Icebreaker.

Resumé

Der er ikke meget hvis overhovedet noget at spare ved at handle i London i forhold til danske outdoorbutikker. Man skal ikke forvente at finde et bredt udvalg inden for de i Danmark så udbredte Fjällräven eller Hagløfs. Hagløfs var mest udbredt i de butikker, jeg besøgte. Hvis butikkerne overhovedet har noget fra Fjällräven, er udvalget relativt begrænset.

Til gengæld er der masser af Berghaus, The North Face, Peter Storm, Trekmates, Craghoppers, Jack Wolfskin, Karrimor, Mountain Hardwear, Mountain Equipment, Lowe og Vango. Hertil kommer andre engelske mærker, som jeg ikke så på.

Der var enkelte solist-butikker, men ellers opdagede jeg kun kædebutikker, der lige som Eventyrsport og Friluftsland har fokus på den brede forbruger. Enkelte har dog som Friluftsland og Fjeld og Fritid også lige det der ekstra med klatregrej.
I omtalen i det følgende har jeg valgt kun at oplyse hjemmesideadresse men ikke den fysiske. På hjemmesiderne er der gode muligheder for at finde en butik der, hvor man nu skal hen.

Lillywhites og Sportsdirect

Megabutik i hjertet af London, nærmere bestemt på Picadilly. 5-6 etages bygning med outdoorgear på 4. sal. Butikken fremstod rodet og alt for tæt pakket med Berghaus, Peter Storm og Karrimor ting. Grejet kom bl.a. fra Lifeventure, Sea-to-Summit og Outwell. Hardware fra Vango, Jeg spurgte efter en vindsæk, hvilket den hjælpsomme italienske medarbejder ikke anede, hvad var. En butik, der kan tilfredsstille dig, hvis du ønsker helt almindeligt godt tøj og grej. I udsalgstider, som der var, kan der hentes absolut gode varer til en rimelig pris.

Det undrede mig, at ekspedienterne i Lillywhites stort set alle bar en t-shirt med henvisning til Sportsdirect. Jeg tror, at Lillywhites reelt er en del af Sportsdirect, og at butikken ved Picadilly Cirkus blot viderefører det gamle navn.

www.lillywhites.com

Sportsdirect

Sportsdirect har en outdoor shop-in-shop på Oxford Street. Den blev her kaldt Field & trek.com. Der er helt klart en mere velorganiseret butik end Lillywhites. Udvalget er enkelt, og der er alt, hvad man umiddelbart kan tænke sig til på en almindelig tur.

http://www.sportsdirect.com/ 
http://www.fieldandtrek.com/ 

Ser man på de to hjemmesider, er de skåret over samme læst. Det gælder også deres vareudbud, så de varer, jeg så, var i det store hele de samme.

Mountain Warehouse

Jeg besøgte butikken på Regent Street umiddelbart efter at have været i Lillywhites. Det var som at komme ind i en anden verden. Butikken er ikke stor, og der var stille som i graven i forhold til Lillywhites, hvor der var muzak fra højttalerne, og hvor lyden fra de mange kunder faktisk var temmelig forstyrrende.

Mountain Warehouse forhandler i det store kun varer under eget navn. Det har de tilsyneladende held med, for der findes et hav af butikker spredt ud over de britiske øer. Kæden blev etableret i 1997, så de har haft held med deres koncept.

Produkterne er prisbillige, og holder produktspecifikationerne, er Mountain Warehouse et billigt og godt alternativ til de dyrere mærkevarer fra de firmaer, vi kender her i Norden. Butikken har tøj til hele familien.

Senere kom jeg også forbi butikken på Southampton Street i Covent Garden, hvor den ligger midt mellem Cotswold og Ellis Brigham.

www.mountainwarehouse.com

Cotswold Outdoor

Cotswold er en butik med en flot beliggenhed, kun et stenkast fra Picadilly Cirkus; i øvrigt ligger den lige over for Waterstones; den fedeste boghandel, der tillader sig at kalde sig Europas største.

Cotswold kæler for sine varer over de tre etager, og i butikken mødte jeg den eneste ekspedient klædt i Fjällräven tøj. Det er også i kælderen i butikken her, at jeg finder regulære udstillingsmiljøer, hvor man har forsøgt at vise lejrlivet med et telt, bål mm. Det er også i den butik, jeg finder flere stole, hvor man kan sætte sig ned og studere bøger og blade. Butikken har også sit eget katalog.

Jeg stødte på det, vi her i lille Danmark kalder for en finsk fakkel. I Cotswold sælges den under navnet ’svensk lygte’.

swedish torsh og finsk fakkel

Jeg havde et håb om i løbet af ferien at finde The Great Outdoors Magazine, tgomagazine.co.uk, et engelsk outdoorblad, og her i Cotswolds bibliotek lykkedes det. Skønt. Jeg mødte bladet første gang på Outsites forårstræf 2014 og har siden abonneret på det elektronisk, men det var fedt at have det i hænderne.

Udvalgsmæssigt kommer Cotswold ikke på højde med Ellis Brigham, men flot var butikken. Den findes i øvrigt også i Covent Garden.

www.cotswoldoutdoor.com 

costworld outdoor og frilufts butik

Kathmandu

En mindre newzealandsk kæde med prisbillige varer. Jeg besøgte butikken i Henrietta Street i tæt ved Covent Garden Market. Det var glade og interesserede ekspedienter, der kendte deres varer.
Et gratis medlemskab af butikkens kundeklub giver adgang til en række gode tilbud, og et af dem var en silkeinderpose til 250 kr (50 % rabat). Butikken havde for mig at se udelukkende egne varer, der roses af folk.
Jeg købte selv på udsalget en t-shirt i kunststof af en slags med forstærkninger på skuldrene og bag på ryggen, altså der hvor rygsækken hviler på skuldre og lænd. Godt tænkt. Jeg glæder mig til at se, om denne 200 kr investering holder, hvad angår lugt. Kunststoffet i t-shirts har det med ikke at kunne komme af med lugtene.
Det forekom mig, at vareudbuddet dækker det meste inden for både grej og tøj, og går man efter alternativer til de store og kendte mærker, er Kathmandu et godt bud. Jeg fandt butikken spændende.

kathmandu outdoor butik london

Páramo

Páramo ligger kun en enkelt butik fra Kathmandu. Det var den absolut mindste butik på min opdagelsesrejse men måske også den mest interessante.

Páramos grundlægger Nick Brown er idealist, har jeg efter besøget læst mig til. Han har haft en årelang fokus på at producere tøj på den mindst mulige miljøbelastende måde, og desuden foregår produktionen i Columbia, hvor Páramo har ansat sårbare kvinder, der er i stor risiko for at havne i prostitution. Den sociale ansvarlig omfatter også et udleveringskøkken, hvor 450 børn får deres daglige mad. Páramo har også bygget over 120 huse i Bogota.

Et søsterprodukt til tøjet er Nikwax, som jeg har set i danske butikker.

Men hvad med tøjet? Det, jeg så, var lækkert. Men jeg må også indrømme, at jeg ikke gik lige så meget rundt i butikken som i de andre. Dette alene af den grund, at jeg var den eneste kunde, og da mit besøg alene havde til formål at se på varerne og ikke at købe, valgte jeg i respekt for de to ekspedienter at trække mig ud.

Jeg kan bestemt anbefale et besøg.

www.paramo-clothing.com

Outdoor Emporium - Authentic Outdoor Goods

Turens 'fjernest' beliggende grejbutik. Den ligger i Camden, så hvis du er på Camden Marked og har tid til overs, så… Der er små ti minutters gang fra markedet. Ejeren har valgt at satse på det brede publikum med tøj og grej til campingture og lettere hiking. Vareudbuddet er enkelt, og det er bestemt ikke alle sæsonvarerne, der når ud til denne butik.

Butikken skilter ikke voldsomt med sin eksistens, og døtrene og jeg havde næsten givet op, da en af dem pludselig spottede det lille skilt.

Jeg tænkte, at i denne butik kunne jeg måske finde nogle særlige varer, fordi butikken som solist ikke er nødt til at følge evt. kæders udbud. Selv om jeg i foråret havde købt et ThermARest letvægtsunderlag, tænkte jeg, at man måske kunne finde nogle fornuftige rabatter på britiske varer som nu TAR, men nej!!

Det var såmænd hyggeligt at kigge indenfor og snakke med ejeren, men det er også en butik, jeg nøjes med at have besøgt denne ene gang. www.outdoor-emporium.co.uk

outdoor emporium london

Blacks

Blacks er en kædebutik med tre butikker i det centrale London og en række ud over hele landet. Jeg besøgte to butikker, en på Regent Street og en tæt ved Sct. Paul’s Cathedral. Det sidste var et tilfældigt møde og egentlig meget heldigt, fordi årets wimbledonfinale på herrefronten blev vist ved storskærm lige ved siden af.

Blacks er for mig at se mere end en mainstream-butik. Det er en af de få med varer fra Fjällräven. Det var ganske overraskende, hvor få butikker der overhovedet havde noget fra Fjällräven, der jo er STORE i Skandinavien men næsten uanseelige i London.

Vareudbuddet var pænt stort. Jeg havde i forvejen på nettet set efter en jakke i event-materialet, men jeg havde ikke held til at finde den i de to butikker. Blacks har en flot hjemmeside med et stort udvalg.

www.blacks.co.uk

Ellis Brigham - Mountain Sports

Dette er BUTIKKEN i London, dvs. set ud fra mit perspektiv og oplevede de forskellige butikker i sommeren 2015. Ellis Brigham i Covent Garden rummer et stort udvalg inden for mange grene af outdoorlivet, både hvad angår tøj og grej. Overraskende nok fandt jeg ikke mange steder det lækre engelske mærke Montane, men det fandtes her i Ellis Brigham. Som jeg husker det, var der også Norrøna, Arcteryx og Mountain Equipment i butikken.

På teltsiden havde de blandt andet Vango, Terra Nova, The North Face og såmænd også Hilleberg. Det var tydeligt, at ekspedienten i den afdeling kendte sit stof. Jeg kom til at snakke med et dansk par, der vidste, hvad de gik efter, og ekspedienten hentede både et Nallo 2 GT og et par andre seriøse telte ude fra lageret, så parret kunne mærke vægten. De skulle til Grønland få dage efter og skelede ikke til prisen. Prisen for Nallo teltet var ca. £ 750, altså omkring 1000 kr. dyrere end i Danmark.

Ellis Brigham har et lækkert, tykt katalog og lægger sig dermed på linie med københavnske Fjeld og Fritid, som vareudvalget i øvrigt også minder meget om. Bjergkæden i Køge har meget af det samme udvalg. Den Ellis Brigham, jeg besøgte, ligger i ”Outdoorland”, som jeg på det nærmeste vil kalde området omkring Covent Garden, fordi der er så mange butikker.

Jeg fortabte mig under besøget i Ellis Brigham og blev helt beklemt, da jeg uden for så mine døtre sidde og tilsyneladende kede sig. Da jeg undskyldende kom ud, smilte de over hele hovedet, for det havde vist sig, at de sad og var på nettet via butikkens wifi.

mountainsports butik med outdoor udstyr i england

http://www.ellis-brigham.com/ 

The North Face 

Lige over for Ellis Brigham i ligger en flagskibsbutik fra The North Face. Så absolut en spændende butik med lækre og flot nedsatte varer. Jeg var liiiige ved at købe en jakke men fravalgte det, for den havde fået gas på turen med døtrene, og dagen i forvejen havde jeg købt billetter til en musical, selv om det ikke var planen hjemmefra. Men faderhjertet og de to sæt søde, næsten grædende øjne hos døtrene ”Åhhhh far, skal vi ikke til musical”, kunne jeg ikke sidde overhørig.

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.