Gaslanternen giver dig lys og varme på din vandretur

Lys og varme på vandreturen i den kolde og mørke tid

En lidt overset lampe at have med på vandreture eller kano- og kajakture er en gaslanterne eller gaslygte, som den også kaldes. En gaslygte er i al sin enkelthed en smart dims, som du sætter ovenpå din i forvejen medbragte gasdåse. Så har du lys og som bonus også lidt at varme dig på. Den kommer med et ophæng, så du kan også placere den i din Lavvu, Yurd, i et shelter og hvad din fantasi ellers rækker til. Der er mange forskellige gaslanterner, men her vil vi vise dig tre forskellige, alle fra primus, samt en god guide til hvordan du tænder gaslygten rigtigt.

primus micron gaslanterne

Hvad er en gaslanterne?

Gaslanternen er i princippet bare en gasbrænder. Men da gassen ikke i sig selv er lysgivende, er hele hemmeligheden bag, lanternens kappe. Med den rigtige viden og håndtering af kappen, er en gaslanterne et fremragende stykke udstyr til trekking, padling og ekspiditioner.

Hvilke typer gaslanterner findes der?

Der findes mange producenter. Vi holder os til Primus modeller, da de er let tilgængelige i Danske butikker. 

Primus Micron Glas Lanterne.

Denne version af gaslamperne har glas skærm, der giver et behageligt lys og varme. Ophæng og piezotænder. Gaslampen leveres i plastikbeholder.

Vægt: 124 gram.
Effekt: 70 Watt.
Justerbar lysstyrke.
Støjsvag.

primus-micron-glas-lantern

Primus Micron gaslanterne.

Denne version har trådnet og giver meget lys. Ellers er den meget lig glas versionen, men man kan argumentere for at denne version er lidt sikre at have med i rygsækken, da der ikke er glas der kan smadre.

Vægt: 124 gram.
Effekt: 70 Watt.
Justerbar lysstyrke.
Støjsvag.

primus-micron-lantern

Primus Mimer lanterne.

Dette er klassens store dreng. Den kan oplyse din lejr og varmer samtidig godt. Den kommer med en glasskærm.

Vægt: 390 gram.
Effekt: 120 Watt
Justerbar lysstyrke.
Støjsvag.

primus-mimer-lantern-dou-piezo

Hvordan virker en gaslygte?

Gassen giver i sig selv ikke meget lys. Derfor skal man bruge en katalysator, for at "omdanne" gassen til lys. En gaslygte bruger oxid. Disse oxider bliver til, ved at brænde særlige typer salt, der er på overfladen af kappen. Man kan faktisk ændre farven og gøre lyset koldere eller varmere, alt efter hvilket salt man bruger.

Men, det kan drille lidt at tænde en gaslanterne eller udskifte kappe (net). Derfor er her en vejledning af 4 skridt:

1) Tag glasset eller stålnettet af gaslanternen. Sæt kappen over brænderen: De store huller bør dække hele den performerede overflade. De små huller bør kun placeres på spidsen af brænderen.

hvordan-taender-man-en-primus-micron-gaslanterne

2) Kontroller om gasventilen er lukket. Hvis gassen er slukket, tænd da kappen.

micron-net-til-primus

3) Lad kappen brænde i nogle sekunder, indtil der kun er et hvidt skellet tilbage. Tænd så for gassen og antænd lanternen.

taend-gaslanterne

4) Skru helt op for at stabilisere "Salt skellettet". Lad lanternen brænde på fuld styrke i 30 sekunder, herefter kan du justere og indstille flammen.

hvordan-starter-man-en-primus-gaslanterne

Du opnår optimal effekt på halvt til 3/4 åbnet ventil - dette gælder faktisk også din gasbrænder. Når det hele er klaret, kan du sætte glas eller stålnet tilbage på lanternen.

Husk at hvis du bruger gaslygter i telt, så skal der være åben for ventilationskanalerne. Lad aldrig gaslanternen være ude af syne og brug den ikke hvis du er træt og ved at falde i søvn.

Se videoen om hvordan du kontrollerer hvor gas der er tilbage i din gasdåse:

Når din gasdåse er tom, kan du kværne den, så den ikke fylder så meget i rgsækken.

Mere om gas her...

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.

Test af grej til friluftsliv og vandring

Test af grej til friluftsliv og vandring, hvor du kan læse anmeldelser og se videoer af test af outdoorudstyr. Hvis du skal købe et nyt telt, liggeunderlag og sovepose eller andet udstyr, er det rart at vide, hvad der fungerer. Til vandring skal dit grej være let og kompakt, men hvis du sover i hængekøje eller shelters og kører ud, betyder det mindre, og du kan derfor finde billigere outdoorudstyr.

Hvilket outdoorudstyr skal jeg vælge?

Du skal vælge det outdoorudstyr der passer til dine behov. Skal du bruge udstyr der vejer og fylder lidt, eller grej til vinterbrug er det vigtigt, at du går specifikt efter outdoorudstyr, der passer til dit friluftsliv. Hvis du skal ud og have primitive overnatninger i naturen, og f.eks. sove under tarp eller i shelter, skal din sovepose passe til bruget. Den skal være vind- og vandafvisende så du ikke fryser om natten. Hvis du derimod sover i telt, er du beskyttet mod vind og vejr, og kan derfor vælge anderledes. Skal du slæbe alt grej på ryggen eller kører du ud, er også en kraftig overvejelse du skal gøre dig. 

Hvilket grej er godt til vandring?

Grej til vandring skal være kompakt og veje så lidt som muligt, så det er behageligt i din rygsæk. Skal du købe outdoorudstyr til dine vandreture, skal du derfor gå efter det lette og kompakte grej. Det er som regel også dyrere at købe, men din ryg vil takke dig og du vil få en meget bedre oplevelse med letvægtsgrej. Når det er sagt må der også gerne være plads til hygge, og hvis du er i tvivl om, hvor mange kilo du kan bærer i din rygsæk, så tag nogle test-vandreture først. 

Hvilket udstyr er godt til friluftsliv?

Køber du grej til friluftsliv, er det meste ret godt, hvis du vælger de kendte mærker. Det er grej der holder så du ikke står i en situation, hvor dit udstyr er gået i stykker ude i naturen. Derudover er forskellen på kvalitet generelt markant bedre. Både på materialer og produkt. Hvis du kører ud til et shelter eller til en lejrplads, skal du ikke bekymre dig så meget over vægten og fylde af grejet, men kan vælge lidt mere luksus, f.eks. en større sovepose eller liggeunderlag. Du kan også have mere hygge med i form af flagermuslygter, bord og stole til friluftsliv.

Hvilket outdoorudstyr skal jeg vælge til udeliv?

Hvis du er mest til gåture, skovture eller skal holde en børnefødselsdag i et shelter, skal du mest bruge en drikkedunk, en god dagstursrygsæk, måske en god gasbrænder og så selvfølgelig; kunne lave et bål hvis du skal bruge lidt varme. Måske du skal bruge lidt frysetørret mad eller lave mad over bål, og så er en gang service også godt, at have med ud i naturen. 

Hvordan tester vi grej?

Vi tester grejet rigtigt. Vi tager grejet med ud på ture, og det bliver brugt til det det grejet er lavet til. At vælge outdoorudstyr er en jungle, så derfor er det vigtig, at du bruger lidt tid på, at finde det rigtige udstyr. Derfor gør vi også meget ud af vores test af outdoorudstyr. Teltene bliver udsat for vind og vejr på rigtige ture, og soveposer og liggeunderlag får lov, at blive presset helt ned i temperaturer, som de påstår at holde dig varm i. Hvis du er i tvivl om grej er testet rigtigt, kan du som regel se det på billeder, i den anmelde af grejet som du læser. Er det et produktbillede af udstyret, altså et billede med hvid baggrund, og kun disse billeder i artiklen, så er det som regel ikke testet, men blot skrevet hurtigt "fra bagsiden af bogen". Alle test og anmeldelser af grej på Outsite er testet rigtigt ude i naturen.

Får I penge for at teste grej?

Nej! Vi får ikke penge for vores test og anmeldelser af udstyr. Vi må også sige hvad vi vil om grejet. Det er faktisk ikke mange der må det, så det er vi ret stolte over. Derudover får vi også mange gange grejet før det udkommer, for vi har høj troværdighed, både hos producenter og seere samt læsere. Men når det er sagt, skal du være opmærksom på, at vi er sponseret af nogle producenter. Aftalen her er dog ikke på test af grej, men på at lave tips & tricks videoer og artikler. En producent vil ikke stoppe et sponsorat fordi vi giver et produkt, en mindre god anmeldelse, så længe vi gør det ordentligt. Det vil de gøre hvis vi sjusker og vrøvler i anmeldelsen. Det er selvfølgelig utroværdigt, og ikke noget nogen ville være med til. Det er i sidste ende dine penge, og vi vil ikke stå ude, rundt om bålet med dig og have lavet en dårlig anmeldelse.