Brunton Heavy Metal 5500

Test af Brunton powerbank der bare holder

Skal man have strøm til mobilen derude i naturen så er der masser af powerbanks, solceller og endda hydrogen og meget meget andet man kan tage med. Men det store spørgsmål der hele tiden debateres er: hvad er bedst?
Vi har prøvet det meste, men der er ingen powerbank der overbeviser mere end Brunton Heavy Metal.

test af brunton heavy metal 5500

Heavy Metal 5500 fakta

Det er jo bare et batteri. Men hvad betyder de forskellige ting og hvor meget kan den oplade? Det var let nok da man bare kunne sige: Den lader en iPhone op 3 gange. Der er efterhånden mange forskellige versioner og går vi over i Android, så er der mega mange forskellige.

Powerbank Brunton Heavy Metal 5500
Vægt 247 g.
Kapacitet 5500 mAh
Indgang/opladning Alm. USB. Via stikkontakt eller computer.
Udgange 2 stk.: 1 mini USB og 1 alm. USB
Mål 11,5 x 7,5 x 2 cm.
Pris Vejl 599,- set til 349,-

Af features kan nævnes batteri-indikator, autosluk og så har testen vist at der også sidder en smart sikring der sørger for at powerbanken ikke går i stykker.

Hvad skal man vælge af powerbank?

Jeg har været i mange diskussioner ang. powerbanks vs. Brunton Hydrogen Reactor. Desværre kun mod folk der enten ikke havde prøvet den eller ikke kunne finde ud af at bruge den. Hvad vægt angår, vinder powerbanks langt hen af vejen, men skal du have virkelig meget strøm med, så vinder Hydrogen Reactor. Men så skal du også have med til en hel landsby...

Det er nu heller ikke på vægten mit argument ligger, men på holdbarheden og det at Reactoren virker altid. Er en celle opladt, så vil den begynde at blive afladt engang om 200 år. Her kan powerbanks ikke være med. Desuden virker reactoren uanset vejr (jeg har testet den ned til - 10 grader). Bevares, ved kulde går det langsomt, men her er dit batteri også ned på 50-60% styrke.

Se testen af Brunton Hydrogen Reactor herunder:

Det med afladningen var dog mit vigtigste argument, for det er fandeme træls at slæbe på en klods af litium og lortet så har afladt sig selv med 30% før du overhovedet er kommet frem til lejren.
Det argument holdte indtil at jeg tilfældigvis stødte ind i Søren fra Brunton, der tilfældigvis havde en Brunton Heavy Metal 5500 i bilen som jeg måtte få til test. Den havde ca. ligget stille i et år, men da han trykkede på batteriindikatoren, så var den stadig 100% opladt.

Test af Brunton Heavy Metal

Se, nu er det jo ikke fordi jeg ikke stoler på Brunton, men det er alligevel meget rart at se med egne øjne. Så powerbanken har nu være med i rygsækken i godt og vel 1,5 år og jeg kan derfor komme med en ret præcis test.

Første og en ret vigtig ting at teste var for mig, var om batteriet afladte sig selv fordi batteri-indikator knappen sidder ret udsat og derfor bliver aktiveret under transport i rygsækken. Efter en togtur til Abisko på 24 timer, var der stadig fuld guf på - fint.

Anden test var så om batteriet kunne oplade min iPhone 5 de 3 gange som lovet. Det kunne den næsten (under gode sommer forhold). Jeg fik min mobil opladt 2 gange til 100 % og en gang til 84%. Alle gange fra 20% batteri. Husk ikke at gå under de 20% da det så virkelig hiver tænder ud at lade. Husk også at slå flyfunktionen til, det giver hurtigere opladning og du sparer strøm. 2 x 100 % og en gange 84% er ok - ikke perfekt, men ok.

Tredje test: Kan batteriet så holde sig selv opladt i et år? Det kan jeg ikke svare på (arr det kunne ellers have været blæret, men jeg har jo brugt den). Men Brunton Heavy Metal har på intet tidspunkt afladt sig selv og det længste stykke tid uden opladning er ca. 4 måneder, så det kan den holde. Det er også helt okay.

powerbank til vandretur

Fjerde test er kuldepåvirkning og her har jeg ikke været ude i koldt nok vejr til at påvirke powerbanken. Jeg har været i - 10 grader og her var der stadig ikke tegn på problemer over en weekend. Det er godkendt.

Femte test er sådan set bare test. Brug brug brug og se hvad der sker. Kender I det når man har et produkt i hånden som man efterhånden bare stoler på? Som f.eks en gammel Nokia 3110 eller 3310. Sådan har jeg fået det med Bruntons produkter. Jep, de koster lidt mere end kina-kopier, men her har du næsten evighedsgaranti. Jep den vejer lidt mere end andre på samme kapacitet, men du er til gengæld sikker på at det der står på pakken passer. 

Brunton passer til mit temperament. Jeg gider ikke gå og pusse-nusse passe på mine ting i rygsækken. Det skal kunne holde til noget og så skal jeg kunne stole på at det virker.

Jeg faldt tilfældigt over en funktion som jeg umiddelbart ikke kunne læse mig til. Under en test med Bruntons HeatSynch Bench warmer, døde batteriet. Den slukkede simpelthen bare og så kunne jeg ikke få liv i batteriet igen. Det viser sig at det er fordi batteriet bliver "stresset" og derfor slukker batteriet, for sikkerhedens skyld. Det skal nævnes at min Heavy Metal er gammel og nye gør det ikke sammen med Brunton HeatSync (testet så sent som i efterårsferien).
Men man kan sagtens få liv i batteriet igen. Det skal bare til en kontakt eller computer. Det fede ved denne funktion er at man ikke mister sit batteri fordi det er gået i stykker, men kan "genstarte" det igen. 

Konklussionen

Det er et rigtig godt køb til 349,- men vi nærmer os dyrt til 599,- synes jeg. en hund mindre - altså 499,- og så ville prisen ikke spille ind. Selvfølgelig har man: You break it, we replace it" fra Brunton og det er også noget værd, men ser man på konkurrenterne, så kan man få meget for de penge. 
Men da Heavy Metal nu ikke aflader sig selv og når den nu holder hvad den lover samt er robust så er 349,- billigt.

Jeg har vist beskrevet min holdning i teksten, så jeg vil slutte af med at det er den bedste powerbank jeg har prøvet.

Heavy Metal serien

Der er to versioner af Heavy Metal:

Brunton Heavy Metal 4400

Brunton Heavy Metal 5500

Desuden skal Revolt 9000 også nævnes som et alternativ til dem der ønsker mere strøm på turen. Hvis du f.eks. har en Brunton HeatSync med, så vil jeg anbefale denne model.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.