Spot brugt til rigtig redning i fjeldet

Når man er ude i fjeldet, sådan rigtig væk fra alt - også mobilsignal, er det rart at have en ekstra hjælpende hånd, hvis nu noget skulle gå galt
Herude har vi alt på ryggen og meget begrænset plads. Vi er her for at nyde naturen og få fantastiske oplever.  Vi har været nødsaget til at bruge Spot til en rigtig redning, og her kan du læse om forløbet, der ikke gik som forventet. Der kan ske uforudsete ting eller uheld, når man har alt på ryggen.

hvordan virker en spot

Man kan fare vildt, falde uheldigt, komme til skade eller blive alvorligt syg.

Der er ikke asfalt, og terrænnet kan være helt umuligt at gå i, selv med mindre skader. Der er mange steder ingen træer, så man kan ikke engang lave en båre, og man vil sikkert hurtigt ramme områder, hvor kun professionelle kan bære en videre.

Spot har envejskommunikation, hvor du kan sende 4 beskeder.

1) SOS. Denne funktion sender et SOS signal til den internationale redningstjeneste hos GEOS.
2) Hjælp. Hvis du ikke er i en nødssituation, men behøver hjælp.
3) Jeg er OK. Denne lader dine nærmeste vide at du er OK.
4) Din besked. Du kan selv lave en prædefineret besked (f.eks. sæt kaffen over! eller hvad med en personlig hilsen til konen?).

hvordan betjener man en spot

Når man skal sende et SOS signal, skal man åbne et låg for at aktivere SOS.

Spotten virker via satellit, så du behøver derfor ikke mobilsignal eller andet for at den virker. Spotten dækker de fleste steder på jorden, men kontroller alligevel altid, før du tager afsted.
Det er også vigtigt at vide, hvor satellitten befinder sig. I vores tilfælde er vi langt mod nord, og satellitten er derfor ikke så højt over horisonten. Da uheldet var ude, var vi på en sydvendt skråning, så satellitten kunne 'se' os. Hvis vi havde et fjeld mellem os og satellitten, skulle vi måske flytte os lidt for at få signal.

Man kan med det samme se, om der er signal, når man tænder Spotten. En grøn pære fortæller dig, at der er signal. Lyser den rødt, er der ikke signal.
Sørg altid for at have frit udsyn til satellitten, gå så højt muligt og sluk ikke Spotten, før hjælpen er nået frem.

Herefter er det bare at vente på at hjælpen når frem. Og i Danmark og Sverige skal man ikke forvente, at det går hurtigt. Dem derhjemme kan følge din position på et kort, under hele din tur. De kan holde øje med om du holder tidsplanen, bevæger dig, eller ligger stille på en fjeldside. Vær dog enige om hvad de forskellige beskeder og din færden betyder. Sender du et “Jeg er OK” signal, så er du også OK, så dem derhjemme ikke skal gisne om noget. Spotten er en sikkerhed, men ikke et mirakel. Redningen kommer ikke det minut du trykker på SOS knappen. Slet ikke hvis du er langt væk fra civilisationen.

Se videoen fra en rigtig redning via Spot her:

Efterspillet på redningen

Hvis vi let og elegant spriger selve situationen over. Vi har altså en tilskadekommende person, der er ude i fjeldet. En brækket fod, der var tilfældet her, er meget alvorligt i fjeldet.

Jeg har skrevet med firmaet bag Spot samt Udenrigsministeriet (UM) for at få en forklaring på hvorfor redningen foregik som den gjorde:

Spot har ringet til alle (Sverige, Danmark samt pårørende) i løbet af den første halve time.!
Herefter starter der en underlig debat mellem Sverige og Danmark. Sverige vil ikke hente tilskadekommende og mener at det er Danmarks ansvar. Danmark mener at det er Sveriges ansvar, da tilskadekommende jo befinder sig i Sverige.
UM har skrevet til mig at de opfatter et SOS signal på lige fod som et 112 alarmopkald. Det vil sige at det er det land som tilskadekommende befinder sig i ansvar - i dette tilfælde Sverige.
Her "stopper" sagen faktisk og der sker ikke mere. Kl. 20 ringer en pårørende til UM og kræver at der sker noget. Det får UM til at ringe til Sverige igen. Denne gang kommer der hul igennem og en helikopter bliver sendt fra Boden og de ca. 300 km. op mod Abisko.
Helikopteren er ved os kl. ca. 23 - altså 12 timer efter vi sendte signalet.
Piloten roste i øvrig Spot for meget præcise koordinater - noget de ikke har oplevet før.

Det er selvfølgelig en meget underlig sag. 

spot noedsender og sikkerhed paa vandretur

Alle lamper - også SOS, blinker grønt og vi kan derfor gå ud fra at signalet er sendt til satelitten.

Eftertanker

Spotten er god for familien, der derhjemme kan følge med i din færd. Det giver dig også et spor, når du kommer hjem. Har du et kamera med indbygget GPS position på billeder, kan du lave en rute med billeder på f.eks. Google Earth og dele med andre.

Spot i Sverige er nok ikke så godt, men kommer du ud for et uheld, vil de kunne finde dig igen. Forsvinder du/farer du vildt, kan du også findes.
I Sverige er en satellittelefon derfor bedre, fordi du så kan kontakte myndighederne direkte. I vores situation kunne vi havde ringet til Abisko Heliport, der på 10 minutter kunne have været der og fløjet os ind. Vi havde også sparet Spottens ejers pårørende for stor bekymring.

Læs også andre artikler om Spotten og andet om sikkerhed

 Spot med på solovandretur  Hvordan virker en Spot  Sikkerhed på vandretur
 findmespot paa solovandretur  hvad er en findmespot  sikkerhed paa vandretur
Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.

Test af grej til friluftsliv og vandring

Test af grej til friluftsliv og vandring, hvor du kan læse anmeldelser og se videoer af test af outdoorudstyr. Hvis du skal købe et nyt telt, liggeunderlag og sovepose eller andet udstyr, er det rart at vide, hvad der fungerer. Til vandring skal dit grej være let og kompakt, men hvis du sover i hængekøje eller shelters og kører ud, betyder det mindre, og du kan derfor finde billigere outdoorudstyr.

Hvilket outdoorudstyr skal jeg vælge?

Du skal vælge det outdoorudstyr der passer til dine behov. Skal du bruge udstyr der vejer og fylder lidt, eller grej til vinterbrug er det vigtigt, at du går specifikt efter outdoorudstyr, der passer til dit friluftsliv. Hvis du skal ud og have primitive overnatninger i naturen, og f.eks. sove under tarp eller i shelter, skal din sovepose passe til bruget. Den skal være vind- og vandafvisende så du ikke fryser om natten. Hvis du derimod sover i telt, er du beskyttet mod vind og vejr, og kan derfor vælge anderledes. Skal du slæbe alt grej på ryggen eller kører du ud, er også en kraftig overvejelse du skal gøre dig. 

Hvilket grej er godt til vandring?

Grej til vandring skal være kompakt og veje så lidt som muligt, så det er behageligt i din rygsæk. Skal du købe outdoorudstyr til dine vandreture, skal du derfor gå efter det lette og kompakte grej. Det er som regel også dyrere at købe, men din ryg vil takke dig og du vil få en meget bedre oplevelse med letvægtsgrej. Når det er sagt må der også gerne være plads til hygge, og hvis du er i tvivl om, hvor mange kilo du kan bærer i din rygsæk, så tag nogle test-vandreture først. 

Hvilket udstyr er godt til friluftsliv?

Køber du grej til friluftsliv, er det meste ret godt, hvis du vælger de kendte mærker. Det er grej der holder så du ikke står i en situation, hvor dit udstyr er gået i stykker ude i naturen. Derudover er forskellen på kvalitet generelt markant bedre. Både på materialer og produkt. Hvis du kører ud til et shelter eller til en lejrplads, skal du ikke bekymre dig så meget over vægten og fylde af grejet, men kan vælge lidt mere luksus, f.eks. en større sovepose eller liggeunderlag. Du kan også have mere hygge med i form af flagermuslygter, bord og stole til friluftsliv.

Hvilket outdoorudstyr skal jeg vælge til udeliv?

Hvis du er mest til gåture, skovture eller skal holde en børnefødselsdag i et shelter, skal du mest bruge en drikkedunk, en god dagstursrygsæk, måske en god gasbrænder og så selvfølgelig; kunne lave et bål hvis du skal bruge lidt varme. Måske du skal bruge lidt frysetørret mad eller lave mad over bål, og så er en gang service også godt, at have med ud i naturen. 

Hvordan tester vi grej?

Vi tester grejet rigtigt. Vi tager grejet med ud på ture, og det bliver brugt til det det grejet er lavet til. At vælge outdoorudstyr er en jungle, så derfor er det vigtig, at du bruger lidt tid på, at finde det rigtige udstyr. Derfor gør vi også meget ud af vores test af outdoorudstyr. Teltene bliver udsat for vind og vejr på rigtige ture, og soveposer og liggeunderlag får lov, at blive presset helt ned i temperaturer, som de påstår at holde dig varm i. Hvis du er i tvivl om grej er testet rigtigt, kan du som regel se det på billeder, i den anmelde af grejet som du læser. Er det et produktbillede af udstyret, altså et billede med hvid baggrund, og kun disse billeder i artiklen, så er det som regel ikke testet, men blot skrevet hurtigt "fra bagsiden af bogen". Alle test og anmeldelser af grej på Outsite er testet rigtigt ude i naturen.

Får I penge for at teste grej?

Nej! Vi får ikke penge for vores test og anmeldelser af udstyr. Vi må også sige hvad vi vil om grejet. Det er faktisk ikke mange der må det, så det er vi ret stolte over. Derudover får vi også mange gange grejet før det udkommer, for vi har høj troværdighed, både hos producenter og seere samt læsere. Men når det er sagt, skal du være opmærksom på, at vi er sponseret af nogle producenter. Aftalen her er dog ikke på test af grej, men på at lave tips & tricks videoer og artikler. En producent vil ikke stoppe et sponsorat fordi vi giver et produkt, en mindre god anmeldelse, så længe vi gør det ordentligt. Det vil de gøre hvis vi sjusker og vrøvler i anmeldelsen. Det er selvfølgelig utroværdigt, og ikke noget nogen ville være med til. Det er i sidste ende dine penge, og vi vil ikke stå ude, rundt om bålet med dig og have lavet en dårlig anmeldelse.