Mad over bål med Potjie pot

Potjie-potten er genial til gryderetter og anden simremad over bål. Gryden i sig selv er hyggelig og formen er nærmest en heksekedel. Den stammer oprindeligt fra Holland og England, men bruges den dag i dag i Afrika.

mad i potjie pot

Se videoen med test af Potjie potten:

Potjie-potten er genial til gryderetter og anden simremad over bål. Gryden i sig selv er hyggelig og formen er nærmest en heksekedel. Den stammer oprindeligt fra Holland og England, men bruges den dag i dag i Afrika.

mad i potjie pot

Se videoen med test af Potjie potten:

Potjie pot

Grydens runde bund, gør at stort set hele retten bliver varmet.  Varmen bliver altså fordelt meget bedre end i almindelige gryder og det giver en genial gryde til simremad.

Potjie pot Str. 3 Str. 8 Str. 13
Liter 3 8 13
Antal personer 16 26
Materiale Støbejern Støbejern Støbejern
 Pris 299,-  539,-  799,-

Den lille str. 1/4 er sjov til sovs eller desert, men den kan kun koge nok til en person og en hel ret, kan den næsten ikke have. Str. 3 er den store i videoen og antal personer er ramt meget rigtigt i 6, men fungerer også fint til 4 personer, hvor tilbehøret (f.eks. kartofler) er i.

Sådan behandler du din støbejernsgryde

Før du går i gang, skal du vide at potjiepotten er behandlet med noget voks. Voksen skal brændes af før brug, men det er intet problem, for du har jo gang i bålet alligevel. Stil gryden på bålet og brænd voksen af. Vend så gryden, så indersiden også bliver brændt. Husk også låget. Herefter smørrer du gryde og låg godt med madolie, og så er du klar til at bruge potjiepotten. Efter brug, smørrer du igen gryden med madolie (den skal selvfølgelig rengøres først).

potjie pot og baalmad

Test/anmeldelse af Potjie-pot

Den er virkelig sjov. Formen imponerede mit datter og den lille str. 1/4, blev hendes med det samme. Den står til daglig blandt hendes legetøj og den holder sjovt nok længere end en dukke.

Man skal lige bruge de 10 minutter på at behandle den, inden den tages i brug, men det er nu let nok og skal jo kun gøres denne ene gang. Dog skal du smørre den med olie, når du kan se den ser lidt "tør" ud. 

Herefter inspirerer gryden til madlavning og når det kommer til gryderetter, så er det kun din fantasi der sætter grænsen. Jeg er ikke kok, men alligevel væltede det ind over mig, da jeg handlede ind til første ret. Opskriften står senere i artiklen.

Det er ret godt med de tre ben under gryden. Til forskel på alm. gryder, kan man stille Potjie potten stabilt i bålet, mens man svitser kød og løg. Når det er klaret, kan man hænge den på bålstativet eller stille den ud fra flammerne, så den kan stå/hænge og simre. Gryden bliver enormt varm, men den har håndtag, så den er let at rykke rundt på. HUSK! bålhandskerne, da håndtag og låg ikke er til at tage på med bare hænder.

Så klarer pottens sig selv. Du skal nu bare røre rundt engang i mellem og hygge mens maden bliver færdig.

opskrift pa gryderet lavet over baal

Støbejern

Støbejern er fantastisk at lave mad på. Om det er en pande eller gryde, spiller ikke den store rolle. Når man jonglerer med flere forskellige gryder på bålet, så er og bliver støvejern min favorit. Fordelingen af varmen er som nævnt fantastisk, men jernet holder også på varmen i længere tid end f.eks. rustfrit stål.

Minus er at støbejern kræver vedligeholdelse, det gør rustfrit stål ikke. Det er også lettere at rengøre stålet.

Du kan købe Potjiepot i mange størrelser her: https://55nord.dk/products/scoutfire-potjie-pot-8-0-l Findes i forskellige størrelser.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.