Reflektorovn til bål

Man kan bage på bålet på mange måder, men ingen slår helt en reflektorovn. En reflektorovn fylder ingenting i forhold til bålgryder og så optager den ikke plads i ilden. Med andre ord kan du billigt og let tilføje hjemmebag til menuen næste gang du tager på shelter- eller kanotur.

reflektorovn

Se videoen fra testen her:

Man kan bage på bålet på mange måder, men ingen slår helt en reflektorovn. En reflektorovn fylder ingenting i forhold til bålgryder og så optager den ikke plads i ilden. Med andre ord kan du billigt og let tilføje hjemmebag til menuen næste gang du tager på shelter- eller kanotur.

reflektorovn

Se videoen fra testen her:

Hvordan virker en reflektorovn

En reflektorovn virker ret simpelt ved at reflektere varmen fra bålet til brødet eller pizzaen. Ovnen er formet, så strålevarmen bliver konsentreret i midten der hvor dit bagværk er. Varmen kan let reguleres ved at rykke reflektorovnen tættere på eller længere væk fra bålet.

Du stiller ovnen ved siden af ilden/gløderne og altså ikke direkte i bålet. Dog kan du selvfølgelig også bruge den som reflekterende låg til din bålgryde eller til at røge i.

Test af reflektorovn

Jeg har hørt mange tvivle på om reflektorovnen overhovedet virker og jeg har da også selv været i tvivl. Det er dog ikke særligt svært at placerer ovnen og noget dej ved siden af bålet og få den afprøvet. Friskbagte boller på shelterturen lød heller ikke helt dårligt.

Båludstyr Reflektorovn
Vægt 800 g.
Mål 25 x 33 x 1 cm. (sammenfoldet)
Materiale Stålplader
Pris 595,-

Jeg står med en bunke lette stålplader i hånden og kigger lidt skeptisk ned på ovnen. Den fylder ikke meget når den er sammenfoldet men hvordan samler man den lige? Ovnen åbner af sig selv og man skal nu bare klappe enden op og sætte risten i. Jeg er på Tadre Mølle shelterplads sammen med en masse andre, til en spontan overnatning i shelter og hængekøjer.

Jeg har lige fået 1 ton støbejern der skal testes, så jeg har inviteret på Outsite gryde. Blandt alt jernet, er dog en lille sjov ting, der lover friskbagt brød og boller uden at optage plads i bålet. Reflektorovnen er sådan en dims som man virkelig håber virker, for med sin vægt og fylde, så er den faktisk også mulig at have med på weekendvandretur. 

test af reflektorovn

Min plan var at overaske de fremmødte med friskbagt brød på bålet næste morgen, men grejnørderne havde allerede spottet den llille sjove ting (lille i forhold til alle støbejernsgryderne). Jacob var især interesseret og da han ikke kunne blive og overnatte, begndte han straks at bage brød.

Man kan benytte pander i rustfrit stål eller foliebakker som underlag når man bager. Man skal dog huske at vende bollerne/brødet halvvejs. Varmen afhænger selvfølgelig af hvor tæt du sætter ovnen på bålet eller om der er flammer eller gløder.

Det er ikke svært at bage i reflektorovnen. Faktisk er det eneste der kan gå galt at ovnen vælter. Det går langsom, men sikkert fremad, så næsten ligegyldigt hvor uopmærksom du er, så skal du nok få hevet brødet ud, før det brænder på. Hvis du er bare en lille smule opmærksom, så kan du få den mest perfekte farve, sprødhed og konsistens. Faktisk er farven helt overdrevet perfekt og reklameagtig når man hiver noget ud af ovnen, men det tilføjer jo kun til appetitten.

Hvad kan man lave i en reflektorovn?

Vel stort set alt, hvad man også kan lave i en almindelig ovn. Man skal nok bare tænke på tiden det tager samt højden af maden/dejen. 5-8 cm. højde vil jeg sige er perfekt og det bygger jeg på tiden det tager af få maden færdig. Propper du et stort franskbrød i ovnen, skal det nok lykkedes, men det vil tage meget lang tid (2-3 timer gætter jeg på) og vil kræve at man rykker ovnen rundt, for at få midten af franskbrødet færdig.

hvordan virker en reflektorovn

Holder man sig til de 5-8 cm., så vil jeg mene at der ikke er nogle grænser for hvad du kan proppe i reflektorovnen. Jeg ville dog ikke have tålmodighed til steg, kyllingelår o.l., men selvom jeg ikke har prøvet det, så vil en lav, men bred lasagne sagtens kunne lade sig gøre på ca. en time.

Brød, boller og pizza er dog det letteste og hurtigste mad at lave og holder du dig til højden, så behøver du heller ikke rykke ovnen rundt. Husk blot at vend undervejs (selvfølgelig ikke pizzaen).

DIY lav selv Reflektorovn

Vil du lave din egen reflektorovn, kan du også det. En læser sendte mig linket og det skal selvfølgelig deles med jer der har tommelfingrene skruet rigtig på: http://www.sf-canoe.se/dokument/do_it_yourself_reflector_oven.pdf

En reflektorovn virker

Reflektorovnen virker altså fint, men det er selvfølgelig ikke en mikrobølgeovn. Regn derfor med 30-60 minutter for boller, snegle og croissainter. Pizza er ca. samme tid alt efter fyld selvfølgelig. Husk som på ovenstående billede at lav et godt glødebål, så går det både hurtigere og bedre.

Du kan købe reflektorovnen hos Bushcraftbutikken: http://www.bushcraftbutikken.dk/shop/10-baaludstyr-amp-kogegrej/420-reflektor-ovn/

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.