Dutch Oven

Det er en fornøjelse at lave mad på en Dutch oven. Det er alt det bedste fra støbejern og bålmad i én. Dutch oven er meget alsidig og du kan enten bruge den som bålgryde, ovn eller pande. Det gør den yderst populær og det er et stykke grej du skal have i din båludstyrs samling.

hvad er en dutch oven

Se videoen her:

Det er en fornøjelse at lave mad på en Dutch oven. Det er alt det bedste fra støbejern og bålmad i én. Dutch oven er meget alsidig og du kan enten bruge den som bålgryde, ovn eller pande. Det gør den yderst populær og det er et stykke grej du skal have i din båludstyrs samling.

hvad er en dutch oven

Se videoen her:

Dutch Oven

Du kan få en dutch oven i mange størrelser. Fra 1-2 personer og op. Der er nærmest ingen øvre grænse for hvor store de kan være, men størrelsen af bålsted begrænser det nok. I denne artikel kigger vi på Petromax dutch oven, da det er det vi har erfaringer med. Petromax laver båludstyr i god kvalitet og så ligger prisen ganske fornuftigt.

Petromax FT1 FT3 FT4,5 FT6 FT9 FT12 FT20
Vægt 3 kg. 5,2 kg. 8 kg. 10,4 kg. 11,6 kg. 15 kg. 17,9 kg.
Personer 1 1-3 2-5 4-8 8-14 14-20 20+
Gryde liter 1,1 L 1,8 L 4 L 6,1 L 8 L 11,5 L 17,3 L
Låg liter 0,6 L 0,7 L 1,2 L 2,5 L 2,5 L 3,5 L 4,2 L
Liter i alt 1,7 L 2,3 L 5,2 L 8,6 L 10,5 L 15 L 21,5 L
Pris - 329,- Nyhed 449,- 559,- 699,- -

Personer er angivet ud fra både låg og gryde. Det kan være svært, da nogle retter fylder lidt (gryderetter f.eks.) og andre meget (lasagne). Det passer dog meget godt hvad Petromax selv har angivet som maks. antal personer.

Du kan også få dutch ovens i bageforme, til brød og lasagne. Petromax kommer snart med en i dobbelt størrelse. Se bageformen lige her: http://spejdergear.dk/shop/petromax-dutch-oven-6665p.html

dutch oven bageform fra petromax

Hvordan fungere en dutch oven?

Som skrevet kan du bruge en dutch oven på mange måder, men selve ovn-delen fungere ved at du har gløder under og oven på. Det skaber en masse varme indvendigt og giver effekten som en ovn.

Mad på Dutch Oven

Det er en sand fornøjelse at lave mad på støbejern. De har den klare fordel ikke at være særlgt varmeledende, som f.eks. aluminium. Det gør at maden kan simre (men det kan dog, som med alt andet, brænde på) og en dutch oven er derfor rigtig god at lave gryderetter på.

baaludstyr

Men, en dutch oven er også - ja en ovn. Det gør at du pludselig kan tænke på bagning og bagværk samt retter du normal kan lave hjemme i ovnen. Lassagne er fantastisk og kan klart anbefales, men du kan også lave stege, men her skal du nok bruge en større dutch oven. Brød og kage kan du også sagtens bage.

Skal du lave mad, der kræver mindre varme, så kan du lægge sten/sand i bunden og stille en gryde indvendig. Det isolerer mod den direkte varme fra bunden og giver en mere ens artet resultat. Et brød eller en kage, kan godt blive lidt well done i kanten.

En hyggelig opskrift til din næste tur med Dutch oven

Som omtalt i videoen, kan du f.eks. lave ølgryde. Gryderetter er skønne at gå og hygge om, når man har base camp og resultatet er virkelig godt.

Ølgryde til 2-3 personer: 

500 g. hakket ko

2-3 bladselleri

3-4 gulerødder

250 g. champignon

3 løg

3 lauerbærblade 

1 flaske mørk øl

2 spsk. mel

1 dåse hakket tomater

Samt retten til med salt og pepper.

Du kan også krydre med bacon.

mad paa dutch oven

Velbekomme!

Tips & Tricks til Dutch Oven

1) Brug den hjemme

Du har jo sikkert en ovn, men du kan tænke på din næste grill-aften. Stil dutch oven direkte på kul i grillen og læg kul på toppen.

2) Skrue ned for varmen

Skal du virkelig simre, langtidsstege eller bage i længere tid, så kan du skrue ned for varmen. Det kan også være at din madlavning eller bagværk kræver et ensformigt reultet. Læg sten eler sand i bunden og stil en mindre gryde på og luk låget, Så får maden ikke direkte varme fra bunden.

3) Hvor varm er min dutch oven?

Du kan jo tage stegetermometret med hjemmefra, men hvis du ikke lige har det med, så er der råd: Din dutch oven er ca. 150 C. når du kan holde hånden over i 7 sekunder.

4) Dutch på Dutch

Du kan sagtens stable dutch ovens. De fleste modeller har ben over og under, så du kan udnytte varmen fra gløderne på låget, til at sætte endnu en gryde. På den måde spare du også plads i bålstedet.

Atago og Dutch oven

Petromax har et ret genialt bålsted, der kan foldes sammen. Atago har derudover masser af ekstra udstyr og så brænder den utroligt rent. Næste morgen ligger der kun "sandkorn" tilbage i bunden, så den udnytter virkelig træets brændværdi. Det gør den blandt andet ved at genbruge røggasserne. 

dutch oven og atago

Atago har også plads til en Dutch oven og det klarer den også ret godt. Bål nedefra og gløder på toppen. Du kan også købe et cover til bålstedet, så du kan bage pizza i låget til din dutch oven.

Et lille hint med Atago er, at du kan rykke bålet og varmen hen til shelteret. Desværre er mange shelters i Danmark med bålsted 5-6 meter fra shelteren og det er ikke så hensigtsmæssig om vinteren.

Ultra Light Dutch Oven

Det findes vel ikke rigtig? Vi har ikke kunne finde en i butikkerne, men vi har fundet en DIY. Hvis du er god til rustfrit stål, så vil vi meget gerne bestille en fra dig. Skriv gerne i kommentarene til artiklen (kræver login) hvis du er fiks på fingrene.

Velbekomme!

Du kan se meget mere bålgrej her...

 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.