Test af Petromax Dutch Oven

Selvom Petromax er meget mere end Dutch Ovens, så skal de bestemt ikke overses i denne artikel. En af fordelene ved Petromaxs ovne er, at de er klar til brug, når du åbner kassen. Det er ikke givet, og andre producenter har ikke denne service. Det næste, man falder over, er det lækre design og en sublim funktionalitet, noget der er gennemgående i alle Petromaxs produkter.

test af petromax dutch oven

Petromax ft3 og op

Det, der virkelig er fedt, er selve støbejernet. Overfladen er glat som en babys hud, og det er både godt ved madlavning og ved den afsluttende rengøring. Vi taler om tysk kvalitet, når det er bedst. Der findes forskellige størrelse af Petromax Dutch Oven ft. Du kan vælge fra 1,1 liter (solo eller sovs) til 17,3 liter (Nok til 15-20 sultne Outsitere på tur).

Specifikationer ft3

Vægt 5200 gram
Liter i alt 2,3 liter
Liter gryde 1,8 liter
Liter låg 0,7 liter
Pris 399,- 349,-

petromax ft3

Låget kan du bruge som pande, og det virker overraskende godt. Se flere gryder her...

Petromax k4

Hvis du ikke er til den runde form, så findes k-serien i en k4 og k8 version. Petromax Loaf Pan er dog ikke bare en firkantet kopi.
Formen har noget at sige i forhold til retter (f.eks. lasagne), men også varmefordelingen da k-serien ikke har ben (du kan dog få ft-serien uden ben). Vi prøvede bl.a. at bage brød i k8 og det blev super lækkert.

test af petromax k8 baalgryde

Udover formen, får du også et låg, der er grill pande. Det er super godt tænkt af
Petromax og man kan virkelig lave gode bøffer på støbejernslåget! Som de almindelige Dutch Ovens, er k-serien også med glat overflade.

Specifikationer k4

Vægt 5200 gram
Liter i alt 2,4 liter
Pris 499,-

Specifikationer k8

Vægt 9100 gram
Liter i alt 5,5 liter
Pris 799,-

bagning over baal

Tips: Du kan bruge stegetermometer i alle Dutch Ovens, da der er et hul i siden øverst. Sæt hullet ud fra pilen på låget.

Pleje af dutch oven og støbejern

Støbejern og dutch ovens skal plejes. Du skal ikke bruge sæbe, hvis du kan undgå det! Når du er færdig med bålmaden, sætter du støbejernsgryden over bålet, med vand i. Når vandet koger kan du skrabe mad der er brændt fast af, med grydeske eller andet. Når gryden er ren smørrer du den med olie (husk at fordel olien i hele gryden), og sætter den over bålet igen. På denne måde genskabes "slip-let" egenskaben i støbejernet, og gryden holder sig flot, til næste gang du skal bruge den.

pleje af dutch oven og stoebejern

Bruger du sæbe i din dutch oven, skal du smørrer gryden med olien og vende gryden om, så indersiden med olie bliver brændt af. Herefter hælder du olie i gryden igen.

Hvis du finder din dutch oven med rust, næste gang du skal bruge den, så fortvivl ej; Du hælder blot olie i og brænder den på bålet. Så forsvinder rusten.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.