Test af Sea To Summit Alpha Set 2.2

Alpha Pot Set findes i forskellige versioner, alt efter hvad du ønsker af indhold. Vi har testet Alpha Pot Set 2.2, der er det største set i Danmark. Sættet består af to gryder, to tallerkner og to kopper og det hele kan pakkes sammen, så det kun fylder en gryde. Desuden er der 2 grydelåg, 2 isolerende covers og 2 låg til kopperne.

sea to summit alpha set 2 2

Alpha Set 2.2

Et grydesæt med service er ikke noget nyt. Det var vel næsten standard hos alle producenter med kogegrej. Nogle fokuserer på det kompakte, andre funktionaliteten eller vægt. Sea To Summit har som altid samlet alt det gode i én og rammer et godt bud på et grydesæt med det hele - næsten.

Specifikationer

Vægt 875 gram
Mål 18,8 x 12 cm. pakket
Kapacitet gryder 2,7 & 1,2 liter
Kapacitet Tallerkner 0,9 liter
Kapacitet Kopper 0,35 liter
Materialer gryder Aluminium
Materialer Service Plast
BPA fri Ja
Tåler opvaskemaskine Ja
Pris 639,- fundet til 508,-

Testen

En af de sjove ting som tester er, at man får lov til at test (det siger du ikke?). “Kan sættet tåle bål?” Spørger jeg til møde med Sea To Summit. “Øhm, i princippet, men mon ikke håndtagene til gryden smelter?” Lyder svaret. “Jamen, det finder vi så ud af!”.

Som sagt så gjort. Første test er over bål på en shelterplads. Alpha Set 2.2 bliver dog placeret, så håndtaget ikke står direkte over flammerne - til at starte med.
Det går fint. Gryden virker fint og håndtaget bliver ikke varmt. Heller ikke den lille silikone dims på låget.
Efterhånden som bålet spreder sig, ender håndtaget over flammerne og er der nogle minutter. Det klarer sættet også, men jeg vil anbefale at man holder øje. Der er dog intet spor efter det og gryden stod 40 cm. over flammerne. Det er ret godt gået.

service til vandring

Sættet er nok designet til gas og sprit. Vi tester derfor sættet med gas. Her bliver håndtaget også ramt af varme, men igen er der intet tegn på, at silikonen ikke kan klarer det.
Fordelen ved aluminium er, at det er enormt varmeledende. Det vil sige at varmen fra flammerne hurtigt trænger gennem gryderne og ind til retten. Det gør at du sparer på gassen. Ulempen er at aluminium kan frigive nogle stoffer, ved syrlige ingredienser. Ulempen er også, at retten kan brænde hurtigere på, hvis ikke man er opmærksom (men okay, her peger pilen indad).

Alpha Set 2.2 består også af tallerkner og kopper. Umiddelbart bare noget plastik, men der er tænkt over tingene.
Tallerknerne kan både benyttes som dybe og flere. De er ikke så dybe, at retter der kun kræver flade, drukner nede på bunden. Man kan altså godt nå ned med bestikket.
Kopperne er ret gode! Coveret isolerer god mod varmen og låget ligeså. Det gør at kaffen forbliver varm i lang tid og du ikke brænder dig på hænder eller læber. Det er godt klaret med den lave vægt kopperne har. Hvis man isolerer kopperne, ville disse 10 ud af 10 (tjek dem ud!).

Når man pakker sættet, er der plads til lidt mere. Man kan derfor godt pakke et viskestykke og bestik. Der er også plads i kopperne til krydderier, sukker, opvaskemiddel osv. Håndtagene virker som lås, når det hele er pakket ned. Denne lås fungerer rigtigt godt. Den bliver på sin plads, både under transport og næsten vigtigere, under madlavning. Det er klar at indholdet rasler lidt, alt efter hvad du har stoppet i sættet.

letvaegtskop til vandring

Det er lidt underligt, at der ikke er bestik med i sættet. Sea To Summit har en masse i deres katalog, så hvorfor ikke smide disse med? Det ville fuldende sættet.
Man kunne også designe opbevaring til indvendigt i kopperne, til væske eller krydderier, men dette er blot en idé, ikke kritik.

Alpha Set 2.2 er et godt bud på kogegrej, til jer der er to på tur og så kræver lidt mere end en vandkoger. Sættet er alsidigt og kan bruges til at lave al slags mad. Der er masser af plads i gryderne, så I kan også inviterer naboteltet på mad. I skal dog selv vælge jeres bestik at tilkøbe (eller vælge fra køkkenskuffen).
Sættet rammer også fint ind i forhold til alternativer. Et Trangiasæt f.eks. har jo også to gryder, men disse er højest på 1,75 liter. Her savner man nogen gange lidt mere volume og det får man i Alpha Set 2.2. Omvendt mangler man brænder og læskærm og dette skal der til, hvis man laver man over gas.

Dommen

Sættet virker, trods den lave vægt, til at holde rigtig godt. Jeg var lidt nervøs for kopper og låsesystemet i håndtaget, men alt ser ud som var det købt i går. Man kan få gryder der er mere effektive over gas, men disse kan som regel ikke gå på bål. Sættet er derfor alsidigt hvad brændstof angår.
Til madlavning rammer det en volume, hvor man ikke er begrænset. Faktisk har man du masser af plads til madlavning og kan lave stort se alle retter. Der er derfor ikke meget kritik andet end mangel på bestik.

Sættet er udkommet i rustfrit stål!

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.