Test af Lowe Alpine Altus 42:47

Lowe Alpines mellemstørrelsesrygsæk Altus 42:47 er en vinder. Den sidder godt med det samme og kan justeres uden besvær. Sækken er perfekt til weekendture, hytte-til-hyttetur og til dagsture. Gode lommer i både toplåg og ryg understreger den store anvendelighed. Der er kælet for detaljerne; det mærkes, ses og føles.

Rygsaek altus

 

Testen af Lowe Alpine Altus 42:47

Altus 42:47 er ønsket til test hos Outsite. Testen foregik over 5-6 vintermåneder, hvor den var med på en række længere dagsture, hvor de største vertikale udfordringer er Hareskovens ”stejleste” bakker. Prøv dem selv, inden du som læser griner for højt. Det kunne være interessant at teste Altus i sommervarmen for at kunne sætte ord på meshforet i ryggen og skum og vurdere ventilationen.

Sækken har også fået tæsk på dels et par weekendture, hvor den var fyldt med omfangsrigt og tungt vinterudstyr, og dels ture med mindre ladning, så kompressionsremmene blev afprøvet.

Efter endt test er rygsækken returneret til den danske importør.

Der findes flere versioner af rygsækken, nemlig lillebroren på 34 l og en større på 52:57. Lowe Alpine har også 2 l mindre versioner målrettet kvinder.

Førstehåndsindtryk

Altus 42:47 er en lækker rygsæk, der næsten inviterer en ind: kom her, og lad os komme afsted. Gode og lettilgængelige lommer, som der skal være på en dagstursrygsæk. Et regnslag i ”eget rum” følger med og skal altså ikke tilkøbes. Lynlåsholderne er til at få fat på med handsker og rummer Lowe Alpines logo. Godt set.

Bæresystem

Lowe Alpine har udviklet et nyt Air-Contour bæresystem, hvor hoftebæltet (ret fast skum) er bygget sammen med ryggen (skummateriale med huller) og et meshfor, der samlet er spændt på en alu-ramme. Samtidig med at sækken sidder tæt til kroppen, sikrer meshforet flere cm afstand til ryggen, hvilket skulle kunne sikre god ventilation, når sækken bruges på varme dage. Det er af gode grunde ikke blevet testet.

Hoftebæltet sidder supergodt, og spændingen holder i et fremadrettet spænd. Bæltet smyger sig rundt om dig, en feature som kendes fra i hvert fald Osprey-sække.

Skulderremmene er godt polstrede og har foran små hulbånd (daisy chains), som brystremmen sidder fæstnet på i stedet for en skinne. Der er en sikkerhedsfløjte.

Outsite havde lånt en sample-udgave til test i størrelsen M-L; i salgsudgaven oplyses velcroen i rygsystemet at være forstærket. I testen oplevedes dog ingen udfordringer med ophængningen.

Rygsaek altus1

Lukke- og spændesystem

Lowe Alpine er lykkedes rigtigt godt med at skabe en sæk med et minimum af stropper, løkker, remme osv. Dem, der er, er skjult, så sækken fremtræder enkel. På ryggen er der hulbånd (daisy chains) i en afvigende farve. Spænderne er alle af plastic.

Måske kunne det være relevant at have metalkroge de vitale steder, så man ikke pludselig står med et knækket spænde.

Der er to kompressionsremme i hver side. De øverste har hver en selvstrammende løkke, så ens stave eller isøkser sidder fast. Nederst sættes stavspidserne i skjulte TipGripper-holdere. Ganske smart tænkt, hvor andre mærker tilbyder stof- eller plasticløkker til stavene. Minusset er, at man skal have rygsækken af for at få fat i stavene. Den pause kan man så bruge til at få fat i ens vandflaske fra sidelommen, for den er heller ikke nem at få op undervejs, selv om lommerne er rummelige og med et strækbart materiale.

Underst på ydersiden er mulighed for påspænding af f.eks. et liggeunderlag.

Regnsikker

Rygsækken er konstrueret af forskellige tykkelser ripstop-materiale. Efter engelsk standard er vandsøjletrykket 1500 mm.

Altussen kommer med et rygsækovertræk, der findes i en lynlåslukket lomme nederst på rygsækkens ryg. Dette er endda skrevet på rygsækken, hvis du skulle misse den funktion. Det medfølgende overtræk betyder, at du mindst sparer en hundredelas. Overtrækket kan fæstnes til løkker i hver side af rammen og nederst til en velcrostrop inde i lommen. Hele vejen rundt findes der elastik. Det rygsækovertræk vil helt sikkert holde rygsækken tør, ligesom det vil blive, hvor det er og ikke blæse op eller flyve væk. Rygsækken er ikke testet i regnvejr.

Rygsaek altus2

Inddeling / organisering

Rygsækken kommer med et 5 l toplåg, der har én ydre bagudvendt lomme og én indre lomme med nøglerem. Inden i toplåget findes en sikkerhedsguide. Under det løftbare låg er der en kompressionsrem, så du dér kan placere dit telt eller måske en jakke.

Hovedrummet er to-delt med både topindgang og indgang fra en lettilgængelig U-åbning i fronten. Det nederste rum åbnes / lukkes med en lynlås. Meningen er nok, at våde ting kan være der, men den Øverst er det rum, som udvider rygsækken med 5 l.

Rygsækken har en rummelig forlomme med en lynlåsaflukket inderlomme. Denne kan nok bedst bruges til flade ting som et kort, for når den store lomme fyldes med måske regntøj, mindskes mulighederne for at have noget i den indre lomme.

Der er mulighed for at bruge drikkeblære i rygsækken, hvilket ikke er testet.

Udvidelsesmulighed

Altus 42:47 har en indbygget udvidelsesmulighed på 5 liter i toplåget, der er fæstnet bagtil, så det ikke kan tages af, som andre mærker vælger.

Den lidt store yderlomme tager sig måske lidt voldsomt ud i fyldt tilstand og kan minde lidt om en ekstra påspændt rygsæk, men det kan ikke være anderledes med en sådan, der f.eks. kan rumme en regnjakke.

Rygsaek altus3

Fordele og ulemper

Fordele

 • Toplåg, der bliver, hvor det skal være
 • Godt siddende hoftebælte, hvor stramningen fastholdes. Gode strækbare lommer.
 • Air Contour+ ryg med meshfor, der sikrer god ventilation
 • Emmer af kvalitet med flere finesser: skjulte holdere til stavene (TipGripper) og logo i lynlåse
 • Medfølgende rygsækovertræk

Ulemper

 • Den er lidt tungere end flere alternativer
 • Sidelommerne er ikke nemt tilgængelige
 • Rygsækken skal af, hvis du vil have fat i de påspændte stave

Samlet bedømmelse

Lowe Alpines nye mellemstørrelsesrygsæk Altus 42:47 er en vinder. Den sidder godt med det samme og kan justeres uden besvær. Sækken er perfekt til weekendture, hytte-til-hyttetur og til dagsture. Gode lommer i både toplåg og ryg understreger den store anvendelighed. Der er kælet for detaljerne; det mærkes, ses og føles. Adgangen til vandflasker i sidelommerne og påspændte stave er besværlig. En kvalitetssæk som Altus koster på vægten, men med kvalitet følger større holdbarhed og glæde. Pris og kvalitet hænger godt sammen.

Konklusion

Brugervurdering: 9 / 10

Specifikation

 • Pris: ca. 1500 kr.
 • Vægt: 1700 gram i M-L udgaven (ryg 48-53 cm) eller 1800 gram i L-XL (ryg 53-58 cm)
 • Volumen: 42 liter + 5 liter under toplåget. Maksimal belastning xx (15) kg
 • Materialer: 210 denier Shadow Ripstop und 450 denier PW / HydroShield. 1500 mm vandsøjle. Regnslag følger med. Alu-ramme

Efter endt test er rygsækken returneret til den danske importør.

Testen er offentliggjort i Magasinet Outsite, nr. 13 juli 2019

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.