Aarn Featherlite Freedom Bodypack rygsæk

”Jeg er ked af at sige det Far, men du ligner altså en idiot!”. Det var det umiddelbare udsagn fra min 8-årige søn, da jeg efter flere timers anstrengelser med at pakke endelig stod med en Aarn Featherlite Freedom Bodypack på kroppen. En Aarn bodypack er en letvægtsrygsæk, der består af en almindelig rygsæk samt to frontvendte balance pockets, som hænger i skulderstropperne og nedadtil støtter på forsiden af hoftebæltet.

aarn featherlite freedom

Anmeldelse af Aarn rygsæk

Konceptet, som er udviklet og produceres af New Zealandske Aarn, går ud på at få bagagens tyngdepunkt til at ligge sammenfaldende med bærerens tyngdepunkt uden bagage. Derved bliver ens vandrestil mere opret og mindre påvirket af den ekstra vægt.
Da de fremadrettede balance pockets er relativt små, skal man pakke temmelig meget  anderledes end med en traditionel rygsæk, for at få vægten flyttet fortil.
Traditionelt pakker man en rygsæk med soveposen i bunden, tungt ind mod ryggen og lettere udadtil. Medium vægt i toppen.
Med en Aarn bodypack ”står det hele på hovedet”. Det tungeste skal i de to balance pockets fortil. Det letteste – fx soveposen - skal (ideelt set) i toppen af rygsækken bagtil og det tungeste, som ikke kan være i balance pockets, skal nederst i rygsækken.
På denne måde kommer man tættest på den ønskede vægtfordeling. Se forklaring fra Aarns hjemmeside herunder.

Jf. aarnpacks.com vejer Featherlite Freedom i str. Large ca.1.8 kg og er på 55L + 14 liter. Dvs. 55 liter i  hovedsækken og 7+7 liter i de to balance pockets. Andre størrelser balance pockets kan monteres. Man kan også vælge at benytte Featherlite uden balance pockets monteret og uden den vandtætte liner i hovedsækken, så kommer vægten ned på ca. 1.3kg.

Featherlite Freedom er vandtæt. Dette er opnået ved at der inde i hovedsækken med velcro er fastgjort en vandtæt indersæk. I balance pockets er vandtætheden opnået ved at medlevere løse vandtætte pakposer.

En anden ting som adskiller en Aarn Bodypack fra andre rygsække jeg kender er, at skulderstropperne ikke sidder fast i bunden af sækken. I en Aarn pack er de to skulderstropper forbundet sammen neden under sækken, således at hvis man trækker den ene strop op hiver man samtidig den anden strop nedad. Dette er en væsentlig del af hele det patenterede bæresystem, som Aarn kalder Flow Motion System, og det skulle få sækken til bedre at følge ryggens bevægelser. Både op/ned med skuldre og ryg samt drej i ryggen.

Aarn forhandles i Danmark af Backpackinglight.dk og de skriver selv følgende om Featherlite Freedom:

”Featherlite Freedom er den perfekte bodypack til dem der går ind for light = hurtig, den har volume nok til at bære en uges ultralight udstyr eller 3-5 dages normal udstyr.
Featherlite Freedom er 100% vandtæt og kommer som standard med Sports Balance Pockets.”

Testforhold

Jeg benyttede mig af, at backpackinglight.dk har et testprogram, hvor man gratis kan låne en Featherlite Freedom i en kortere periode. Jeg lånte derfor sækken til en Outsite weekendtur til Skåne: Raslången rundt i marts 2011.
Jeg har således ikke erfaring med lang tids brug af sækken.

Jusering af bodypack'en

Det er naturligvis lidt anderledes at optimere en Aarn bodypack til kroppen end med en almindelig rygsæk. Det voldte mig dog ikke problemer med Featherlite Freedom, og jeg fandt god hjælp i instruktionsvideoerne på Aarns hjemmeside:http://aarnpacks.com/use/index.html.
Det bør nævnes, at da jeg kun havde denne sæk til låns og kun skulle gå med den én weekend, gjorde jeg ikke voldsomt meget ud af justering og tilpasning.

Pakning

Jeg synes, at det var svært at få tingene pakket ned hvor de skulle være, men det er sikkert meget en vanesag. Jeg endte op med følgende fordeling, som vist er forholdsvis optimal mht. vægtfordeling:

Balance pockets (fortil):    
Mad, vandflaske, termokrus med te, småtingspose, kikkert, kort og GPS.

Rygsæk nederst:    
Økse, tarp og pløkker/barduner, bivy bag, oppusteligt liggeunderlag.

Rygsæk midten:    
Tøj, regntøj, kogegrej og køkkenudstyr

Rygsæk øverst:    
Knækbrød, polarbrød og pølsebrød (!) samt sovepose

Bag på rygsækken:
Grillrist og skum liggeunderlag

Rygsæk sidelommer:
1: Benzinflaske; 2: Sav.

Jeg havde mad og køkkenudstyr med til to personer i en weekend. Jeg ville gerne have lidt vægt og volumen i sækken, så bl.a. derfor var der langt fra tale om letvægtsmad eller særlig kompakt mad. Fredag aften stod menuen på hotdogs (pølsebrød fylder ad h... til!) og lørdag aften bøffer med røsti, grillede grøntsager og whiskeysovs. Bøffer og røsti var frosne ved afgang og vejrudsigten lovede temperaturer mellem 0 og 10 grader.

Jeg havde lidt svært ved at få plads til det hele, men det lykkedes lige akkurat efter lidt ompakning. En hel pakke pølsebrød, en hel pakke polarbrød og en hel pakke knækbrød fylder altså temmelig godt til! (lidt åndssvagt at tage så meget brød med til blot to personer, men jeg satsede på at nogle af de andre deltager også ville have lidt). Rygsækken har rullelukning i toppen og det betyder, at når der er fyldt, så er der fyldt – man kan ikke liiige presse lidt mere ind under låget. Ligeledes med lynlåslukningen i de to balance pockets.

Hovedsækken er ét stort rum med sidelommer og diverse stropper udenpå. Hver balance pocket er også blot ét rum med netlomme udenpå til vandflaske o.lign.

Under pakningen blev jeg lidt småirriteret over at den nedre halvdel af hovedsækken er delt på midten af en vertikal rumdeler, som dog ikke går helt ned til bunden af sækken. Det betød bl.a. at jeg ikke kunne få plads til grillristen inde i sækken op mod ryggen, som jeg plejer. I stedet måtte jeg montere risten udenpå sækken bagtil. Jeg gætter på at rumdelerens primære funktion er at holde sækken fladt mod ryggen, så vægten ikke kommer for langt bagud.

Jeg savnede også den sædvanlige store toplomme i mine Osprey rygsække. Det giver tryghed at vide at alle småting ligger her. Man bør nok ikke på samme måde benytte en balance pocket til alt for mange småting, krus og toiletpapir, da man af hensyn til vægtfordelingen er tvunget til primært at bruge dem til de tunge ting, som mad og drikke.

Jeg synes at det rent funktionelt er lidt ærgeligt, at soveposen ligger øverst i rygsækken mens fx grydesæt og regntøj ligger længere nede. Helst havde jeg set at mit Fire Marple grydesæt kunne være i en sidelomme, men det er de desværre ikke store nok til.

Jeg er ikke i tvivl om at pakning for en stor dels vedkommende er vane, og det ene system er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Dog er der visse ting man gerne vil kunne komme let til, og her føler jeg mig mere begrænset med en bodypack end med en almindelig rygsæk.

Med baggrund i ovenstående erfaring er jeg enig i Backpackinglights.dk's betragtning om, at Featherlite Freedom er velegnet til pakning af normalt udstyr til 3-5 dage.

Ved afrejse vejede bodypack med indhold ca. 17kg.

Afsted på vandretur
Jeg kan lige så godt indrømme det med det samme; Den irritation jeg følte over bodypacken, da jeg pakkede den, forduftede hurtigt da jeg kom ud at gå med den!

Konceptet virker! Der er meget lidt vægt på skuldrene og vægten på hoftebæltet er fordelt symmetrisk for/bag, så derfor føles det ikke af ret meget.
At gå med Featherlite Freedom er meget ulig nogen anden rygsæk jeg har prøvet. I virkeligheden kan det bedre sammenlignes med at gå med en tung vest, fordi vægten er fordelt rundt om kroppen. Samtidig bevirker Flow Motion systemet at bodypacken følger dine bevægelser forbilledligt.
Jeg fik ikke ondt ét eneste sted, mens jeg gik med sækken. Selvom hoftebæltet umiddelbart ser tyndt ud, så er pasformen perfekt og det føles meget behageligt at have på.
Når vi holdt småpauser undervejs var det ikke hver gang, jeg tog sækken af. Jeg havde simpelt hen ikke behov for at hvile ryg eller skuldre. Det har jeg ikke oplevet med mine andre rygsække.

På forhånd havde jeg nogle betænkeligheder:

  • Kan man se og følge fødderne ordentligt, når man går, eller skygger balance pockets (mavelommerne) for udsynet? - Det oplevede jeg ikke som noget problem. Man kan sagtens kigge ned mellem de to balance pockets.
  • Hvordan er det at komme igennem buskads o.lign.? - Intet problem. Det var let, synes jeg. Ca. som med en normal smal rygsæk og lettere end med en normal bred rygsæk.
  • Varmer balance pockets og forhindrer de sveden i at komme væk? - Hver balance pocket sidder på en aluminiumsstav, som kan bøjes, så de kommer væk fra og ikke har direkte kontakt med maven. Trods en ikke ringe mavestørrelse og en god evne til at svede (!) oplevede jeg ikke noget problem. Dog var det forholdsvis koldt på turen (ca. 10degC). Jeg er ret sikker på, at man i varmt klima vil opleve, at en bodypack er varmere at gå med. Om det bliver et problem må være op til den enkeltes ”varmefølelse”.
  • Er balance pockets i vejen, når man går stejlt opad? Det synes jeg ikke de var. Ligeledes gav de heller ikke problemer med vandrestavene.


Hoftebæltet er noget sværere at åbne og især at lukke end på en normal rygsæk. De første par gange bøvlede jeg en del med det og derefter gik det noget lettere. Tror dog altid det vil være mere besværligt end med en almindelig rygsæk.

Efter første overnatning snød jeg lidt og pakkede soveposen nederst, som jeg plejer. Det ændrede ikke ved den fantastiske bærekomfort, så næste gang vil jeg nok også gøre sådan. Senere så jeg også, at Aarn faktisk har nogle andre bodypacks med dedikeret soveposerum i bunden. Så kan det jo ikke være helt forbudt...

På turen blev jeg rigtig glad for konceptet med balance pockets. Tingene i balance pockets er super lette at komme til mens man går, og det er en stor behagelighed.
Selvom jeg havde pakket tunge ting heri var der stadig plads til alle de småting, som man bruger undervejs: Hue, vanter, GPS, kikkert, kort, mobiltelefon, mulepose, frokost, slik, vand og et termokrus med varm the.

Efterskrift

Jeg må tilstå at Aarn testprogrammet virkede som tiltænkt, og efter at have returneret Featherlite Freedom endte jeg med at købe en Aarn Load Limo, som er den største bodypack hos Aarn. Den kan have i alt ca. 90L og vejer omkring 2.7kg.

Den var i først omgang tiltænkt sommerens fjeldtur, som dog af forskellige grunde blev aflyst.
Jeg har derfor kun prøvet Load Limo på en enkelt weekendtur i efteråret.
Her oplevede jeg samme fantastiske bærekomfort som med Featherlite Freedom. Ydermere har Load Limo ikke den indvendige, vertikale rumdeler, så det er lettere at pakke store ting i denne sæk.

Til gengæld fandt jeg det meget besværligt at justere aluminiumsprofilerne i rygstykket, så de passede til mig. (lidt andet koncept end med Featherlite Freedom). Dvs. det var ikke det at bukke/forme profilerne, der var så besværligt, men det at få dem presset hele vejen ind i løbegangen igen var ved at drive mig til vanvid.
De stødte hele tiden på en tværgående søm ca. halvvejs inde, og det tog mig ikke under to timer i alt med stigende arrigskab undervejs. Efter mange mislykkede forsøg med sindige vrid og buk undervejs lykkedes det mig til sidst at få begge profiler presset ind på plads. Heldigvis er det noget, som kun skal foretages én gang og al resten af tiden kan jeg bare nyde at bære min byrde med glæde og lethed!

Jeg er ikke selv fotograf, men hvis jeg var, ville jeg seriøst overveje at udskifte den ene eller begge balance pockets med de foto balance pockets, som man kan tilkøbe. Det virker genialt at have sit fotoudstyr placeret på maven, hvor det er let tilgængeligt og samtidig -  grundet den forholdsvis høje vægt - hjælper med til at balancere vægten korrekt.

Alt i alt er jeg utrolig begejstret for at have stifte bekendskab med Aarn Bodypacks, og finder bærekomforten i særklasse og uovertruffen. Aldrig før har 17kg føltes så let at bære!
Jeg må derfor nok vænne mig til, at min yngste søn ser underligt på mig, når jeg tager afsted på vandretur med min Aarn :-)

Ovenstående test skal ses i lyset af, at jeg endnu ikke har haft lejlighed til at teste en bodypack på en længere tur og/eller under barskere forhold. Jeg kan derfor ikke udtale mig om holdbarhed o.lign.

 

Fakta

55L i rygsækken og 7+7L i frontvendte balance pockets. 1.8kg. alt inkl.

Aarns hjemmeside: http://aarnpacks.com

(primært Marathon Magic, som er lillebror til Featherlite Freedom).

, som er storebror til Featherlite Freedom.