Test af Mystery Ranch Mens Glacier rygsæk

Mystery Ranch Mens Glacier er en rygsæk til vandreture. Mens Glacier er anderledes tænkt af Mystery Ranch, og der er kræset for detaljer og design.

test af mystery ranch mens glacier rygsæk

Rygsæk fra Mystery Ranch

Grej skal testes rigtigt, så vi tog Mens Glacier fra det amerikanske firma Mystery Ranch med til et barsk fjeldområde i Norge. Her udsatte vi rygsækken for lidt af hvert: skarpe klipper, (meget) dårligt vejr og tungt læs, altså alt det rygsækken siges at være bygget til.

Specifikationer

Vægt: 3400 gram
Materialer: 500D Cordura Nylon
Liter: 71
Lommer: 8
Pris: 3499 kr. (3149 kr. for Outsite+ medlemmer)

Rygsække til vandring

Den ser spøjs ud… især toplåget med to “skæve” lommer, men ellers er designet sådan set nærmest lidt gammeldaws… men også nyt… hmm det er vist en rygsæk, der bare skal på ryggen og bevise, hvad den kan.

sjovt og anderledes toplåg på rygsæk

For den har vel egentligt lidt at bevise? Prisen er i den høje ende, men det er vægten også. Det hænger vel ikke helt sammen, eller gør det?

Hvis du er UL’er, går du sikkert videre med det samme, for vægten er langt over, hvad du alligevel må have med - i alt. Det er også fornuftigt, for denne rygsæk er ikke lavet til Ultra Light vandring. Den er lavet til almindelig vandring. Altså til dig, der har almindeligt grej med og skal afsted på weekendvandreture og længere vandringer som f.eks. fjeldture på +7 dage.

Vægten er, som den er, fordi bæresystemet kan klare langt flere kg end lettere rygsække. Materialet er da også langt mere slidstærkt, og holdbarheden på rygsækken rammer sikkert de +10 år. Vi er altså i samme kaliber som Fjällrävens Kajka-serie, der også er meget bæredygtig (da den holder utroligt mange år). Kajkaen vejer lidt mindre og kan fås til samme pris.

mystery ranch mens glacier

Og så er vi også tilbage ved designet på Mens Glacier. Det er sådan set også bæredygtigt. Klassisk, men lidt moderne opdateringer, men ellers tidløst, og det er der jo en grund til. Hvis Mystery Ranch solgte Mens Glacier i mode-aktuel Sommer berry pewter blå (patent pending), ville du blive træt af den i løbet af et år. Så ville du skifte den ud efter to år, og det vil koste naturen spildte ressourcer.

Og så er vi ved prisen, for her får du en rygsæk der, hvis den holder i 10 år, har en afskrivning på 350 kr. om året (eller 29 kr. om måneden). Det er der ikke ret mange andre af dagens rygsække, der kan. Mange er lavet i moderigtige farver og i materialer, der ikke holder længe.

Og lad os så komme til testen…

Testen af Mens Glacier fra Mystery Ranch

Årets tur er meget nær. I morgen står den på 12 timers køretur mod Norge og fjeldet. 14 dage væk fra muligheden for at købe mad, sove i en seng o.s.v.

Da Mystery Ranch Mens Glacier er proppet… som i proppet til randen, finder jeg ud af, at jeg mangler at pakke alt mit tøj. Jeg kigger på rygsækken, der nærmest sørgmodigt kigger op på mig og ligner en, der i forvejen er ved at kaste op, men nu skal fyldes endnu mere.
Men det er en af de ting, som Glacier kan: på magisk vis og ligesom en dametaske får jeg også plads til tøjet (og det var alligevel heldigt…).

Bæresystemet klarer fint de alt for mange kilo, jeg har proppet i rygsækken, for det er lavet til det. Det er en +15 kg rygsæk, der kan tage op til 28 kg og stadig føles ok; det er også maks, vil jeg vurdere. Det er også en del af den “høje” vægt, som rygsækken i sig selv vejer, uden udstyr i - at den så kan klare flere kilo i sig.

rygsaek til vandring fra mystery ranch

Jeg er jo ikke idiot (undskyld mig). Jeg har rygsække, der vejer meget mindre, men de ville simpelthen ikke gå på denne tur. De kan tage op til 15 kg og er fine til en sommertur i Danmark i en weekend. De ville simpelthen være ubehagelige at have på til denne tur. Det er rart at vide, hvilket grej der passer til hvad, så man kan vælge ud fra det aktuelle behov.

Når man er på længere ture, får man indbygget rutiner med pakning og udpakning af rygsækken, når man skal gøre dette hver dag. Det er der i den grad tænkt over hos Mystery Ranch. Toplåget (der ellers ser lidt fjollet ud), er godt tænkt, da lynlåsene går “i hver sin retning” på de to lommer. Når du pakker ned/ud, skal du ikke vende rygsækken om for at komme til dit toplåg (jo den ene lomme). Har du pakket det, du skal bruge i teltet i den “rigtige” toplomme, skal du ikke bøvle med rygsæk-dansen i teltet, men blot lyne op. Jeg har aldrig set en rygsæk med en lynlås ud mod fronten. De sidder altid bagtil. Dette er skide godt tænkt af Mystery Ranch!

Disse gode detaljer går egentligt igen i hele rygsækken. Gode lynlåse der ikke er for store, og dermed lukker og åbner de let. Slidstærkt materiale, der forbliver upåvirket af hvilke elementer, man kyler mod det: is, sne, klippe, grundfjeld, vand - kom bare an. Jjeg prøvede dog ikke ild.

Jeg var lidt bekymret for toplågets design, da der mellem de to toplåg kan samles vand, der så kan sive ned i lommerne. Dette skete ikke på turen, men jeg vil tro, at det sker efter nogle år. Vær derfor opmærksom på det.

Konklusion

Mystery Ranch Mens Glacier er en rigtig fed turrygsæk. Den er designet til længere ture og er alle pengene værd. Spar op i et par måneder mere, hvis du ellers havde sat dit budget lavere, men vil have en rygsæk, der føles godt på ryggen, men kan rumme flere kilo, en rygsæk der holder i mange mange år, og en rygsæk der er designet, til at blive brugt!

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.