Test af Lundhags Gneik 34

Lundhags Gneik 34 er over fem vintermåneder testet på 8-9 dagsture på 15-25 km og på en overnatningstur. Sækken er testet med varierende indhold op til 11 kg. Testerne vurderede, at det var den optimale vægt.

test af lundhags gneik 34 dagtursrygsæk

Dagtursrygsæk fra Lundhags

Midt i testen revnede stoffet ved syningen i det venstre hoftebælte ved almindelig tilspænding af bæltet. Efterfølgende udsatte vi det højre hoftebælte for en tilsvarende tung tilspænding, og det samme skete her. Outsite har forelagt hændelsen for den danske importør, der oplyste, at vi havde fået en testudgave, og at “syningen i produktionen fremover (er) syet hele vejen igennem hoftebæltet, så den på den måde er sikret til heavy use!!”.

Førstehåndsindtryk

Gneik 34RL har et klassisk design med et tvist. Gneik er en et-rums rygsæk med aftageligt toplåg. Materialet er generelt en tern-vævet stofblanding a la G 1000. Materialet i bunden er af tyk kanvasagtig kvalitet. Sækken er solid med aluminiumskroge og -hængsler.

Specifikationer

Vægt (M-L udgaven) 1520 gram
Ryglængde 48 cm.
Volume 34 liter
Max belastning 15 kg
Materialer LPC ECO
Ramme Alu
Vandsøjletryk 1500 mm
Pris 2099,-

Bæresystem

Gneik 34 RL er bygget på en aluminiumsramme, hvorpå mesh-ryggen er spændt hårdt/stramt ud over. Den krumme form øger ventilationen. Lundhags kalder det for AirSystem. Rygsækken er ganske stiv (på den gode måde), så ens bevægelsesfrihed ikke begrænses.

lundhags gneik 34

Gneik har fast ryglængde, så her skal man være opmærksom på ens ryglængde forud for valget mellem RS og RL-udgaverne. Sækken har justeringsmuligheder ved skulderstropperne. Disse er forsynet med D-ringe, altså som holdere af en evt. ekstra rygsæk. Testerne var i øvrigt meget tilfredse med disse, fordi de var placeret et sted som muliggjorde, at de let kunne bruges til en Garmin gps.

Hoftebæltet er bredt, godt polstret, sidder godt til, og tilspændingen holder. Altså lige bortset fra, da stoffet revnede i syningen på venstre side ved almindelig tilspænding.

Når man tager i betragtning, at det skal være muligt at trække en pulk efter sig, bør der dels anvendes kraftigere stof, dels være en anderledes stærk fæstning til selve hoftebæltet.

Under sidelommerne i et skjult lynlåslukket rum gemmer sig det, der gør Gneik til noget særligt. Der er her påsyet nogle metal D-ringe, så det er muligt at trække en pulk, eller hvor man kan sætte hundesnoren fast. Dette er dog ikke testet.

rygsaek fra lundhags

Der er lommer på hver side til mindre ting som nøgler, snacks m.m. Stoffet er af 65-35 ripstop og er mere vandskyende end det strækbare stof, som de andre testrygsække har benyttet.

Lukke- og spændesystem

Klikspænder af plastic er der ingen af på Gneik. Alle spænder/kroge er af aluminium, en super detalje der giver indtryk af, at de kan holde. Der er god plads til handsker i de ydre YKK-lynlåse, en klar fordel i den koldeste del af testperioden.

For så vidt angår kompressionsremme, har de også alu-lukninger. De øverste remme komprimerer både frontlomme og hovedrum, mens de nederste komprimerer sidelommer og hovedrum.

Regnsikker

Gneik er lavet af forskellige tykkelser ripstop-materiale. Efter engelsk standard er vandsøjletrykket 1500 mm. Rygsækken er ikke testet i heldagsregn, men indholdet forblev tørt i dagsture med let regn hhv. slud.Regnovertræk er ikke integreret i Gneik; det gør både rygsækken og ens pung lettere.
Inddeling / organisering
Gneik har et stort rum med dobbelt tilspænding. Inden i dette rum er materialet lyst; dog mørkt nederst. Topindgangen er nem at lukke med to strammere, og det lukker godt til i toppen.

Frontlommen har god plads til en ekstra trøje og siddeunderlaget. Bag frontlommen er der adgang til hovedrummet via en lynlås langs den ene side; der letter i den grad adgangen til dette, når rygsækken ligger ned. På frontlommen er der ligeledes to hulbånd. Lundhags har vedlagt to små elastiske remme til montering af ekstra udstyr.

Gneik har et løst toplåg; det har både en indre og en ydre lomme. I den indre er der mulighed for at sætte en nøgle fast. Et par hulbånd oven på toplåget gør det muligt at fæstne mindre ting der. Toplåget har en elastisk kant - en spændende feature. Der er også en kompressionsrem, som gør det muligt at fæstne f.eks. et telt under låget.

Monteringen af toplåget fungerer ikke optimalt, fordi det let ryger ud af krogene og falder af, når man skal ned i hovedrummet.Sidelommerne er rummelige og med plads til både en drikkedunk (9 cm. diameter) og en 1/2 liters vand. De er lavet af strækbart materiale. Til trods for det er det ikke helt nemt at få fat i ens drikkedunk i disse. De nederste kompressionsremme egner sig egentlig kun til at fastholde de ting, man har i sidelommerne.

rygsaek til dagture

Gneik kan anvendes med drikkeblære. Der mangler dog et ophæng, ligesom der mangler en strop eller elastik til fastmontering af slangen på skulderstroppen. Der er udtag til den i højre side.

Gneik har nederst på fronten en skjult snare (Lundhags eget ord) til at holde på ens vandrestave eller isøkser. Stavene fæstnes bag kompressionsremmene, hvilket har den ulempe, at man skal have rygsækken af for at få fat i stavene. Disse snarer fremtræder ikke så gennemtænkte som meget andet på Gneik. Udvidelsesmulighed

Ifølge Lundhags kan Gneik udvides med en Gnaur 10 l rygsæk, der kan benyttes på flere andre af Lundhags større rygsække. Den spændes direkte på de solide D-ringe på bærestropperne. Med en pris på ca. 400 kr for Gnaur, får man så i alt 44 l til 2000 kr.

Samlet bedømmelse

Vi giver rygsækken 8/10. Vi oplevede over små fire måneders brug en lækker rygsæk, en sejtrækker og meget gedigen rygsæk. Den er anvendelig, har en god størrelse og rummer det, den skal og er testet i forhold til på dagsture og weekendture. Vægten, det manglende regnslag og toplåget, der ryger ned, trækker ned i karakteren.

Du kan f.eks. købe Lundhags Gneik 34 her: https://www.friliv.dk/rygsaekke/rejserygsaekke/rygsaekke-til-herrer/lundhags-gneik-34-rl_35129.aspx
Fordele
- Gneik giver dig mulighed for håndfri hundeluftning med en krog i hoftebæltet
- Air Contour+ systemet sikrer god ventilation
- Stiv konstruktion sikrer, at rygsækken gør, som du vil have det
- Alu kroge holder, hvor plastic kan gå i stykker

Ulemper
- Prisen – når der skal tilkøbes rygsækovertræk
- Ingen sikkerhedsfløjte
- Toplåget falder let af i pauser og flytter sig under brug
- Mangler ophæng inden i sækken til vandblæren og uden på til slangen
- Unødvendigt bærehåndtag på fronten til en 34 l rygsæk
- Trods rummelige sidelommer af strækmateriale er de ikke let tilgængelige

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.