Optimus Crux Lite & Terra Solo vs. Trangia 27

Selv om der var en masse blæst, så skulle der testes Trangia mod min nye Optimus Crux Lite brænder med Terra Solo grydesæt. Allerede fra start vidste jeg, at Trangiaen har sine fordele pga. læskærmen, så testen blev delt op i 3 dele:

 * Pakkestørrelse
 * Kogetest i blæst
 * Kogetest i læ

Trangiaen er en model 27 og den mindste i serien, hvis man ser bort fra Trangia mini. Begge tests blev foretaget med 0,5 liter vand direkte fra hanen i “gryderne”.

optimus crux lite

Optimus Vs. Trangia

Pakkestørrelsen og indhold

Optimus er på dette punkt fantastisk; den kan indeholde brænder, gas (110 gram dåse) og en lille svamp til rengøring, UDEN at volumen bliver større. Sættet består af en stor gryde og en lille pande/kop, der også fungerer som låg. Desuden en brænder. Derudover har jeg tilføjet en tripod stand, så den står bedre på græs og andet løst underlag. Den lille gasdåse gør den noget ustabil, og en lidt større dåse hjælper, men fjerner problemet.

Trangia 27 sættet indeholder lidt mere. Basismodellen indeholder 2 gryder og 1 pande. Hertil har jeg føjet en kedel, som på ingen måde er nødvendig men mere en luksus. Pakkestørrelsen er noget større, fordi man ikke kan have gassen pakket indeni sættet, og med brænderen er det slet ikke muligt at have andet presset ned i sættet.

 

Kogetest i blæst

Optimus havde klart en ulempe fra start, da den ikke har en læskærm, hvor Trangia har den indbygget i selve sættet. Man ser klart, hvordan vinden påvirker “flammen”, og efter kort tid ser man, hvordan boblerne ret hurtig former sig i Trangiaen, hvor Optimus nærmest står, som da vandet kom på.

Efter 2 min og 10 sek koger vandet i Trangian, mens vandet så småt er begyndt at røre på sig i Optimus Crux sættet. Efter 3 min og 54 sek koger vandet, og “Test i blæst” kunne afsluttes med Trangia som klar vinder af den test.

 

Kogetest i læ

Det skulle gå fair til, så der blev foretaget en test mere, igen med 0.5 liter vand i begge gryder og denne gang i læ, men selv i læ er der en svag vind, og det bærer varmen væk fra brænderen.

Trangia er igen hurtigere, og efter 2 min er vandet i kog, men overraskende så koger vandet i Optimusen noget hurtigere 2 min 54 sek senere. Et helt minut hurtigere, hvilket overrasker mig meget. Så den lille forskel har nærmest ingen betydning, hvis man skal koge lidt vand.

 

Valget og hvorfor

Optimus fordele: lav vægt,lille pakkestørrelse,gode materialer,meget praktisk.
Optimus ulemper: følsom over for vind,ustabil når den står på gasdåsen,for lille gryde/pande.
Samlet vurdering ud af 5 stjerner får den 3 stjerner, og det er kun pga lille vægt og pakkestørrelse.

Trangia fordele: større gryder,god pande,indbygget læskærm,står stabil på de fleste underlag,ikke vindfølsom.
Trangia ulemper: lidt stor pakkestørrelse(selv for en 27 model),tungere.
Samlet vurdering ud af 5 stjerner får den 4 (næsten 4½) kun den lidt større pakkevolume trækker ned.

 

Alt i alt er Trangiaen stadig min foretrukne, og den jeg tager med på ture, der er længere mere end 1 overnatning. Skal man kun varme vand til turmad og kaffe/the/kakao, kan en Optimus sagtens bruges til en weekend/dagstur, men både gryden og den lille pande er efter min mening for små, hvis man skal lave en god potion mad eller vil “overleve” flere uger i det fri.