Primus ETA Lite+ vs. ETA Lite

ETA Lite er en fed og meget gasøkonomisk brænder. Den fungerer rigtig godt på lange ture, da man næste ikke skal slæbe noget gas med. Primus ETA Lite havde dog nogle børnesygdomme, men det er måske ordnet i den nye ETA Lite+? Primus ETA Lite+ er en opgradering på materialer, og udover vægten er der faktisk mange forbedringer i brænderen - et spændende produkt. Et lille problem er dog stadig ikke løst, men med et simpelt råd kan man undgå det. Se både test og anmeldelse af ETA lite+ samt en vs. med den gamle Lite.

test af primus eta lite

Test af ETA Lite+

Jeg har haft Primus ETA Lite i lang tid nu og den er testet forår, sommer og efterår. Ydermere på en fjeldtur (sommer) og en ekspidition i fjeldet (efterår). Den har på ingen måde skuffet, men børnesygdommene har irriteret lidt, både ved brug og ikke brug. Se Primus ETA Lite+ vs. ETA Lite videoen her:

ETA Lite+ er netop udkommet og du kan købe den her...

Hvad bliver ikke nævnt i videoen?

En detalje der er undladt i videoen, er den nye bund. Foruden lamellerne, der bliver nævnt, har Primus indtænkt en smart læskærm. Man kan dreje den mest lukkede del af "læskærmen" op mod vinden og dermed opnå læ - smart! Desuden skal det nævnes, at ETA Lite og ETA Lite+ er tresæsoners brændere.

Man kan nu også vaske coveret hvis det bliver snasket af mad og skifte coveret til andre farver, hvis man vil.

primus eta lite og primus eta lite plus

Forskellen på de to læskærme

Hvad er forbedret?

Forskellen på de to:

Brænder/Specifikationer ETA Lite ETA Lite+
Vægt (gram) 403 390
Watt 1500 1500
Tænding Piezo Piezo
Potstørrelse (liter) 0,5 0,5
Kogetid 0,5 liter (minutter) 2:45 2:45
Forbrug 59 min. på 100g. gas 59 min. på 100g. gas
Pris ca. 1000 kr. ca. 1000 kr.

Hvis man kigger på skemaet herover, er der jo ikke de store forskelle. Faktisk er det kun vægten der er forbedret, men kigger man ned i detaljerne finder man forskellen.
Coveret er på den nye ETA Lite+ erstattet med Fjällrävens G1000 stof og hvorfor så det? Det kan virke lidt popsmart at G1000 stoffet bliver brugt i flæng, men det giver faktisk mening. Det gamle cover var umulig at tørre, hvis det blev vådt og jeg havde mit liggende i en uge før det tørrede. Det nye G1000 cover tørre hurtigere og er også lidt mere isolerende.

Håndtaget er også forbedret. Foruden at det er lidt mere medgørligt end forgængeren, lukker det også mere tæt, når man pakker brænderen sammen. Det er en stor forbedring, da det gamle håndtag kunne åbne sig nede i rygsækken og så havde du brænder og gas og hvad du ellers havde pakket ned i potten i hele rygsækken. Den raslede også, så når man vandrede blev man ved hvert skridt mindet om at man havde sin ETA Lite med. Da det nye håndtag sidder mere tæt, rasler den ikke så meget og holder låget på potten hele turen - skønt!

primus eta lite

Der kommer også en Lite lite udgave af Lite+ på bare 360 gram.

De små skruer, sidder lidt bedre fast, men det er stadig et usikkert system (se videoen hvor jeg faktisk taber den ene...). Skruerne i sig selv, er godt tænkt, fordi man spare meget vægt og de virker fint, men problemet er at de blev skruet ud under f.eks. transport af brænderen og endte i rygsækken eller gik tabt. At man selv taber dem, er selvfølgelig ikke Primus skyld, men kunne de bare finde en fed løsning på at de ikke faldt af af sig selv ville det være fint.
På den nye Lite+ sidder skruerne lidt bedre fast, så det er en lille forbedring. 

Kogetid om vinteren 

Selvom Primus ETA Lite+ er en 3-sæsoners brænder, virker den selvfølgelig stadig om vinteren - det skal bare ikke være blæsende eller meget koldt. Dog ser det ud til at Primus nye vintergas faktisk virker og kan klare mange minusgrader. Da vi var på vinterworkshop var der nogle gastyper der stoppede med at virke, men vintergassen, og 4 sæsonersgassen fortsatte. Der har ikke været temperaturer endnu, så de lovede -22 grader kan blive testet.

gasbraender til fjeldtur

Når man tester uden for sæson eller f.eks. i hård vind, er det klart, at de angivne kogetider på 2:45 min. ikke holder, men det er interessant, fordi det giver et billede af, hvad man kan forvente, hvis man alligevel ender i skidt vejr.
Testen er udført i 0 C., vind 5 m/s., let sne og med vand fra vandhane. Her blev tiden 3:00 rent, og det synes jeg er fint. 15 sekunder mere kan man godt vente på kogt vand, når det er koldt ikke? :)

Udmærket 2'er og efterfølger

Primus har gjort det godt med den svære 2'er. ETA Lite+ er godkendt, og selvom den "bare" er en opgradering, er det en god og gennemtænk opgradering.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.