En lille genial bushbox der passer lige ned i lommen. Den vejer ikke meget og så er det rigtig rigtig hyggelig. Når du kun er afhængig af smågrene, kviste og bark til optænding, kan du tilmed spare gram i rygsækken og så kan du finde brændsel alle steder.
Se testen af bushbox her
Lomme bålsted fakta
I en video, kommer jeg fejlagtigt til at sige at Thomas fra Outdoorgrej.dk selv har opfundet lomme bålstedet. Det er ikke helt korrekt, da den er produceret efter nogle open source tegninger. Thomas var dog hurtig til at rette mig, så derfor: Det er dansk produceret.
Lomme-bålsted | |
Vægt | 250 gram |
Mål pakket (bxdxh) | 82 mm x 100 mm x 7mm. |
Mål samlet (bxdxh) | 82 mm x 82 mm x 110 mm. |
Materialer | AISI 316 rustfri stål |
Pris | 250,- |
Hygge, masser af tid og Bushbox
Der er masser af fordele ved en bushbox, men den største, synes jeg, er helt klart hyggen. Men går jo nærmest i zen og hygger om bålet, mens man bare skal grave lidt i skovbunden, så er der mere brændsel til bålet. Hver en lille pind tæller og bliver nøje placeret i bålstedet.
Og her er andet fordel så næsten nævnt, altså det med brændslen. Man kan finde kvas, pinde, kviste og grene alle steder og man skal ikke bruge meget for at få det lille lomme bålsted til at køre. Med lidt birkebark i reserve er man klar til at nyde elementerne. Du behøver altså ikke slæbe på gas og løber med garanti ikke tør for pinde.
Den er yderst pålidelig og du skal ikke være nervøs for om der er dele der kan gå i stykker eller sode til. Dog kan du selvfølgelig miste en af siderne og så kan det være en opgave at bruge den, men så kan du jo starte et alm. bål.
Og hvorfor ikke bare lave bål? Fordi med en bushbox har du mere kontrol over flammerne og du har et stabilt stativ at sætte gryden på. Du skåner også et større areal for at blive brændt af og skal ikke bruge lige så meget træ.
Selvfølgelig vil du ikke finde hyggen lige så stor, hvis du skal bruge vådt træ og skal sidde ude i regnen og hvis du har travlt tager det snildt 10-15 minutter at få vand i kog i en Trangia gryde, men hvem har travl i naturen og hvem kan ikke lide regnvejr?
Testen
Jeg fik det transportable bålsted for længe siden. Thomas og jeg nørder tit udstyr, ideer og DIY og i den forbindelse sendte han sit bålsted min vej. Det er nok ca. et år siden men dette bålsted skulle have lidt ekstra opmærksomhed, da jeg synes det er hyggeligt.
En af de ture det blev testet på, var en af de få private ture jeg når, når jeg ellers guider folk rundt. Begge dele er rigtig hyggeligt, men der er ikke så meget tid til tests på ture som guide med ting der tager tid. Derfor blev der også kræset med testen af bushboxen.
Jeg var faktisk helt alene og kunne mageligt sidde og dumme mig - kun med dyrene som vidner, men de sladre ikke!
Det er lidt bøvlet at samle, men efter nogle gange, ved du hvilken side du skal starte og slutte med, men du kan stadig få det hele til at springe "klods-major"s agtigt ud til alle sider, hvis du ikke er opmærksom. Det får samme rare følelser op i en, som da man var barn og ikke kunne få noget Lego til at makke ret.
Når du har bålstedet samlet, så holder det til gengæld, så nu er det bare at få ild i det. Det er faktisk meget let. Lidt birkebark i bunden og så lidt små kvas ovenpå. Pas på med ikke at smide for meget på bålet, for jeg synes man hurtigt kvæler ilden, fordi man bliver for ivrig og bare vil have mere bål. MERE BÅL!
På den anden side, dør bushboxen også hurtigt ud, så det er en hård-fin ballance der holder ilden gående.
Men man hygger sig med det.
Det er sindsyg god øvelse til nybegynderen, der ikke er så gode venner med bålet endnu, for det kan vise dig hvor lidt der egenligt skal til for at få et bål i gang og hvad der skal til for at holde det kørende. Prisen på 250 kr. synes jeg er helt fair og kvaliteten virker meget robust. Jeg er ikke pivet med mit grej, så det får tæsk og eneste brugsspor indtil nu er sod.
Kan den andet end bare bål?
Ja! Du kan stille en Trangia spritbrænder ned i bushboxen og benytte den som "stativ" til dine gryder. Du kan også tage toppen af bålstedet og sætte direkte ned i spritbrænderen og stille en gryde direkte oven på. Den passer til fyrfadslys, så du kan have den stående i stuen og minde dig om det udeliv du burde have meget mere af og sidst men ikke mindst kan du snige lidt friluftsliv ind bland frikadellerne, ved at bruge den som sovsevarmer til middagen med svigermor. Du kan altså drømme dig væk til din indre "I am man, I make fire" med en simpel sovsevarmer - hvis det ikke sælger, så ved jeg sgu snart ikke!
Færdig, bum, slut
Lad den lige stå og køle lidt af før du sætter snitterne på bålstedet, det bliver selvfølgelig varmt. Du kan, når det er kølet af, have noget toiletpapir klar til at tørre soden af eller bruge græsset til det. Det samme gælder for din gryde. Det kan måske være svært at få det hele af, så husk en beskyttende pose til bålstedet.
Skulle du være interesseret så kan lomme bålstedet købes her... Outdoorgrej.dk har også en masse andet sjovt på hylderne, så kig forbi og bliv inspireret til andet end de almindelige kendte produkter.