Test af MSR WindBurner

MSR WindBurner testet i vind og sne og under madlavning

En gasbrænder, der ikke kan slås ihjel af vind og kulde? MSR WindBurner er det mest stabile kogegrej på markedet, og vi har testet den i kraftig vind og sne. Vi har også testet den nye pande, for at se om man også kan lave god mad på WindBurneren. Denne gang har vi også løsningen på sikkerhedsventilen. 

Læs også om tips & tricks samt opskriften på "Outsite-pande".

msr windburner test

MSR WindBurner testet i vind og sne og under madlavning

En gasbrænder, der ikke kan slås ihjel af vind og kulde? MSR WindBurner er det mest stabile kogegrej på markedet, og vi har testet den i kraftig vind og sne. Vi har også testet den nye pande, for at se om man også kan lave god mad på WindBurneren. Denne gang har vi også løsningen på sikkerhedsventilen. 

Læs også om tips & tricks samt opskriften på "Outsite-pande".

msr windburner test

MSR WindBurner specifikationer 

Vi har i princippet testet WindBurneren før. For halvanden år siden hed den dog WindBoiler, og havde kun en 1 liter pot. Nu er der så kommet en større pot og en stegepande, så du endelig kan lave mad på din MSR WindBurner.

Gasbrænder/kogegrej MSR WindBurner 1,0 MSR WindBurner 1,8
Antal personer 1-2 2-4
Potstørrelse 1000 ml. 1800 ml.
Vægt 432 g. 538 g.
Mål 17,4 x 10,8 cm. 20,0 x 13,3 cm.
Angivet kogetid (0,5 liter) 2:30 min. 2:45 min.
Brændstoføkonomi 18 liter vand på 220 g. gas 18 liter vand på 220 g. gas
Effekt 2000 watt 2000 watt 
Anbefalet temperatur (uden vintergas) -2 C. -2 C.
Kogeindikator Nej Nej
Piezo Nej Nej
Madlavning Nej Ja
Pris 999,- 1199,-

Tiderne er ikke imponerende. 2:45 min. for 0,5 liter vand er set meget bedre (faktisk næsten halv tid - 1:29 min.). Det er dog slet ikke pointen ved WindBurneren. Pointen er at den burde fortsætte, ligegyldigt hvilket slag vejr man kyler mod den.

Der er også udkommet en pande til sættet, og så er der selvfølgelig hanging kit, og coffee press til begge størrelser. Du kan også tilkøbe en 1,0 og 1,8 liter pot, så du dermed kun skal købe en brænder med pot og kan tilkøbe den anden.
Panden behøver vi måske ikke kyle i en tabel, men specifikationerne er som følge: 240 gram, Ø 20 cm., 7 cm. høj. Pris: 559,-

test af msr windburner

Test af MSR WindBurner

Testen for halvanden år siden overraskede ved, at tiden passede præcis med angivet. Det er meget sjældent man lige rammer, især hvis man ikke sidder indendørs i stuetemperatur. MSR WindBurner 1,8 liter klarer også samme tid, dette endda i -7 C. Det er selvfølgelig meget imponerende og præcist. 

Vægten er også fin, og 1 liter versionen ligger kun få gram over konkurrenterne (i samme klasse). 106 gram mere for 0,8 liter er også fint. Hvis man så ser, på hvad man får for vægten, så er det ganske godt givet ud.

Kom så vind!

Endelig kommer der vind nok til at kaste den nye pot og gasbrænder, med Reactor teknologi (100% Air Combustion) og vindtæt garanti ud i det vejr, den er designet til at kunne klare. Testen viser sig at give mere erfaring med WindBurner end sidste vindtest. Denne gang blæser det så meget, at det er en udfordring bare at få gang i brænderhovedet. En lighter kan man slet ikke få gang i, men jeg bruger også ildstål (og vil altid anbefale at have et i lommen, ligegyldigt hvilket vejr du skal ud i). 

Det viser sig, at der også er tænkt på dette scenarie, for det nytter selvfølgelig ikke noget at have en brænder der kan klare vind, men ikke tænde...

taend dit kogegrej i vind

Gnisten fra ildstålet rammer hovedet, der tænder i den typiske gaseksplosion. Brænderhovedet skal dog varmes op før man sætter potten på og dette er der en grund til. Nettet øverst skal varme op og dette net er med til at holde brænderhovedet kørende i vind. Brænderen går ud efter 5-10 sekunder og så laver jeg en ny gnist. Efterhånden kan man se at brænderhovedet bliver mere og mere rødglødende og efter 1 minut er der fuld gang i WindBurneren. Selv uden pot, er den ikke til at slukke mere (uden at man lukker for gassen selvfølgelig).

Det er genialt og godt tænkt med en brænder, der "hjælper" med antændelse. Sidste test for 1,5 år siden viste ikke dette, da der ikke var vindstød, der var kraftige nok til at blæse brænderhovedet ud. Det tilføjer jo til sikkerheden ved at have en brænder med, som man virkelig kan stole på.

Mit gæt er at andre gasbrændere slet ikke ville tænde, og det kunne efterlade dig uden varm mad og kaffe den dag...

Men kan man ikke bare sætte sig i læ? 

I Danmark og på vores breddegrader, kan man selvfølgelig finde mere læ end ude midt på en mark. Der er selvfølgelig grænsen for hvornår det er forsvarligt at gå ind i en skov (væltende træer), men indtil da... Det er dog stadig rart med en brænder du kan stole på hele året rundt. Skal du nordpå og besøge de norske og svenske fjelde, så giver en MSR WindBurner mere mening. Jeg har siddet i et apsis og lavet mad på et Trangia 25 sæt, der blæste ud. Det ville WindBurneren ikke have gjort. Vejret i de nordiske fjelde kan skifte på få minutter og overraske dig, der hvor du er uden mulighed for at søge meget videre for at finde læ.

windburner kogetider

MSR WindBurner er designet til at virke uanset hvad du kaster efter den af vejrfænomener, og det kan på nogen virke overdrevet, hvis man f.eks. "bare" ønsker at nyde den danske sommer i et shelter eller i telt. Men selvom man ikke skal ud i "ekstremerne", så kan man sagtens vælge WindBurner alligevel. Den kan det samme som andre brændere, og man kan også lave mad på 1,8 liter potten, samt panden.

Reparation af MSR WindBurner

Der er ikke mange, der ved det, men hvis din MSR WindBurner eller Reactor brænder bliver overophedet, eller vælter meget uheldigt, så slår en sikring til. Så virker din brænder ikke mere, og det er noget surt, hvis du sidder langt fra civilisationen. MSR Reactor skal sendes ind til forhandleren. Med WindBurneren er der dog håb, og det sidder lige under gasdåsen.

Lige over gasregulatoren er et hul, og her kan du se sikringen. Har du husket at tage gassupporten med (og det har du selvfølgelig), så tager du bare et af benene og sætter ind i hullet og drejer, så er det problem fikset.

reperetion af msr windburner og windboiler

Overophedning sker, fordi du har forsøgt at stille en gryde eller pande direkte på brænderen. Det kan den ikke tåle. Det skal være autoriseret grej fra MSR, der passer til WindBurneren eller Reactoren. Her tænker du måske "Jamen den specielle gryde jeg har derhjemme, den kan sikkert godt!" Nej! Det kan den helt sikkert ikke. Vi har forsøgt os på Reactoren med en dims, der forhøjer afstanden mellem brænder og gryde, men denne fik Reactoren til at gå i stå og den skal nu sendes ind... Do'h!

Er du ude, så forsøg dig derfor ikke med anden.

Mad på Windburner

Palle og jeg tager ud til Tisvilde hegn i Asserbo for at hygge med grejtest og god mad. På Asserbo shelterplads i bålhytten sætter vi det hele op, til en test af den nye pande til WindBurneren. Vi finder hurtigt ud af, at man ikke skal sætte panden skævt ned, for så slukker brænderen... Mens maden hygger sig, får vi prøvet hvor stabilt panden står på brænderhovedet. Der er ingen fatninger på panden, så du kan altså lave lidt mere avanceret mad og har friheden til at svinge pandekagerne. Man skulle tro at den fatningsløse pande så var noget ustabil, med det lange håndtag stikkende ud, men det er den langtfra. I videoen øverst i artiklen, kan du se hvor stabilt den står. Det er ret imponerede.

pande til msr windburner

Panden er dog noget pebret i pris. 559 kr. er alt for meget. Man forstår godt, at man skal betale for udviklingen af en ny brænder, og der er noget mekanisme i et brænderhovede, men en pande? Der er ikke sket det vilde revolutionerende her, og sammenligner man det med andre gamle opfindelser, så kan du lægge 40 kr. mere i puljen og få et Trangiasæt med spritbrænder, 2 gryder og 1 pande, læskærme og greb. Det er rigtig synd at prisen er så høj, for jeg vil tro, at det begrænser glæden ved sættet, da man måske undgår at tilkøbe ekstra udstyr. Det er, ligegyldigt hvad du bruger din brænder til, fedt at have mange muligheder med det system man nu har valgt at smide sine penge efter.

MSR er dog ikke ene om at tage høje priser for ekstra udstyret, og en Jetboil Fluxring cooking pot koster 599 kr. vejledende.

Hvis man alligevel ofre pengene på panden, så er her en opskrift på en let med velsmagende ret du kan lave:

Opskrift på Outsite-pande

Retten er velsmagende, og selvom der er kalorier nok til at få fedtet gummerne, så er man ikke "puuuuha" mæt bagefter. Det skyldes den gode kombination af råvarerne, tilsat svin i skiver og svin i tarm, så retten også får lidt maskulinitet. Retten er udregnet efter 2 personer. Tilføj mere hvis I er flere. Du skal bruge:

4 pølser
1 pakke bacon i tern
1 pakke blandede chilier
3 forårsløg
3 friske tomater
3-5 fed hvidløg
Olie
Salt og Pepper

Skal det være mere avanceret så tilføj også:

Vinegar
Soya
Lidt honning

Man kan altid smide mere grønt eller kød i, og retten kan udvides til også at have kød i tern, og rød pepper, løg osv.

Smid bacon på panden, og når det er ristet godt igennem, så kom de friske tomater i skiver på. Når tomaterne har den konsistens, som du ønsker, så tilføj resten. Tilsmag retten med chili indtil den har den vindstyrke, som du ønsker. Der er på panden ikke plads til pølserne, så du kan tage maden af panden, og opbevare retten i et tallerkensæt, og riste pølserne efter. Du kan også riste pølserne over bål eller andet.

Dommen

MSR WindBurner overrasker igen, ved bare at tage imod alt hvad jeg kyler efter den. Hvad mere kan man forlange? Vægten er fin, prisen er fin, og den er ok økonomisk i gasforbrug. Materialer, look og feel er dog ikke oppe på den kendte MSR standard, og WindBurneren virker lidt for "Kina-agtig" med lidt skæve kanter og ufærdige linjer. Dette er ikke noget der tager performance fra brænderen, men køber man en "rigtig" brænder, så forventer man mere.

 Stoevle 4

Set samlet med den nye pot og pande er MSR WindBurner endelig en interessant konkurrent til årets brænder i 2015: Jetboil MiniMo. Nu er kampen åben igen... Men alt i alt kommer det jo an på: Hvad skal du bruge din brænder til.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.