Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Kogegrej

Læs vores gratis Outdoor Magasin:

Test af Primus Express Stove Set

Vi har testet Primus Express Stove Set i 2 år, og det er blevet til et venskab med en trofast kammerat. Gasbrændersættet kan alt på den halve tid, og så er det kompakt, har en okay vægt, og meget alsidigt. Express Stove er et anbefalesesværdigt valg til den øvede vandrer, der både koger vand og laver mad på vandreturen.

primus express stove

Se video test af Primus Express Stove

Primus Express Stove Set Specifikationer

Jeg har nu testet Primus ETA serie fra ETA Power over ETA Lite og Lite+ til Express Stove Set. Jeg er vokset op med LEGO, og forventer at tingene passer sammen og er gennemtænkt, samt robust og pålideligt. Alle tre sæt lever op til dét, og er derfor mit favoritvalg af gasbrændere til vandreturen.

Gasbrænder Primus Express Stove Set
Vægt 449 gram
Mål Højde: 10 cm. Diameter: 15 cm.
Liter 1 liter
Effekt 2600 Watt
Kogetid 0,5 liter vand 01:29 min. (02:40 min. for 1 liter)
Brændetid 85 min på 230 g. gasdåse
Sæsoner 3 (4-5 med Primus vintergas)
Tænding - (man kan få brænderen med piezo, jeg valgte uden).
Antal personer 1-2 med 1 liter gryde.
Pris 999,- 729,-

Der er en række interessante specifikationer, men det, der springer mest i øjnene, er klart kogetiden. Er Express Stove virkelig så hurtig? 

Test af Express Stove Set

Det er laaaaaangtid siden jeg fik sættet hjem. Det har plaget mig, og det er den sværeste test til dato. Det virker ellers lige til. Hurtig gasbrænder og effektiv gryde. I det hele taget et rigtig lækkert stykke kogegrej. Problemet var dog at komme ud med, hvorfor det lige er så godt. Jeg har derfor lavet 3 videoer om sættet, og 3 gang blev så lykkens gang. 

At det tager 01:29 min. at koge 0,5 liter vand er imponerende, men derude i naturen har man som regel tid nok. Sammenlignet med den populære Jetboil MiniMo på 02:15 min., og den er ellers ret hurtig - dog 45 sekunder langsommere end Express Stove...
Kigger man på effekten, giver det sig selv, at hvis du sparer 45 sekunders gas, så er der noget at hente. 3 gang kogning af vand og du har sparet 1 gang. Buy 3, get 1 free. Det er ikke for at nedgøre MiniMo, for den er også genial og så vejer den mindre (415 gram).

madlavning paa gasbraender

Gasbrænderen er på 2600 Watt, og det gør, at du kan anvende store gryder. 2600 Watt er nok til 3-5 liters gryder, så du kan lave mad og koge vand til hele spejderpatruljen (6-10 personer). Du kan købe sættet løst, hvilket gør, at du kan vælge mellem mange typer gasbrændere. Primus har 5 forskellige Express Stove brændere, hvor du kan vælge mellem med og uden piezo, titanuim eller stål osv. Se dem her hos Primus... 

Men Primus Express Stove TI (som jeg har valgt sættet med) kan også simre. Helt ned til fyrfadsflamme, hvor der næsten ikke kommer noget ud. Sammen med grydens form, har du den perfekte sæt til madlavning fra kogning af spaghetti og ris, til simremad og gryderetter.

Gryden er et kapitel for sig selv. Primus PrimeTech findes i en 1,0 L, 1,8 L og 3,0 L version. Med ETA teknologien har Primus formået at lave en effektiv gryde, der udnytter den tunge gas du har slæbt med. Umiddelbart ser det smart og "reklameagtigt" ud på deres hjemmeside, men vores tests har vist at det ER smart. Varmeveksleren (fluxringen) i bunden gør at grydens bund er ens i temperatur og ikke kun i midten hvor flammen rammer. Det gør også at al overskudsvarmen ikke fiser væk og ud i det blå, men bliver inden under gryden. Inde i gryder er der keramisk non-stick. Kendere vil slikke sig om munden, for dette er virkelig fedt. Det smuldrer ikke som alm. non-stick belægning og det er heller ikke usundt. På mine gryder kan man ikke se tegn på brug og de er mere end 2 år (fra mit Primus Power sæt).

Du kan selvfølgelig benytte hvilken gryde du vil over Express Stove gasbrænderen og omvendt kan du også benytte PrimeTech gryderne til en masse af Primus gasbrændere. Selv ETA Lite+, der er en enkeltmandsbrænder.

gasbraender til vandretur

Inde i alle PrimeTech gryderne finder du en rød plastikskål. Den har to funktioner. Den skåner det karamiske non-stick og så kan du bruge det til maden. Til Primus Power Set medfølger der en "høkasse" der også er pakpose. Her kan du stille plastikskålen ind og ris, pasta, kartofler osv. kan færdigkoge herinde (uden brug af gas). Det følger dog ikke med til Express Stove set, men her kan du lægge låget over og bruge soveposen som "høkasse" (som vor moder lavede risengrød). Så har du gryden fri til at stege kød/andet. Det er skide smart og en letvægtsløsning for at få 2 gryder i én.

Læskærmen er også smart. Den vejer ikke så meget og kan pakkes om gasdåsen. Det gør at læskærmen er meget kompakt i din rygsæk og ikke fylder mere end den gasdåse du alligevel har med. Jeg har ikke fundet ud af om det er smartest at sætte læskærmen på før eller efter gasbrænderen, men det kan lade sig gøre på begge måder (med lidt vrikken).

Du begynder måske langsomt at forstå sammenspillet og det lækre ved Primus' sæt? Måske også hvorfor det har været så svært at komme rigtigt ud med (og huske det hele)?

Konklussionen

Alt ovenstående lægger du ikke mærke til når du er afsted på vandretur eller andet. Sættet spiller bare og du skal bare hygge dig med madlavning eller glæde dig til vandet er kogt til den frysetørret ret. Om morgenen når du ikke at finde koppen og Nescafeen før der er kogt vand.

 Stoevle 5

Prisen er fin, sættet er robust og holdbart, alsidigt, effektivt, kompakt, ja kort sagt: Alt du behøver. Er du til rigtig madlavning og frysetørret mad på vandreture er dette derfor sættet du skal vælge. Primus Express Stove vil på ingen måde skuffe dig og du har en vandre-kammerat der vil følge dig i mange år fremover. 

test af primus express stove set

Det er derfor med rolig hånd at jeg fuldt ud kan anbefale dette sæt. Du kan købe alle dele hver for sig eller samlet lige her: 

http://spejdergear.dk/shop/primus-express-stove-1249p.html

Hvad mon dit yndlingssæt er?

Læs også

Vandreture og friluftskurser

 
Kom med på vandretur eller friluftskursus
Planlægning af tur kursus

Kort & Kompaskursus

kr 1000 00
TILMELD VENTELISTE!
Målestoksforhold
Naturkompas
Praktiske øvelser
Fredagscafé

Fredagscafé - Brænderworkshop

kr 60 00
Prøv forskelliget kogegrej
Hvilken skal du vælge?
Hvad er bedst til årstiderne?
Hygge, æbleskiver og gløgg
Vandring på west highland way med guide

West Highland Way

kr 2800 00
Unik natur
Vandring i højlandet
Aftenhygge på Inn's
Oplev stemninge på West Highland Way
Vandretur i island på laugavegur med turleder og guide

Vandring i Island

kr 2800 00
Laugavegur med turleder
Vandring mellem vulkaner
Fantastisk natur
Afslutning i varme kilder
Jetboil gasbrænder
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
B-Wild outdoorbutik
MSR Outdoorudstyr
Pro-Outdoor

 

Teva vandresandaler
Friliv outdoorbutik
Nordisk Outdoor
OutdoorPro
Aclima
SpejderGEAR

 

YETI soveposer og jakker
Friluftsland
Sea To Summit frysetørret mad
Leave No Trace
EXPED liggeunderlag og rygsæk
Slagelse Camping og Outdoor Center

 

Patagonia
Outdoor45
Therm a rest
Survivalstore
Eventyrsport
Trangia