Test af Primus Express Stove Set

Vi har testet Primus Express Stove Set i 2 år. Det er blevet til et venskab med en trofast kammerat. Gasbrændersættet kan alt på den halve tid, og så er det kompakt, har en okay vægt, og meget alsidigt. Express Stove er et anbefalesesværdigt valg til den øvede vandrer, der både koger vand og laver mad på vandreturen.

primus express stove

Se video test af Primus Express Stove

Vi har testet Primus Express Stove Set i 2 år. Det er blevet til et venskab med en trofast kammerat. Gasbrændersættet kan alt på den halve tid, og så er det kompakt, har en okay vægt, og meget alsidigt. Express Stove er et anbefalesesværdigt valg til den øvede vandrer, der både koger vand og laver mad på vandreturen.

primus express stove

Se video test af Primus Express Stove

Primus Express Stove Set Specifikationer

Jeg har nu testet Primus ETA serie fra ETA Power over ETA Lite og Lite+ til Express Stove Set. Jeg er vokset op med LEGO, og forventer at tingene passer sammen og er gennemtænkt, samt robust og pålideligt. Alle tre sæt lever op til dét, og er derfor mit favoritvalg af gasbrændere til vandreturen.

Gasbrænder Primus Express Stove Set
Vægt 449 gram
Mål Højde: 10 cm. Diameter: 15 cm.
Liter 1 liter
Effekt 2600 Watt
Kogetid 0,5 liter vand 01:29 min. (02:40 min. for 1 liter)
Brændetid 85 min på 230 g. gasdåse
Sæsoner 3 (4-5 med Primus vintergas)
Tænding - (man kan få brænderen med piezo, jeg valgte uden).
Antal personer 1-2 med 1 liter gryde.
Pris 999,- 729,-

Der er en række interessante specifikationer, men det, der springer mest i øjnene, er klart kogetiden. Er Express Stove virkelig så hurtig? 

Test af Express Stove Set

Det er laaaaaangtid siden jeg fik sættet hjem. Det har plaget mig, og det er den sværeste test til dato. Det virker ellers lige til. Hurtig gasbrænder og effektiv gryde. I det hele taget et rigtig lækkert stykke kogegrej. Problemet var dog at komme ud med, hvorfor det lige er så godt. Jeg har derfor lavet 3 videoer om sættet, og 3 gang blev så lykkens gang. 

At det tager 01:29 min. at koge 0,5 liter vand er imponerende, men derude i naturen har man som regel tid nok. Sammenlignet med den populære Jetboil MiniMo på 02:15 min., og den er ellers ret hurtig - dog 45 sekunder langsommere end Express Stove...
Kigger man på effekten, giver det sig selv, at hvis du sparer 45 sekunders gas, så er der noget at hente. 3 gang kogning af vand og du har sparet 1 gang. Buy 3, get 1 free. Det er ikke for at nedgøre MiniMo, for den er også genial og så vejer den mindre (415 gram).

madlavning paa gasbraender

Gasbrænderen er på 2600 Watt, og det gør, at du kan anvende store gryder. 2600 Watt er nok til 3-5 liters gryder, så du kan lave mad og koge vand til hele spejderpatruljen (6-10 personer). Du kan købe sættet løst, hvilket gør, at du kan vælge mellem mange typer gasbrændere. Primus har 5 forskellige Express Stove brændere, hvor du kan vælge mellem med og uden piezo, titanuim eller stål osv. Se dem her hos Primus... 

Men Primus Express Stove TI (som jeg har valgt sættet med) kan også simre. Helt ned til fyrfadsflamme, hvor der næsten ikke kommer noget ud. Sammen med grydens form, har du den perfekte sæt til madlavning fra kogning af spaghetti og ris, til simremad og gryderetter.

Gryden er et kapitel for sig selv. Primus PrimeTech findes i en 1,0 L, 1,8 L og 3,0 L version. Med ETA teknologien har Primus formået at lave en effektiv gryde, der udnytter den tunge gas du har slæbt med. Umiddelbart ser det smart og "reklameagtigt" ud på deres hjemmeside, men vores tests har vist at det ER smart. Varmeveksleren (fluxringen) i bunden gør at grydens bund er ens i temperatur og ikke kun i midten hvor flammen rammer. Det gør også at al overskudsvarmen ikke fiser væk og ud i det blå, men bliver inden under gryden. Inde i gryder er der keramisk non-stick. Kendere vil slikke sig om munden, for dette er virkelig fedt. Det smuldrer ikke som alm. non-stick belægning og det er heller ikke usundt. På mine gryder kan man ikke se tegn på brug og de er mere end 2 år (fra mit Primus Power sæt).

Du kan selvfølgelig benytte hvilken gryde du vil over Express Stove gasbrænderen og omvendt kan du også benytte PrimeTech gryderne til en masse af Primus gasbrændere. Selv ETA Lite+, der er en enkeltmandsbrænder.

gasbraender til vandretur

Inde i alle PrimeTech gryderne finder du en rød plastikskål. Den har to funktioner. Den skåner det karamiske non-stick og så kan du bruge det til maden. Til Primus Power Set medfølger der en "høkasse" der også er pakpose. Her kan du stille plastikskålen ind og ris, pasta, kartofler osv. kan færdigkoge herinde (uden brug af gas). Det følger dog ikke med til Express Stove set, men her kan du lægge låget over og bruge soveposen som "høkasse" (som vor moder lavede risengrød). Så har du gryden fri til at stege kød/andet. Det er skide smart og en letvægtsløsning for at få 2 gryder i én.

Læskærmen er også smart. Den vejer ikke så meget og kan pakkes om gasdåsen. Det gør at læskærmen er meget kompakt i din rygsæk og ikke fylder mere end den gasdåse du alligevel har med. Jeg har ikke fundet ud af om det er smartest at sætte læskærmen på før eller efter gasbrænderen, men det kan lade sig gøre på begge måder (med lidt vrikken).

Du begynder måske langsomt at forstå sammenspillet og det lækre ved Primus' sæt? Måske også hvorfor det har været så svært at komme rigtigt ud med (og huske det hele)?

Konklusionen

Alt ovenstående lægger du ikke mærke til når du er afsted på vandretur eller andet. Sættet spiller bare og du skal bare hygge dig med madlavning eller glæde dig til vandet er kogt til den frysetørret ret. Om morgenen når du ikke at finde koppen og Nescafeen før der er kogt vand.

 Stoevle 5

Prisen er fin, sættet er robust og holdbart, alsidigt, effektivt, kompakt, ja kort sagt: Alt du behøver. Er du til rigtig madlavning og frysetørret mad på vandreture er dette derfor sættet du skal vælge. Primus Express Stove vil på ingen måde skuffe dig og du har en vandre-kammerat der vil følge dig i mange år fremover. 

test af primus express stove set

Det er derfor med rolig hånd at jeg fuldt ud kan anbefale dette sæt. 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.