Kettles
Som med alt andet findes der også mange forskellige på markedet. De kan sådan cirka det samme alle sammen, nemlig koge vand, uden ekstra gryde eller kop.
Lige fra 0,5 liter op til omkring 5 liter alt efter behov. Første gang jeg så en var i 1985 i Jugoslavien hvor jeg på en strand på øen Krk mødte
David fra England som havde en Kelly Kettle med. Han var på cykel (jeg var på
mc) men trods den minimale plads på en cykel havde han sin store 1,5 liters kedel med. Han skulle jo have sin afternoon tea. Jeg var ret fascineret da jeg aldrig havde set sådan en før. Om de kunne købes i Danmark på det tidspunkt ved jeg ikke men ret almindelige var de ikke.
Det var først i midten af 90’erne jeg fik fat på min første, en Kelly Kettle 1,5 liters. Den blev brugt flittigt på forskellige ture dog ikke decideret vandreture da den er ret stor. Den “døde” under et bil hjul engang og der gik så nogle år inden jeg igen fik fat på en. Det var også en 1,5 liters i aluminium som var det de blev lavet i dengang.I dag har jeg flere størrelser som bruges alt efter behov. Nu findes der både kedler i aluminium og i rustfrit stål. Der findes også forskellige størrelser som gør det mere interessant til vandring, cykeltur,mc og andre friluftsaktiviteter. De fleste jeg snakker med som ikke kender til dem, bliver ret hurtig nysgerrige på dem da de stadig ikke er så almindelige.
Der findes også dem som er ret skeptiske og tænker; Lad mig få min lille gasbrænder med, det ved jeg hvad er ! Ikke et ondt ord om gas-raketterne, men står du et sted og din gasdåse er tom eller gevindet driller eller det er så koldt at gassen strejker lidt er du på r....
”Vandraketterne” er fuldstændig ligeglade med hvad du fylder på dem. Grene, kogler, mos, aviser, stof eller sågar kamellort kan bruges, bare det kan brænde.
Blæst er de ligeglade med- Regn er de ligeglade med - Kulde er de ligeglade med
Men så skal jeg jo gå og samle en masse brænde sammen ? Tja, lidt skal du samle men du vil blive overrasket over hvor lidt der egentlig skal bruges for at koge vand. Men når alting er vådt ? Tag en håndfuld birkebark og et par kogler med i en pose til at tænde op med. Den kan sagtens brænde et par halvvåde grene af. Indrømmet , det ryger af h..... til men dit vand skal nok
komme i kog.
Der findes masser af modeller på markedet
Ghillie Kettle
Thermette
Storm Kettle
BackCountry Boiler
Aussie Bush Kettle
Petromax
Survival Kettle
Eydon Kettle
Kelly Kettle
og helt sikkert en masse andre.
Prismæssigt er der ikke den store forskel om du vælger den ene frem for den anden. Om du vælger aluminium eller rustfri har ikke den store betydning ift. at koge vand. Ligesom med det meste grej skal du kende dit behov når du vælger størrelse.
Til vandring, ultra-light eller ej findes der små 0,5 liters kedler som vejer fra 385 gram. En amerikansk model som desværre ikke er i handlen længere vejede kun 227 gram. Efter at have prøvet flere forskellige modeller vil jeg
sige at de helt små er der lidt mere arbejde med. De skal passes lidt bedre med små stykker da brændkammeret er lille og skorstenseffekten er mindre.
Mini-test af 4 forskellige Kettles.
Vi sammenligner fire forskellige kedler i nogenlunde samme størrelse, nemlig en Kelly Kettle Scout, en Petromax FK2, en Survival Kettle og en Aussie Bush Kettle.
Fælles for dem alle fire er selvfølgelig at de koger vand ret hurtigt, og hvad er så ret hurtigt. Ja det er mellem 2,5 – 6 minutter, alt efter hvorkoldt det er, hvor meget det blæser og forskellen på hvad du fyrer med.
Er det tørt træ, græs, halvvåde grene, gamle aviser, birkebark eller hyldetræ. Er du ude på at sætte rekord i at koge vand hurtigst mulig så bare behold din multifuel brænder eller gasbrænder.
Det det hele handler om med de her Kettles er hygge! Og varmt vand under alle forhold. Hvilken en af de fire skal du så vælge ? Ja det er jo i høj grad meget individuelt.
Kelly Kettle fra Irland
er den klassiske og ældste (1890) med bøjlehåndtaget
og kæden som begge bruges når du hælder af den. Den har rustfri brænderskål som er en fordel da de fleste alu skåle let bliver skæve/får buler når de bliver varme. Men den er også den eneste af de her fire hvor der skal bruges to hænder til at hælde fra den. Stor skorstenshul og rimelig stort brændkammer med godt træk.
Kelly Kettle Scout, 1,2 liter
1000 gram, rustfri
Petromax FK2 fra Tyskland
virker solid og typisk tysk gennemtænkt kvalitet.Den har to håndtag som drejes ud og som du så kan løfte i en hånd. På trods af de 1,2 liter vand føles balancen når du hælder faktisk ret god. Som den eneste af de fire
har brænderskålen ben på så selve skålen ikke rører underlaget og derfor ikke laver brændmærker i græsset eller på bordet.Underskålen er i aluminium. Stort brændkammer og godt med træk.
Petromax FK2, 1,2 liter,
1030 gram, aluminium
Survival Kettle fra Polen
er den letteste af de fire. Den er også i aluminium og har også to håndtag som drejes ud og derfor kan løftes med en hånd.Den kommer i tre farver, alu, grøn og rød. Der er god balance i den og den har et godt træk.Underskål i aluminium.
Survival Kettle, 1,2 liter, 710
gram aluminium
Aussie Bush Kettle fra Australien
tror jeg ikke har været i Danmark før.Den er også enhåndsbetjent med et fast håndtag. Underskålen er uden bund, nærmest en ring og den kan så stilles på
en plade/tallerken. Den kan også bare stilles ved siden af bålet direkte på gløderne. Den er ”lille og tyk” og overrasker ved at indeholde næsten samme mængde vand som de andre. Underskål/ring i rustfri.
Aussie Bush Kettle, 1,1 liter
1000 gram, rustfri