Test af EXPED DownMat 9LW

Jeg har over den sidste tid arbejdet med at opgradere mit turgrej til vinterbrug, fordi jeg ønsker at kunne tage på tur hele året rundt. Jeg har fokus på soveposesystem, beklædning og underlag. Jeg har egentligt allerede et godt underlag, men når jeg har et barn med på tur og skal have oppakning med til 2 i kajakken, har jeg brug for 2 kompakte underlag. Jeg var også på udkig efter et rigtig varmt underlag og faldt over dette underlag: EXPED DownMat 9LW, der opfylder både ønsket om et vinterunderlag og har en lille pakkevolumen.

exped downmat 9lw

 

Underlaget er langt, bredt og tykt, 197 x 65 x 9 cm, og dermed enormt komfortabelt. Og så er det varmt. Med en R-værdi helt oppe på t8,0 hævder producenten, at den har en kuldegrænse på -38 grader. Så kan jeg vist godt holde varmen nedadtid, selv om jeg er en ”kold sover” dvs. let kommer til at fryse om natten.

Underlaget vejer 1240 g + pakpose.

Et ret fedt produkt.

Egentlig er EXPED Downmat hverken en luftmadras, en underquilt (Et dunfyldt tæppe til at hænge under en hængekøje til isolation) eller et selvoppustelig underlag, eller også er den alle tre dele. Som luftmadras skaber Downmat 9 god afstand mellem person og jord, dette giver et blødt, fleksibelt og komfortabelt underlag. Den har det selvoppustelige underlagsprincip med at fylde noget i hulrummet, som kan skabe stillestående luft, og dermed isolation. Og så bruger den underquiltens materiale gåsedun, det bedst isolerende, og samtidigt mest komprimerbarre isoleringsmateriale, som vi kan få.

På denne måde skabes et tykt dunlag hele vejen rundt om kroppen (selvfølgelig kun hvis man har en dunsovepose), hvilket giver en høj komfort og god varmeregulering. 

Exped DownMat er ifølge producenten designet ud fra 2 formål.

For det første skal det kunne bruges under de allerkoldeste forhold på kloden, for det andet er det designet til brugere, der som mig er ”koldt sovere”, altså folk der let bliver kolde om natten og kommer til at fryse.

Da jorden er en 3 x så god varmeleder som luft, er der rigtig meget vundet ved at have en rigtig god isolering nedadtil. Uanset hvor god en sovepose, man har, vil dunene blive trykket flade, når man ligger på dem, og isoleringsevnen mindskes.

Så i princippet kan man spare på omkostningerne til soveposen ved at have et rigtigt godt underlag.

Brugen af underlaget i praksis:

Det har altid irriteret mig ved luftmadrasser, at der skulle en pumpe med. Dette har EXPED løst ved at bygge pumpen ind i madrassen. Det kan ikke anbefales at puste madrassen op med munden, da der på denne måde vil komme for meget fulgt ind i madrassen, hvilket ødelægger dunenes isolationsevne.

Anvendelsen af pumpen er ganske ligetil. Min datter på 9 kunne pumpe den op uden forudgående instruktion.

EXPED siger på en video, at DownMat 9 M kan pumpes op på 1 ¾ minut, det tager mig max 1½ min at pumpe LW (længere og bredere) versionen op, som skal have en del mere luft end M modellen.

Det fremgår ikke helt fra producentens side, hvor vand- og fugtafvisende underlaget er, så jeg sendte flere spørgsmål til producenten i Østrig. De kommer her med mine oversættelser.

I hvilket omfang er DownMat vandtæt?

Svar: 
Da det er helt lufttæt, er det også vandtæt i høj grad. Vandsøjletrykket er mindst 10.000 mm. Men det er ikke imprægneret til at være vandafvisende, så dråber af vand på overfladen perler ikke af. Dette er tilsigtet, da luftbarriere-filmen indeni har brug for den bedst mulige hæftning, som kun fungerer, når materialets overflade ikke er behandlet med vandskyende materiale.

Kan man lægge det direkte på sne/is?

Svar:
Helt sikkert, men du skal være forsigtig med skarpe iskanter, som kan beskadige måtten. Men normalt på sne er der ikke noget problem overhovedet (f.eks. i en iglo).

Man man lægge det direkte på det våde græs?

Svar:
Ja helt sikkert.

Vil den blive ødelagt af en regnbyge, hvis man ligger på det i det fri, f.eks. i en bivybag?

Svar: 
Den vil ikke blive ødelagt af en regnbyge. Du kan fint bruge den under en bivybag, eller du kan putte den ind i bivybagen (det kan være mere komfortabelt i tilfælde af, at bivybagen ikke har en åndbar bund).

Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, er EXPED DownMat 9 det varmeste underlag på markedet. Se f.eks. oversigten på denne side http://sectionhiker.com/sleeping-pad-r-values/

Jeg har ikke haft mulighed for at teste madrassen i frost endnu, men i forhold til anvendelighed og komfort er den overbevisende.

Eneste anke jeg har i forhold til den er, at materialet er noget støjende. Er madrassen ikke pumpet tilstrækkeligt op, støjer den noget, når man bevæger sig. De nætter, jeg har testet den, har det dog ikke haft nogen praktisk betydning, men det kunne måske godt være lidt generende, hvis man sov flere sammen.

Konklusion

Forholdet mellem pakkevolumen, komfort i brug, isolationsevne og anvendelighed er overbevisende. Det er et underlag, jeg med sikkerhed kommer til at bruge året rundt, i telt, shelter og hængekøje.

Jeg vil give dette produkt 9,5/10 (støjen fra materialet er ikke nok til at trække et point fra, men det skal bemærkes).

Jeg kan kun anbefale dette underlag. Et unikt produkt, som det er svært at finde konkurenter til.