Test af Exped Downmat 9 LW - et underlag i jetset-klassen

Vi har testet Exped Downmat 9 LW vinteren igennem, og liggeunderlaget har bestemt ikke skuffet. Dunisoleringen gør Downmat til et af de bedste liggeunderlag til vinterbrug med kun få ulemper.

exped downmat 9lw stort liggeunderlag

Exped Downmat 9 LW er testet i 3 måneder med forskellige vintersoveposer.

Vi har testet Exped Downmat 9 LW vinteren igennem, og liggeunderlaget har bestemt ikke skuffet. Dunisoleringen gør Downmat til et af de bedste liggeunderlag til vinterbrug med kun få ulemper.

exped downmat 9lw stort liggeunderlag

Exped Downmat 9 LW er testet i 3 måneder med forskellige vintersoveposer.

Downmat 9 LW specifikationer

Det er nogle voldsomt imponerende specifikationer på et liggeunderlag. Når man kigger på Expeds egen hjemmeside, er der også dejligt mange informationer om Downmat 9LW - lækkert!

Liggeunderlag Downmat 9 LW
Vægt 1240 gram
Mål 197 x 65 x 9 cm.
R-Værdi 8.0 (-38 C.)
Pakmål 27 x 15 cm.
Materiale top 150D/75D Polyester, børstet
Materiale bund 75D Polyester
Isolering 700+ gåsedun
Fyld 320 gram.
Pris 2149,-

 

Isolering med dun i et liggeunderlag er blæret. Men hvad er forskellen på dun og syntetisk, og er det bare blær, eller er der rent faktisk noget i det?

Test af Downmat 9 LW

Jeg glæder mig meget til testen, for Downmat 9 LW er i den tunge ende, både hvad angår vægt og pris. Er det mon det værd? Om vinteren er man jo i forvejen lastet med mere og tungere tøj og sovepose på turene, men nu også liggeunderlag?

 exped liggeunderlag til shelter

Jeg har i forvejen fået 3 fede vintersoveposer, så jeg har en god mulighed for at give testen det bedste ved at kunne udelukke eventuelle "fejl" i den angivne komforttemperatur, der kunne gå ud over liggeunderlaget. 
På mine vinterture er der især en ting, der har fået min fulde opmærksomhed, når det gælder at holde varmen. Det er selvfølgelig liggeunderlaget. Jeg har testet et liggeunderlag uden isolering (fejlsending... for satan jeg frøs), og når man taler med nybegyndere på vinterture, er netop dét næsten altid den klassiske fejl: Man satser på at have en varm sovepose, men ikke på liggeunderlaget.

Det er en stor fejl! Fryser man nedefra, er det det samme som at fryse om fødderne. Så fryser man over hele kroppen.

Første test

Outsite holder julefrokost i en shelter, og temperaturen lover -5 C. Det er en fin forsigtig start. Jeg kravler i seng og ligger fandens godt (beklager sproget, men det gjorde jeg)! Soveposen er stor og varm, liggeunderlaget er stort og behageligt, hvad mere kan man ønske sig på en overnatning om vinteren? Det dog bortset fra en vægt på 3290 gram tilsammen.
Om natten vågner jeg, hver gang jeg vender mig. Liggeunderlaget er som at sætte sig på et koldt toiletbrædt. Der hvor jeg ikke har ligget, er der koldt, så jeg skal først til at varme det op, før jeg igen kan lukke øjnene.

Da jeg vågner er jeg ret overrasket. Er det virkelig rigtigt, at et liggeunderlag til 2150 kr. er koldt?

Anden test 

En Outsitebruger inviterer mig på en overnatning på Gershøj shelterplads. Nu skal sovepose to samt Downmat 9 LW testes sammen. Det er denne gang -6 C, altså nærmest det samme som sidst. 
Soveposen har en højere komfort men er mere mumie-formet, men jeg ligger stadig rigtig godt. Om morgenen har jeg sovet igennem, og jeg har ikke oplevet kolde områder på Exped-liggeunderlaget.

liggeunderlag til vinter

Tredje test

Kan det virkelig være soveposens skyld? Tredje test, og der er udsigt til -13 C fra vejrguderne. De holder det. Soveposen går kun til -8, men jeg har en hel weekend til at teste, og jeg har flere soveposer med. Jeg kan dog ikke dy mig for at teste soveposen under limit sammen med liggeunderlaget.
Jeg fryser - bevares, men slet ikke så meget, som man kunne frygte. Liggeunderlaget er fint varmt, og jeg er kun lidt kold fra toppen af soveposen. Liggeunderlaget har igen ingen kolde punkter, så denne gang er det bestemt godkendt.

Fjerde og femte test 

Ny sovepose og ny test. Liggeunderlaget og soveposen klarer det fint, og denne gang kan jeg virkelig koncentrere mig om at mærke efter, om de dun er noget værd.

Liggeunderlag med dun isolering

Det er slet ikke så dumt! For at forklare, hvordan det føles, så kan man let sammenligne det med dunjakker. Har du haft sådan en, ved du også, at dun isolerer helt utroligt godt. Og ikke nok med det, dun er også utroligt åndbare, så man har den der perfekte temperatur, hvor man hverken fryser eller sveder - lige tilpas og behagelig. Man kan også sammenligne med dun og fiber dynen/soveposen. Det er nøjagtig samme fornemmelse.

Derudover er dun rigtigt behagelige at ligge på. Normalt ville man jo tro, at man trykker dunene flade og dermed ødelægger isoleringen, men her bliver man nusset i søvn og varmet af dunene.

Er det pengene værd? 

Er en dunjakke eller dundyne pengene værd? Svarer du ja, så har du svaret. Har du ikke lige det store grej-budget, jamen så kan du få liggeunderlag til vinterture billigere. 
Vi er ude i grej, der er i jetsetklassen, men jeg vil sige, at du ikke betaler for noget, bare for historien om dun. Der er noget i det, og det er et fedt liggeunderlag. Exped Downmat 9 LW er det bedste liggeunderlag, jeg har prøvet, der stadig har en vægt, man kan forsvare som luksus-vandrer. Du kan igen sagtens få liggeunderlag med næsten samme R-værdi og på samme størrelse, der vejer det halve. Det larmer dog lidt mere og har ikke samme feel som Downmat.

liggeunderlag med pumpe

Dommen

Når alt kommer til alt, så er Exped Downmat 9 LW et liggeunderlag til ekspeditioner (Exped = Expedition). En R-værdi på 8 er fuldstændig overdrevet på vores breddegrader, men skal du en tur over indlandsisen eller lign. ekspeditioner, så er der ingen tvivl.
Men Exped melder udsolgt, så nogle herhjemme må jo købe det. Det er der mange, der gør, for de bliver overbevist, når de har prøvet det i en butik. Måske er R-værdien overdrevet, men det er ikke derfor, man køber det. Sammenlignet med andre liggeunderlag er det bare bedre og det kan man ikke tage fra det.

 Stoevle 4

 

Vi lander på 4 støvler, fordi prisen og vægten stadig er en faktor. Ud med den pumpe Exped eller lav to versioner. Vi skal lidt ned i vægt og dermed lidt ned i pris, og så har vi en 5'er! Pumpen virker, og den er godt tænkt. Det tager bare for lang tid, og det er krævende tidsspilde.

Detaljerne trækker op. De store ventiler gør det utroligt let at slippe luften ud af liggeunderlaget, så man forholdsvis hurtigt kan pakke ned. Nedpakning er ikke sjovt om vinteren, og dine hænder bliver utroligt hurtigt kolde, så det er om at komme videre. Komforten trækker utroligt meget op og kan ikke sammenlignes med andet (i vægtklassen og R-værdi).

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.