Liggeunderlag til hængekøjer har aldrig været anbefalesesværdigt, men Exped udfordrede os til at teste et nyt. SynCellMat 5 LW er opbygget med en masse celler, der gør liggeunderlaget flexibelt i en hængekøje. Du kan selvfølgelig også bruge liggeunderlaget i teltet, shelter osv.
Exped SynCellMat 5 LW specifikationer
Et af problemerne med liggeunderlag i hængekøjer, er at de skøjter rundt. Om du lægger dig direkte på det eller i dobbeltlaget, så kan det i løbet af natten stikke af. Det gør at du mister isoleringen nedefra og får en dårlig nat. Exped SynCellMat kan måske blive liggende, fordi det er så flexibelt på grund af de mange celler.
Liggeunderlag til hængekøje | SynCellMat 5 LW |
Vægt | 945 gram |
Størrelse | 197 x 65 x 5 |
R-Værdi | 2,9 |
Antal blæs | 7-8 |
Pakmål | 25 x 15 cm. |
Materialer | 75D Polyester |
Inklussiv | Lappegrej og pakpose |
Pris | ca. 1299,- 899, |
Vægten er umiddelbart høj, men cellerne optager meget materiale og liggeunderlaget er meget bredt i ikke oppustet tilstand. Sammenlignet med mange underquilts er pakstørrelsen dog atraktiv. Isoleringen i SynCellMat er syntetisk.
På Danish Outdoor Festival talte jeg med Anders fra Exped om liggeunderlag til hængekøjer. Anders havde måske noget i ærmet, da Exped har et liggeunderlag der er flexiblet. Samme nat lå jeg på det...
Test af Exped SynCellMat 5 LW
Første test var noget overraskende, da jeg vågnede flere gange i løbet af natten. Det var svært at mærke SynCellMat og derfor måtte jeg flere gange lige mærke, om det stadig var der. Frygten for at ligge uisoleret, blev bragt til skamme og det blev hvor det skulle hele natten. Jeg lå i en Warbonnet XLC og liggeunderlaget lå i dobbeltlaget.
Det fungerede rigtig godt, men jeg fik dog kolde skuldre. Jeg frøs på ingen måder andre steder. Skuldrene blev kolde fordi liggeunderlaget ikke er bredt nok til mig. Jeg konfronterede Anders med det, og han fortalte at der allerede var et bredere på vej.
Anden test blev på vores hængekøjekursus i en Tentsile Stingray. Den er ikke dobbeltlaget, så der lå jeg direkte oven på. Tentsile har kamre man ligger i, så liggeunderlaget kan krølle op mod myggenettet eller ud til siden, primært i fodenden.
Jeg sov fantastisk på det, så det fungerer også i Tentsile. Hvis man ligger sammen med andre og man har "liggeunderlagskrig", så taber SynCellMat. Det gør det fordi det er så flexibelt og andre liggeunderlag krøller ikke. Man skal derfor huske at lægge SynCellMat nederst om muligt.
Jeg prøvede det også i en Tentsile Connect alene. Jeg oplevede at kamrene i Connect, der er spidse, gerne ville styre liggeunderlag ind mod midten. Jeg vågnede ved at mine fødder ikke lå på liggeunderlaget. Jeg frøs dog ikke, da Tentsiles har en ret tyk bund og da liggeunderlaget er 3-sæsoners, var det intet problem. Dog lidt irriterende at skulle møve liggeunderlaget på plads igen. Det kan dog også ske med andre typer liggeunderlag.
Tredje test blev i Nordic Tent Hammock, der er en bridge-typen og derfor perfekt til liggeunderlag. Her er der et "kammer" hvor liggeunderlaget ikke kan komme ud, men cellerne former sig godt om kroppen og giver derfor i denne type køje en rigtig god søvn. I forhold til andre liggeunderlag vil jeg derfor anbefale dette til bridge hængekøjer.
Fjerde test blev i Hennessy Hammock, for at få mange typer hængekøjer med. Det var faktisk lidt den samme oplevelse som i Warbonnet køjen. Man vågner og er lidt nervøs for at liggeunderlaget er stukket af, men det er det bare ikke. Jeg tror at det er flexibiliteten, der gør at liggeunderlaget bliver der hvor man har lagt det. En anti-skrid zone eller flere på bagsiden ville dog ikke være dumt.
Da jeg er for magelig til at ligge på liggeunderlag i telte eller shelters, måtte jeg derfor overdrage liggeunderlaget til Christian. Jeg prøvede det dog, men vågnede med ondt i ryggen. Jeg har sovet i hængekøje de sidste 3 år og derfor er det noget jeg skal tilvænnes igen, men det gider jeg faktisk ikke... Jeg elsker at sove i hængekøje.
Femte test bliver i et shelter, da bunden er hård og lige. Vores gæt er, at liggeunderlaget fungerer rigtig godt i et telt, da det vil forme sig efter jorden og ikke glide så meget rundt. En enkelt sten vil drille mindre på SynCellMat end almindelige liggeunderlag. Dette er dog et gæt.
SynCellMat er 5 cm. højt, men det er ikke meget, hvis hofterne skal være frie mod den hårde bund. Man kan dog med Expeds ventil puste liggeunderlaget op på milimeteren og derfor opnå den bedst mulige komfort. Man kan endda puste liggeunderlaget op, mens man ligger på det (selv hvis ventilen ligger på undersiden af liggeunderlaget).
Natten gik fint og jeg (Christian) blev ikke forstyrret af liggeunderlaget. Ryg, hofter og resten af kroppen havde det fint, så konklusionen er, at liggeunderlaget også er fint til telt, shelter osv.
Konklusion
Godt alternativ til vandreren, der gerne vil have en all-round løsning til både hængekøje, telt, shelter osv. Du skal ikke også købe underquilt og sparer derfor penge. Du kan også gøre dine ture alsidige i overnatningsmuligheder. Du kan gå på fjeldet og overnatte i telt og dagen efter gå ind i skoven og bruge hængekøje. På vandreruter som Hærvejen, kan du overnatte i shelter den ene nat og hængekøje den anden, og det gør din planlægning meget lettere.
![]() |
For at den sidste støvle skulle på, skulle liggeunderlaget være bredere til hængekøjer. Det er dog fint til shelters. Du kan få et bredere og det er anbefalingen herfra: Køb det. Du får både i hængekøjen og shelteret en bedre oplevelse med det brede liggeunderlag. SynCellMat 5 LXW er derfor anbefalingen herfra, men vil man spare på vægten, så går det med LW udgaven.
SynCell findes i 4 forslellige versioner og du kan se dem alle her: http://www.exped.com/denmark/en/product-category/mats