Test af Klymit Double Insulated V, der er et liggeunderlag til to personer. De specielle "riller" i liggeunderlaget, hjælper på isoleringen, men sjovt nok også på liggekomforten. Den medfølgende pakpose kan bruges som pumpe og det er forholdsvis hurtigt at puste op.
Specifikationer
Klymits Double Insulated V (KDIV) er et to-personers liggeunderlag med en isoleringsevne (R-værdi) på 4,4, hvilket svarer til at det bør kunne bruges til 3 sæsons brug. Underlaget er ca. 119cm i bredden, 188cm i længden, 7,6cm i tykkelsen og vejer 1,47 kg.
Egentlig er jeg forud for testen ret skeptisk for liggeunderlagets komfort, grundet konstruktionen med tydelige luftkanaler, og mellemrum, hvor bag- og forside er limet sammen. Mere om det senere.
Testen
Egentligt er KDIV super lækkert at ligge på, og materialet larmer ikke i samme grad som flere andre mærker. Materialet er også tykkere og liggeunderlagets vægt på 1,47kg er nok også på grænsen til at kalde det for letvægt for de dimensioner at det har. Klymit lancerer da også KDIV som et kraftigt liggeunderlag, der kan holde til noget.
Endvidere lover Klymit at KDIV kan fyldes op med 8 – 10 opfyldninger af pumpesækken, som også fungerer som pakkepose, og det holder!
Faktisk er det kanon lækkert, at man ikke skal bruge mere tid på at rigge liggeunderlag til, og ventilerne og pumpesækken slutter fint tæt, så det oven i købet er nemt at gå til. Sækkens størrelse gør, at det ikke er nødvendigt at rulle liggeunderlaget stramt sammen, da pakkeposen er ALT for stor. Derfor er det muligt at folde det sammen og lave en mere tilpasset form til rygsækken, hvis man vil. Jeg kan nu godt lide orden på sagerne, og at tingene fylder mindst muligt, derfor ruller jeg det sammen, så mest mulig luft kommer ud, som jeg er vant til fra mine andre liggeunderlag. Sammenrullet fylder posen med liggeunderlaget den 14 x 40 cm, hvilket er ca 1/3 større end mit gamle Thermarest All Seasons Large. Det er jo faktisk ikke meget for et to-personers liggeunderlag.
Dog vil jeg sige, at posen er alt for stor som pakkepose, og at der efter min mening mangler kompressionsstropper for at få de to ting til at spille godt sammen. En mulighed kunne være at udnytte den ekstra plads i pakkeposen til at pakke andet grej ned i posen, der dog ikke er vandtæt grundet ventilhullet i bunden.
På trods af liggeundelagets konstruktion, er liggeunderlaget er som sagt kanon godt at ligge på, og selv en stor fyr som jeg, kan sagtens ligge på siden uden at jeg følelsen af at hofterne rammer jorden. Hvilket er en positiv overraskelse for mig. Jeg vil dog sige, at 119 cm ikke er meget bredde for to voksne bredskuldrede fyre, og vi endte op med konsekvent at ligge i ske for at ligge behageligt med blot lidt afstand til kanten af liggeunderlaget. Liggeunderlaget er udført med kun ét sammenhængende luftkammer, men jeg syntes ikke at den andens bevægelser var noget jeg lagde meget mærke til under praktiskbrug. Klymit skriver faktisk også at de aktivt har forsøgt at minimerer dette, og det må jo siges at være lykkedes.
Jeg har haft den oplevelse, at albuerne nemt falder igennem lunkerne, når man slænger sig på siden eller maven under lejrhyggen, hvilket for mig er ret irriterende.
Liggeundelagets materialer er faktisk lidt som jeg husker de gammeldags luftmadrasser, og det larmer og knitre ikke, som flere andre letvægtsunderlag. Liggeundelaget yder også lidt mere modstand end jeg er vant til, hvor jeg nogle gange glider ned i fodenden af teltet, hvis man ligger på let skrånende terræn, og må korrigerer flere gange i løbet af natten. Det er absolut et plus!
Dommen
KDIV's størrelse passer fint til par, der ønsker at ligge tæt, eller til en forældre med et barn. Det virker slidstærkt, og komforten er fin, når det blot bruges til at sove på. Personligt elsker jeg materialet, der hverken knitre eller er så glat at man glider i løbet af natten. Jeg har endnu ikke testet KDIV til vinterbrug, men jeg vil forholde mig til at R-værdien er på grænsen til vinterbrug, samt at R-værdi beregnes som funktion af liggeunderlagets tykkelse, og eftersom tykkelsen på liggeunderlaget varierer mellem kanaler og lunker, må isoleringsevnen i sagens natur også varierer over underlagets areal. Jeg vil ikke stole på, at en sovepose der mases ned i lunkerne, vil være nok til at isolerer mod kulden fra jorden. Derfor vil jeg kun anbefale liggeunderlaget til tre sæsoner, men så er der altså også tale om et rigtigt lækker og holdbart liggeunderlag til familieturen, der dog, for mig, har nogle væsentlige irritationsmomenter.
Tip
Når varmeledningsevnen for et materiale omregnes til en R-værdi, bliver det til en modstand,. Modstand er en enhed der er super nem at have med at gøre. Derfor kan vi på samme måde, som med elektrisk modstand i Ohm’s Lov, lægge serieforbundne modstande sammen, og der ved nemt beregne den resulterende R-værdi. På den måde kan man hurtigt finde ud af, om to liggeunderlag oven på hinanden, vil være tilstækkelig til eksempelvis en vintertur, hvor R-værdien i vores del af verden, bør være fra ca. 5 og op efter.