Test af Sea To Summit Comfort Plus Insulated

Vi har testet Sea To Summit Comfort Plus Insulated liggeunderlag i ca. 9 måneder nu. Comfort Plus Insulated er med “Air Sprunge Cells” og stor ventil samt med en pumpepose, der er indbygget i pakposen - ganske smart, og så igen…

sea to summit comfort plus insulated liggeunderlag

Se videoen af testen

Vi har testet Sea To Summit Comfort Plus Insulated liggeunderlag i ca. 9 måneder nu. Comfort Plus Insulated er med “Air Sprunge Cells” og stor ventil samt med en pumpepose, der er indbygget i pakposen - ganske smart, og så igen…

sea to summit comfort plus insulated liggeunderlag

Se videoen af testen

Sea To Summit Comfort Plus Insulated

Liggeunderlaget ser ikke så højt ud, som det er. Det ser måske heller ikke så komfortabelt ud, som navnet ellers lover. Begge dele er dog ikke korrekt.

Specifikationer

Vægt 1015 g.
Størrelse Large
Længde 201 cm.
Bredde 64 cm.
Højde 6,3 cm.
Pakmål 27 x 14,5 cm.
Materialer 40 D Nylon
Isolering Thermolite
R-Værdi 5

Med en R-værdi på 5 er liggeunderlaget til alle sæsoner.

Test af Sea To Summit Comfort Plus Insulated

En af de ting, som jeg forventer af mit udstyr er, at man kan stole på det. Det skal kunne holde til at blive brugt og holde, hvad der står på kassen.
Hvis du ikke gider læse videre, så er spoileren: Det gør Comfort Plus Insulated

Hvis vi starter fra starten, er det let at pakke ud. Du kender godt det der bøvl med at få liggeunderlaget til at folde sig ud i teltet eller shelteret, og du skal karte rundt for at få det foldet helt ud. Alt efter hvilken form for overnatning kommer her et samlet plus/minus;

Hvis du sover i telt, kan den medfølgende og undbyggede pumpepose være noget bøvlet. Det er den fordi, der ikke er meget plads i et telt. Pumpeposen er meget lang, og det er derfor bøvlet at bruge den. Det kan dog sagtens lade sig gøre. I shelter, under tarp eller i hængekøje er pumpeposen genial.


Hvis vi ser på ventilen, er den også genial. Multi-Function Valve gør det meget let at puste liggeunderlaget op, tilpasse komforten med et enkelt tryk og få luften hurtigt ud igen. Hvis man er ude om vinteren, er især den sidste detalje vigtig. Hvis det tager for lang tid at pakke liggeunderlaget ned, så får man meget kolde hænder.

liggeunderlag fra sea to summit
Liggeunderlaget har to ventiler. Det virker til at starte med lidt underligt, men det giver god mening. For det første kan du puste undersiden lidt fladere op og dermed udligne liggeunderlaget bedre, hvis du har valgt en ujævnt lejrplads. For det andet giver det god ro og sikkerhed; skulle liggeunderlaget punktere  på den ene side, har du stadig den anden. Men en R-værdi på 5 har man stadig isolering nok til 3-sæsoner, vil jeg gætte på. Vær i øvrigt opmærksom, på at isoleringen ligger på oversiden af liggeunderlaget (siden med logo og tryk). Hvis du vender det om, vil liggeunderlaget være koldere.

Komforten på liggeunderlaget er meget god. Da pumpeposen sørger for, at luften der pumpes i liggeunderlaget, ikke indeholder fugt, er det sjældent at man skal “puste efter”, inden man skal sove. Dermed beholder liggeunderlaget hele natten den hårdhed, som man har pustet ind i fra start. Dette er selvfølgelig en god del af komforten, for det er ikke sjovt at vågne ved, at man kan mærke teltets bund gennem liggeunderlaget, og så skal til at puste det op igen.

Komforten er også god på selve liggeunderlaget. “Sprunge cells” kan altså noget. Hvis du kender Therm-a-Rests SOL liggeunderlag, kender du også den magiske struktur, der selvom der ikke er meget højde, alligevel er meget komfortabelt. I større størrelse er det bestemt ikke ringere, og cellerne former sig godt efter kroppen. Det er en underlig konstruktion, der virkelig holder.

liggeunderlag til vinterbrug

Konstruktionen holder også i forhold til isolering. Bedre end andre kurvede liggeunderlag med længere kanaler. Når du og soveposen ligger ovenpå en af cellerne, kommer der stillestående luft, og det giver god isolering. Det giver en konstant varme samtidig med, at hele liggeunderlaget er varmt. Når du vender dig, er der derfor ikke kolde celler - de er opvarmet i forvejen.

Når du lukker luften ud, kommer der et højt PFFFFT, og liggeunderlaget har nu allerede mistet meget af luften. Du kan med det samme folde liggeunderlaget sammen på midten og begynde at rulle det sammen. Du behøver kun et rul, så kan du proppe liggeunderlaget ned i pakposen. Du skal ikke først til at folde liggeunderlaget ud igen for at få den resterende luft ud for at få plads i posen.

comfort plus insulated

Til sidste vil jeg lige nævne, at mummy-formen ikke har generet mig. Jeg er ellers ikke fan af dette. Er du dog til større liggeunderlag, findet det også i en firkantet version; Sea To Summit Comfort Plus XT Insulated.

Konklusion

Der er ikke meget dårligt at sige om Sea To Summit Comfort Plus Insulated. Faktisk er det kun vægten, man kunne sætte en finger på. Men hvis du vil have det lettere, findes der en ultralight udgave. Jeg er 196 cm. så jeg skal bruge large-versionen. Det findes også i small og regular på h.h.v. 715 g. og 785 g.
Den nye version af liggeunderlaget larmer meget mindre end tidligere. Jeg har sovet en nat på den nye version og 20+ på den gamle. Dette gør, at jeg ikke nævner larm som en ulempe. Det er liggeunderlaget sluppet af med (luft liggeunderlag larmer, så det er taget ud fra relativ larm).

Dommen

Vi er meget tæt på første 10-tal i Outsites historie. Kun vægten trækker ned. Hvis denne ikke generer dig, ryster jeg ikke på hånden ved at give Sea To Summit Comfort Plus Insulated en varm anbefaling.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.