Test af uldundertøj fra Brynje

Hvem har ikke drømt om at eje en superheltedragt fra Batman, Ironman eller en af de andre helte? Det nærmeste, jeg er kommet på dette, er at bruge Brynjes netundertøj.

brynje undertøj

Brynje of Norway

Siden 1887 har firmaet lavet netundertøj til aktive mennesker. Det var inderste lag i udrustningen under bestigning af Mount Everest i 1953, og siden har Brynje været en del af udrustningen hos mange eventyrere. Med en høj komfort er det sjovere at udfordre sig selv til den bedste præstation, og derfor bruger jeg Brynje mere og mere.

Siden efteråret 2018 har jeg testet to sæt netundertøj til mange forskellige typer af aktiviteter; vandreture, mountainbiking, fjeldski-, kajak- og overnatningsture. Det ene sæt af uld(sort ) og det andet af polypropylen(blåt).
Efter at have brugt Brynjes netundertøj gennem en vintersæson, så er det blevet mit favoritundertøj. Der kommer et sæt Brynje inderst lige så snart, jeg skal udenfor og i bevægelse.
Hvordan virker det ?

brynje of norway

Det fantastiske ved Brynje er, at det er så let at holde kroppen tør. Varmen slippes let ud ved at åbne jakkeneller holdes inde bag eksempelvis en vindtæt jakke. Dermed kan kropstemperaturen let reguleres/justeres efter aktivitetsniveau. Hvad er så forskellen på et sæt i uld og et i polypropylen? Polypropylen føles koldere og føles mere tør. Dette skyldes blandt andet, at polypropylen ikke kan holde på ret meget fugt i forhold til sin egen tørvægt, hvorimod uld føles varmere, men også bliver mere fugtig, når man begynder at svede. Uld kan holde på meget mere fugt, men uldfiberen vil forsætte med at indeholde luft, selv om det bliver vådt og vil derfor forsætte at isolere.

Uld

Et sæt i uld egner sig til de lidt langsommere, men hårde aktiviteter såsom en vintertur med pulk eller inde i tørdragten, når havkajakken skal på vandet i de kolde måneder. Med uld-sættet på er du sikret et godt klima inderst på kroppen og varme nok til at være ude i mange timer.

uld fra brynje

Polypropylen

Et sæt af polypropylen kommer virkelig til sin ret, når der kommer fart over feltet! På cykel gennem skoven, på hockeyskøjter i højt tempo eller på løbeturen. De syntetiske fibre vil holde dig tør og få transporteret sveden væk fra kroppen. Men desværre begynder de hurtigt at lugte, så flere dage efter hinanden er de ikke så godt egnet til, hvis du er i selskab med andre eller har en sart næse. Ulden derimod kan man godt bruge et par dage, uden at det bliver problematisk, i al fald for min næse.

Størrelse og pasform

Ender du med at beslutte dig for, at netundertøj er noget for dig, skal du være opmærksom på, at det giver sig meget. Det gælder både uld og polypropylen. Du skal altså sikre dig, at det er stramt at få på første gang. Når du har svedt i det og særligt efter flere dages brug, kan det begynde at sidde løst.
At fylde en trøje med huller påvirker desværre slidstyrken. Af de to materialer er ulden mest udsat. Polypropylen er stærkere og vil derfor også være den mest slidstærke af de to.

uld til vandring og kajak

Jeg er 184cm og vejer omkring 70kg, og jeg skal ned i en størrelse medium i trøje og small i bukser. Selvom jeg er nede i små størrelser, vil det sidde løst efter en hel dag. Når det så har været en tur i vaskemaskinen, sidder det tæt igen.

Du kan bl.a. købe Brynje her: https://outdoorpro.dk/brynje-of-norway

Skribent
Jeg er en friluftsmand med bankende hjerte for Norden! Jeg håber at kunne inspirere og hjælpe folk i gang med at komme ud og finde deres eget Eventyr i norden. Følg mig på instagram@eventyrinorden eller facebook.com/Eventyrinorden