Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Outdoor beklædning

Læs vores gratis Outdoor Magasin:

Hvem har ikke drømt om at eje en superheltedragt fra Batman, Ironman eller en af de andre helte? Det nærmeste jeg er kommet på dette, er at bruge Brynje netundertøj.

brynje undertøj

Brynje Of Norway

Siden 1887 har de lavet netundertøj til aktive mennesker. Det var inderste lag i udrustningen under bestigning af Mount Everest i 1953, og siden har Brynje været en del af udrustningen på mange eventyrer. Med en høj komfort er det sjovere at udfordre sig selv til den bedste præstation, og derfor bruger jeg Brynje mere og mere.

Siden efteråret 2018 har jeg testet to sæt netundertøj til mange forskellige typer af aktiviteter; vandreture, mountainbiking, fjeldski-, kajak- og overnatningsture. Det ene sæt af uld(sort ) og det andet af polypropylen(blåt).
Efter at have brugt Brynjes netundertøj gennem en vintersæson, så er det blevet mit favoritundertøj. Der kommer et sæt Brynje inderst lige så snart jeg skal udenfor og i bevægelse.
Hvordan virker det ?

brynje of norway

Det fantastiske ved Brynje er, at det er så let at holde kroppen tør. Varmen slippes let ud ved at åbne jakken, eller holdes inde bag eksempelvis en vindtæt jakke. Dermed kan kropstemperaturen let reguleres/justeres efter aktivitetsniveau. Hvad er så forskellen på et sæt i uld og et i polypropylen? Polypropylen føles koldere og føles mere tør. Dette skyldes blandt andet at polypropylen ikke kan holde på ret meget fugt i forhold til sin egen tørvægt, hvorimod uld føles varmere, men også bliver mere fugtig, når man begynder at svede. Uld kan holde på meget mere fugt, men uldfiberen vil forsætte med at indehold luft selv om det bliver vådt og vil derfor forsætte at isolere.

Uld

Et sæt i uld egner sig til de lidt langsommere, men hårde aktiviteter såsom en vintertur med pulk eller inde i tørdragten, når havkajakken skal på vandet i de kolde måneder. Med uld-sættet på, er du sikret et godt klima inderst på kroppen og varme nok til at være ude i mange timer.

uld fra brynje

Polypropylen

Et sæt af polypropylen kommer virkelig til sin ret, når der kommer fart over feltet! På cykel gennem skoven, på hockeyskøjter i højt tempo eller på løbeturen. De syntetiske fibre vil holde dig tør og få transporteret sveden væk fra kroppen. Men desværre begynder de hurtigt at lugte, så flere dage efter hinanden er de ikke så godt egnet til, hvis du er i selskab med andre eller har en sart næse. Ulden derimod, kan man godt bruge et par dage uden at det bliver problematisk, i al fald for min næse.


Størrelse og pasform

Ender du med at beslutte dig for, at netundertøj er noget for dig, så skal du være opmærksom på, at det giver sig meget. Det gælder både uld og polypropylen. Du skal altså sikre dig, at det er stramt at få på første gang. Når du har svedt i det, og særligt hvis du bruger det flere dage i træk, kan det begynde at sidde løst.
At fylde en trøje med huller påvirker desværre slidstyrken. Af de to materialer er det ulden, som er mest udsat, da det i udgangspunktet er en mere sart fiber. Polypropylen er stærkere og vil derfor også være den mest slidstærke af de to.

uld til vandring og kajak

Jeg er 184cm og vejer omkring 70kg, og jeg er ned i en størrelse medium i trøje og small i bukser. Selvom jeg er nede i små størrelser, vil det sidde løste efter en hel dag. Når det så har været en tur i vaskemaskinen, sidder det tæt igen.

Du kan bl.a. købe Brynje her: https://outdoorpro.dk/brynje-of-norway

Læs også

Vandreture og friluftskurser

 
Kom med på vandretur eller friluftskursus
Planlægning af tur kursus

Kort & Kompaskursus

kr 1000 00
TILMELD VENTELISTE!
Målestoksforhold
Naturkompas
Praktiske øvelser
Fredagscafé

Fredagscafé - Brænderworkshop

kr 60 00
Prøv forskelliget kogegrej
Hvilken skal du vælge?
Hvad er bedst til årstiderne?
Hygge, æbleskiver og gløgg
Vandring på west highland way med guide

West Highland Way

kr 2800 00
Unik natur
Vandring i højlandet
Aftenhygge på Inn's
Oplev stemninge på West Highland Way
Vandretur i island på laugavegur med turleder og guide

Vandring i Island

kr 2800 00
Laugavegur med turleder
Vandring mellem vulkaner
Fantastisk natur
Afslutning i varme kilder
Jetboil gasbrænder
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
B-Wild outdoorbutik
MSR Outdoorudstyr
Pro-Outdoor

 

Teva vandresandaler
Friliv outdoorbutik
Nordisk Outdoor
OutdoorPro
Aclima
SpejderGEAR

 

YETI soveposer og jakker
Friluftsland
Sea To Summit frysetørret mad
Leave No Trace
EXPED liggeunderlag og rygsæk
Slagelse Camping og Outdoor Center

 

Patagonia
Outdoor45
Therm a rest
Survivalstore
Eventyrsport
Trangia