Test af Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket

Test af Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket Skaljakke, der er designet til at kunne klare hårdt skandinavisk vejr og samtidig være åndbar, let og fleksibel. Er den så også det?

test af helly hansen odin skaljakke

Skaljakke fra Helly Hansen

Jeg har fået tilsendt Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket skaljakken til test og haft den i et år. Her har jeg udsat skaljakken for sne, slud, hagl, regn, vind, storm, kulde og varme. Det må vist siges at være dækkende for “almindeligt” behov.

skaljakke til vndring

Specifikationer

Materialer: Front 100% Polyamid, bag 100% Polyester
Membran: Helly Tech Professional
Vægt: 376 gram
Pris: 2700,-

Test af skaljakke

Egentligt ser jakken ikke ud af meget, farven er anonym og på grænsen til kedelig. Der sker heller ikke noget, når man tager den på... faktisk glemmer man, at vejret er der, så man kan koncentrere sig om turen.

Jeg står i Dovrefjell. Vi er lige kommet på i en dal, og vegetationen er forsvundet bag os i lavere og mere indbydende egne. Heroppe er der goldt, stenet og intet læ. Regnen pisker mig i ansigtet, og stormen er her - uden forhindringer og ubarmhjertig. Jeg kigger frem mod gruppen foran mig. Næsten forrest står Brian, der er medturleder. Vores blikke mødes, og vi råber nærmest samtidig: vi vender om!

Helly Hansen Odin sidder, som den skal og yder på sit højeste i de tekniske lag. Regnen, der maser på for at komme igennem, og vinden der skubber det sidste. Det yderste lag er næsten mættet af fugt, og indefra presser min egen fugt på for at komme ud. Vi har vandret op ad i noget tid, så jeg er ved at være godt varm.

helly hansen odin

Odin 3D Air Shell Jacket skaljakken virker dog ligeglad, og egentligt skænker jeg den ikke nogen tanker i elementernes rasen.

Mine tanker er nemlig klare og ubesværet af vejret.

Og sådan skal det være!

En god skaljakke skal nemlig ikke gøre opmærksom på sig selv. Det skal virke sammen med dig, dine aktiviteter, og holde vind og vejr ude, samt fugt og varme væk fra kroppen.

Og det gør Odin!

Senest vandrede jeg rundt i Gribskov i sne og blæst, og igen var Odin skaljakken ligeglad.

Dommen

Der er ingen tvivl om, at du kan kigge på Odin 3D Air Shell Jacket, hvis du skal have ny skaljakke. Du vil ikke blive skuffet!

Features er der ikke så mange af, men det skal der heller ikke være. Der er den udluftning, der skal være, og de fleste lommer er væk; altså undtagen em, man godt kan nå, når man har en rygsæk på kroppen. En skaljakke med masser af lommer generer bare mere, end den gavner. Lommerne nederst sidder blot i vejen, og man kan alligevel ikke fylde dem, for her sidder hoftebæltet fra rygsækken. Der er ingen lommer på Odin... og så alligevel. Yderst er der ingen syninger, der kan genere, men åbner du udluftningen i siden, finder du to ret store lommer. Disse er fede at have. Der er også en brystlomme på jakken.

vandtæt skaljakke

Der er altså intet, der generer af lommer, syninger og snorretræk.

Jakken holder vind og vejr ude, og jeg har endnu ikke prøvet, at skaljakken har givet op. Den er ekstremt åndbar, men selvfølgelig kan man svede i den. Det kan man, fordi det er naturligt at svede, når man er meget aktiv. Men den fjerner fugten fra kroppen fint, og man bliver hurtigt tør. Også i pauserne, hvor især rygmærket af sved, kan blive enormt koldt efter på kort tids ophold.

Eneste minus er en generel tendens blandt de lette skaljakker: de er skide kolde.

Vinden pisker ikke igennem jakken, men den er meget åndbar, og det føles som om, at der er gennemtræk, og så bliver det koldt.

Dette er ikke så lækkert på fjeldture, hvor man gerne, vil have jakken mere “lukket”, når man er i lejren. Men man kan ikke få det hele. Sådan er det bare. Skulle jakken være “varmere”, skal den også være tykkere og dermed knapt så åndbar. Dette ville genere under aktivitet.

Så konklusionen er, at jeg ville vælge skaljakken igen, og så slæbe en tykkere dunjakke med. For åndbarhed er meget vigtig for mig og en stor prioritet under aktivitet. Så må jeg klæde mig varmere om aftenen.

Faktisk har jeg kun prøvet en skaljakke, der var ligeså god som Odin, og den kostede også 2000 kr. mere. Skal man have bedre, hedder det 5-6000 kr.

Her får du altså nærmest alt for en rigtig god pris. Ja skaljakken koster lidt, men prisen er rigtig rigtig god.

Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket: vi lander på en 9’er ud af 10, hvilket er sjældent på Outsite.

Se mere om jakken her: https://www.hellyhansen.com/en_dk/odin-3d-air-shell-jacket-62939

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.