Uld til vandring

Uld til vandring kan være det rette valg, når du tager på vandreture om sommeren. Uld er yderst behageligt at have på, er meget åndbart og så lugter det ikke.

uld til vandring

Uld til sommerens vandreture og friluftslivet

Vi vil gerne sætte lidt fokus på uld til sommerens vandreture. Om du skal nord- eller sydpå eller bliver i dejlige Danmarks, så overvej kraftigt, at have uld på. Uld har nemlig store fordele og kan meget andet end at varme - det kan også køle, og meget andet. 

I friluftslivet fokuserer vi på uld om vinteren, hvor den varmende evne siger sig selv, og denne evne skræmmer mange, for at tage uld på om sommeren. Men du skal bare hoppe i uld t-shirten!

Uld T-Shirt

En uld t-shirt har rigtig mange egenskaber, der vil glæde dig, på din sommervandretur:

- Uld køler
- Uld lugter ikke*
- Uld skal ikke vaskes*
- Uld krøller ikke*
- Uld tørrer hurtigt

*stjernen betyder at der kommer en uddybning herunder

Uld køler

Uld køler og når vi taler om det inderste lag (du skal måske ikke have så meget mere på om sommeren, når du er aktiv), så er det åndbarhed der er i højsædet - nøjagtig som om vinteren. For fugt (sved) og varme skal væk fra din krop, og varmen udefra skal isoleres, så det ikke rammer dig. Og det kan uld! Derfor føles det som uld køler. Tager du en tynd uld t-shirt på, såsom denne 135 gram uld t-shirt så vil du føle den kølende effekt.

uld t shirt

Husk også: En uld t-shirt er også god til andet end aktivitet. Uld går også til andre lejligheder, hvor du f.eks. skal ud i storbyen, eller under jakkesættet til brylluppet. Her køler ulden også. 

Uld lugter ikke

Efter en dag med aktivitet og en transport af fugt fra din krop, og ud i naturen, skulle man tro at ulden lugter, men nej! Uld absorberer ikke fugt. Det kan simpelthen ikke trænge ind i materialet. Derfor går der lang tid, før din uld t-shirt lugter. Det er en kæmpe fordel, når din rygsæk skal ned i vægt, for så slipper du for, at slæbe mange t-shirts med på vandreturen. 

Uld skal ikke vaskes

Tag din uld t-shirt af. Hæng den udenfor. Efter nogle timer, er din uld t-shirt ren! Voila! Det lyder måske for godt til at være sandt, men det passer faktisk. Uld danner lanolin (sæbe) når vinden rammer materialet, og dermed rengører uld sig selv. Meeeeen skulle din uld t-shirt få skjolder (du har måske spildt eller andet), så skal den vaskes, og det kan du roligt gøre. Nyere vaskemaskiner har et godt uldprogram, og uldpleje koster ikke alverden. Husk ikke at bruge alm. sæbe!

baeredygtigt uld

Uld krøller ikke

Om aftenen på Caminoen dukker du ikke op til maden, i en krøllet t-shirt. Uld krøller nemlig ikke. Vær dog opmærksom på at uldblandingen er højere, når du køber en uld t-shirt. Er den meget lav, så kan andet materiale god krølle.

Uld tørrer hurtigt

Da uld-fibre ikke kan optage vand, bliver din nye uld t-shirt heller ikke særligt våd (kun overfladisk). Derfor tørrer uld t-shirt imponerende hurtigt, sammelignet med f.eks. bomuld. 

Ulemper ved uld?

Er der så nogle ulemper ved uld? Man kan argumenterer for at uld er dyrt. Du kan jo købe en ganske alm. t-shirt, til 50 kr. Men har du først prøvet en uld t-shirt, især på en længere vandretur, så er det alle pengene værd. 
Du skal passe lidt på ulden. Har du f.eks. et metalspænde på dit bælte, så kan spændet godt lave små huller, i din t-shirt. Prop din t-shirt ned i bukserne, så sker der ikke noget. Vasker du ulden for varmt, eller for tit, så kan det godt miste formen. Begræns derfor antal vask. Som skrevet kan uld godt rengøre sig selv.

uld til friluftsliv

Sommer uld

Se et udvalg af sommer uld her. Vi har valgt 135 gram, da det er lette og behagelige uld-produkter, og så har vi valgt en ny dansk producent.

Se udvalg til mænd her: https://www.loow.com/da/collections/mens-ultralight-merino-t-shirts 

Se udvalg til kvinder her: https://www.loow.com/da/collections/135-lightweight-womens

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.