Test af Sasta Peski skaljakke

Vi har testet Sasta Peski skaljakke. Salsa er måske lidt ukendt herhjemme, men den finske finske tøjproducent har siden 1969 laver tøj til friluftsfolket. Sasta har fokus på funktionalitet, materialevalg og design, der skal passe sammen.

test af Sasta Peski skaljakke

Sasta Peski

Vinternaturen er fascinerende, den indbyder til udforskning af det udrørte fjeld, dækkede af ren sne.

Hvis man skal opleve vinterfjeldet i sikkerhed, må man vælge det rigtige tøj og udstyr. Nogle ting er obligatoriske; ski, stave, fæller og en fjelddug er altid med. Hvordan klæder man sig på til dette smukke og farlige vinterfjeld?

Jeg har mit skalsæt, der holder alt ude, regn, sne og vind. Intet kommer ind. Et tæt vævet syntetisk klæde med en højteknologisk membran skla holde mig, tør og lade sveddampene komme ud. Mange vælger dette for at være sikker på, at vejret ikke kommer ind. Men skal trække pulken eller gå op ad fjeldsiden, så kan det godt bliver anstrengende, så sveden begynder at pible frem over hele kroppen. Er man blevet gennemsvedt, kan det blive næsten umuligt at holde sig varm.

Der findes alternativer til membrantøj. Det er dem af bomuld. Det, som er vigtigr at vide, når man vurderer bomuld, er at ikke bomuld ikke bare er bomuld. Der er faktisk stor forskel på,. hvordan stoffet er lavet. Er der vævet eller strikket, hvor tyk eller tynd er hver tråd osv. Ingen plastik tekstil, ingen membran. Uldbukser og bomuldsanorak er et godt parti til en tør og kold vinterdag.

Sasta Peski skaljakke

Sasta Peski anorak er sydet af en tætvævede bomuld fra Ventile, et engelsk væveri. Ventile har leveret tekstil til bl.a. jægerpiloternes flyverdragter under 2. verdenskrig og udrustningen til den første bestigning af Mt. Everest. Det er et let, tyndt og smidigt stof, som ånder fantastisk og er vejrbestandig pga. den tætte vævning, hvor bomulden hæver op og bliver endnu mere tæt, når den bliver våd.

Anorakken er syet i et rummeligt traditionelt design. Der er god plads til at have mellemlag på, uden at den er for stor. Alt på anorakken giver mig associationer til arktiske ekspeditioner, hvor de opdagelsesrejsende er klædt på til eventyr i rå omgivelser. Anorakken er lang og går godt ned på mine lår, alt er større, hætten, velcroen på ærmerne. Hættens stive og brede kant giver god vindbeskyttelse, også når hætten ikke bruges. For den går højt op i nakken og når helt op til øreflipperne. Det er ekstra lang snor i glideren til lynlåsen, så den er let at gå fat i med lufferne på. Anorakken indbyder til at være klædt på til vinterens kulde.

Kraftige bukser i uld er et godt match til denne anorak. Sastas Anton-bukser er lavet af genbrugsuld med forstærkninger af Kenytex, der er en blanding af kevlar og polyester. Bukserne er kraftige men moderne i snittet og med en behagelig pasform. Der er partiet med elastisk stof over lænden og i knæhasen for at øge besværlighed. Efter at have gået nogle kilometer over det rene landskab med vinden i ryggen er det dejligt at komme ind i hytten. Brændeovnen har sikkert vært i gang siden i morges og holder en god varme. Så nu kommer de to ventilationslynlåse på lårene til deres ret.

skaljakke fra sasta

Det er i dette sæt, jeg har haft de mest behagelige ture i efterårsskoven, når temperaturen er sunket under 7 grader. Peski-anorakken er den, overdel jeg rækker ud efter til alle dagsture. Hænger der mørke regnskyer på himlen, må jeg vælge anderledes. Det er en anorak, der vil følge mig i mange år. Det er jeg sikker på. for den er syet med øje for detaljen og designet til komfort.

Sasta-logoet betyder, at du ud fra min erfaring får produkter, hvor materialevalg og design er tæt forbundet. Det betyder, at funktionaliteten er prioriteret højt, og skulle du være uheldig at få skader på dit tøj, har de eget reparationsværksted i Finland. Sasta ønsker, at du skal bruge deres produkter i mange år og få mange gode naturoplevelser

Skribent
Jeg er en friluftsmand med bankende hjerte for Norden! Jeg håber at kunne inspirere og hjælpe folk i gang med at komme ud og finde deres eget Eventyr i norden. Følg mig på instagram@eventyrinorden eller facebook.com/Eventyrinorden