Test af Fjällräven Greenland Jacket

Vi har testet Fjällräven Greenland Jacket, der både historisk og teknisk set er interessant. Greenland Jacket var Fjällrävens første jakke og er over årene blevet videreudviklet, men betyder det så også, at den har fulgt med tiden?

Fjällräven greenland jacket

Greenland Jacket fra Fjällräven

I 1966 stod deltagerne på den skandinaviske Grønlandsekspedition og kiggede på deres telte fra Fjällräven. Teltene passede perfekt til den grønlandske natur, men deres jakker gjorde bestemt ikke. Dette udfordrede Åke Nordin, Fjällrävens grundlægger, og han begyndte at eksperimentere med forskellige materialer og voks. Valget faldt på det materiale, vi i dag kender som G-1000.

Greenland Jacket så første gang dagens lys i 1968 og er sammen med Kånken-rygsækken samt Expedition Down Jacket med til at skabe brandet Fjällräven. Et hurtig faktum er, at hver anden svensker i 1970’erne ejede et eller fra Fjällräven - et ganske imponerende tal. I dag er Greenland Jacket opdateret til at bestå af G-1000 ECO, der laves af genbrugspolyester og økologisk bomuld. Du kan desuden igen få den i den ikoniske grønne farve, som vi har i testen.

Specifikationer

Vægt 750 gram
Materialer G-1000 ECO
Imprægnering Voks*
Lommer 7
Type Skaljakke
Pris 2099,-

*min var ikke vokset fra fabrikken.

Test af Greenland Jacket

Vi er ved et shelter på Hallandsleden 3,5 timer fra broen. Det er tidligt forår og vejret omskifteligt. Jakken føles lidt stiv i det, men det fortager sig hurtigt. Man skal lige bevæge sig i den nogle timer, så bliver den ganske behagelig. Det skulle endda blive bedre og bedre med tiden.

Fjällräven Greenland Jacket larmer ikke meget, hvilket er en fryd herude i naturen. Skaljakker plejer at være meget mere stive og larmende, så det er rart at have noget (for mig) anderledes på. Der går ikke lang tid, før der kommer lidt regn. Jakken er ikke en regnjakke, men man kan vokse den efter behov og endda også let undervejs på turen (det gælder også andre G-1000 materialer). Jakken var ikke vokset fra fabrikken. Vær opmærksom på dette når du modtager G-1000 produkter, og kontroller om det er vokset/imprægneret. Regnbygen klarer jakken fint. Vind og vejr er den generelt fuldstændigt ligeglad med.

Anden test - vandreturen

En vandretur i det sydsvenske er også oplagt til Greenland Jacket. Jeg glæder mig til at behandle den meget dårligt (det er jo fordelen ved at være tester - jeg kan (skal) dumme mig, så DU ikke behøver).

Jeg glæder mig især til ikke at tage hensyn til krat, grene og torne. Disse skal jeg rive mig på, så jeg ved, hvor godt G-1000 Eco holder. Eco materialet burde være solidt og langtidsholdbart, så nu skal det stå sin test.Sten, krat, torne - jakken er ligeglad. Jeg kan høre lyde fra materialet og naturen, mens de to partnere gnider sig op ad hinanden. Der er dog hverken spor på jakke eller natur.

Nu kan det altså ikke ligefrem anbefales at rulle sig i tornekrat, men jakken beviser bestemt, at du på en vandretur ikke skal være så bekymret for materialet. Det holder altså til rigtig meget. Der er forstærkninger i skuldre (dobbeltlag), så slid fra rygsækken ikke påvirker jakken. Syninger er også lavet så de ikke generer med rygsæk på ryggen. Vær dog opmærksom på at de to nederste forlommer ikke kan bruges, da hoftebæltet vil sidde her, og mase evt. genstande i lommerne.

Jakken er igen stille og en fornøjelse at bevæge sig rundt i. Den sidder ikke stramt, og pasformen er rigtig god. Du skal dog ikke have noget i dine nederste forlommer, men vende dig til at bruge brystlommerne, hvis du skal have noget tilgængeligt.

Tredje test - bålet

Det er ikke overraskende, at G-1000 også er godt til bål. Gløder og så videre er ikke så fatalt som med andre materialer. Det gør, at du igen kan slappe af og ikke være så nervøs for dit udstyr: du skal bare slappe af og nyde naturen.

Fjerde test - min forfængelighed

Som sagt er jeg til farver, og der skal gerne knald på. Det er der bestemt ikke på 620 - Green (som farvekoden er på min grønne jakke). 517 - Azure blue er der lidt mere swung over…

Jeg ligger på en sten ud til en skovsø. Træerne har stadig efterårsfarver og Heidi (frivillig i Outsite) snigløber mig bag min ryg og tager et billede af mig. Det går for første gang op for mig, hvor rart det er at blende fuldstændigt ind med naturen. Det har jeg ellers aldrig skænket en tanke. Jeg har muligvis ligget der og lignet en henkastet plastikpose i det smukkeste fjeldterræn, men det gør jeg ikke mere. 620 - Green er nemlig rigtig behagelig for øjnene i naturen og prøver ikke at kæmpe om din opmærksomhed - jakken er ligesom bare til.

Konklusionen

Og det er netop pointen; jakken er bare til. Den er funktionel, larmer ikke, er afdæmpet, robust, vejrbestandig og så videre. Kort sagt behøver du ikke at tænke på, at du har den på. Du skal bare nyde naturen. Vejret og naturen skal du ikke bekymre dig om og heller ikke om chips-pose-lyde, hver gang du tager et skridt. Den sidder behageligt og er flot. Som skrevet kan du gøre jakken mere vandafvisende undervejs med voks, hvis det regner meget.
Jeg har endnu ikke oplevet kraftig regn, men det vil nok gå i en time eller to. Ved vedvarende regn, skal du selvfølgelig bruge en regnjakke, men det gælder de fleste skaljakker. Den er fin åndbar, og med 2-vejs lynlås kan du let justere, hvis du har det for varmt (lyne lidt op nedefra, så du får gennemtræk i jakke.

Materialet er blevet meget blødere efterhånden, som månederne er gået, men ellers ser den ud, som da jeg fik den. Ikke en ridse eller slid.
På skuldre og albuer er der dobbelt stoflag, og den nederste kant i livet har justerbart snoretræk. Dette er rigtig fedt i vind. Ærmerne kan du også lukke lidt af ved hjælpe af to knapper.

Jeg taber ikke ting ud af de fire forlommer, men til værdi/nøgler er der en indvendig lomme med lynlås. Dog er der to lommer mere på forsiden (6 i alt) med åbning fra siden. Dem ville jeg kun bruge midlertidigt og ikke mens jeg vandrer.
Jeg er, kort sagt, glad for jakken og slipper den ikke igen, før den smuldrer. Selv her er jakken bare til - indtil den ikke er mere. Det økologiske stof er nemlig genanvendeligt. Fjällräven Greenland Jacket passer perfekt til mit temperament af valg af udstyr. Jeg skal ikke tænke på det, det tænker på mig, og jeg kan behandle det næsten uden forbehold, når jeg er ude. Jeg gider ikke ændre adfærd, gå i læ, passe på krat, når jeg er ude. Jeg vil bare være ude, og det kan jeg med Greenland Jacket. Prisen er i den høje ende, men jakken er - over sin forventede lange levetid - ikke dyr. Et bud er, at jeg har jakken i 15-20 år og med bæredygtighed, funktionalitet og så videre in mente, er den hver en øre værd.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.