Test af fire pandelamper

Test af pandelamper

På en vinter vandretur med Outsite lånte jeg 4 forskellige pandelamper til test af SpejderGEAR.
Da jeg mest har vandret i Lapland om sommeren, har jeg ikke haft brug for pandelygter eller lommelygter, da solen er oppe 24 timer i døgnet. Derfor var jeg helt på bar bund og ingen erfaringer eller præferencer.

Testen af pandelamperne er ikke en dyst producenterne og lamperne imellem, da de 4 lygter er forskellige og ikke sammenlignelige.

De 4 pandelamper er:
X Glow XH-1000
Petzl Tikkina 2
Petzl Tikka 2 XP
LED Lenser H14

 

X Glow XH-1000

pandelampe-x-glow-xh-1000-pandelygte-pandelampe-testJeg sidder med pakke og skal åbne den som første i testen. Man kigger på prisen og tænker lidt over hvad man egenlig skal bruge andet end dette? Pandelampe og batterier.. Pak den ud, sæt på hovedet og afsted. Pris 279,-
X Glow XH-1000 har 100 Lumens og kan lyse 55 meter frem, desuden har den en bevægelsessensor, så man kan tænde den uden at røre ved den - ret smart, hvis man er smurt ind i skidt og møg.

XH-1000 har 4 programmer:
Alm. lys
Op/ned for lysstyrken
SOS blinke
Fokus

Dette er udemærket og dækker nok de fleste behov.

Man kan godt mærke, at der er sparet på materialerne, men den sidder fint på hovedet og lyser fint. Vægten på 96g. er også fin og gør ikke at man føler at man falder forover.


Den dækker fint lysbehovet på en vandretur og blænder ikke andre. Sensoren er ikke så følsom igen og virker først efter et par vink med hånden, men til prisen er det nu fint nok.
Med en batteritid på 8 timer er denne pandelampe ikke velegnet til længere ture, nærmest ikke engang til en weekendtur jo mindre man tager flere batterier med.

X Glow XH-1000 er en fin pandelampe til prisen og vil man spare lidt og måske mest bruge den til læselampe i teltet eller lejr pandelampe, så er den fin. Den kan jo også bruges til andet arbejde, der kræver en lampe, der kan tændes via sensor hvis man er fedtet ind i olie eller andet.

Petzl Tikkina 2

pandelampe-Petzl-Tikkina-2-pandelygte-pandelampe-testMan kan ikke være med på en fællestur med Outsite.org eller gå i en grejbutik uden at støde ind i Petzl. Indpakningen ser meget billig ud på alle modeller, så jeg ville ikke, uden at kende dem, vælge dette produkt. Dog snyder indpakningen MEGET.
Petzl Tikkina 2 er testens billigste pandelampe og med en pris på 179,- venter man ikke meget. Tikkina 2 har 23 Lumens og lyser 23 meter frem. Selvom tallene ikke virker imponerende er den holdbar med hele 55 timers batteritid. 

Tikkina 2 har 2 programmer:
Fuld styrke
Svag styrke

Skal man bruge meget mere? I 90% af tiden sikkert ikke.

Pandelampen sidder godt på hovedet og med en vægt på 80g. er den testens letteste. Petzl Tikkina 2 er vandtæt og fin som lejr pandelampe samt læselampe i teltet, Men man kan godt savne noget styrke når man går rundt med den. Den virker som den skal og gør nøjagtig det der står på pakken.

Petzl Tikka 2 XP

pandelampe-petzl-tikka-2-xp-pandelygte-pandelampe-testMed samme indpakning som Tikkina, venter man ikke meget mere af denne pandelampe. Forventningerne er derfor ikke store og med en pris på 479,- skal den overaske meget. Specifikationerne lover mere med 80 Lumens, 68 meters lyskegle og en batteritid på 80 timer! 

Petzl Tikka 2 XP sidder godt på hovedet og har en vægt på 88g. Man kan tydeligt se forskel på lyset i forhold til de to ovenstående pandelamper, men prisen er selvfølgelig også højere.

Tikka 2 XP har 5 programmer:

Fuld styrke hvid 
Økonomisk hvid
Blinke hvid
Fuld styrke rød
Strobe rød

De hvide programmer er stort set som XH-1000, med den røde pærer er meget brugbar. Skal du læse kort i mørke og vil du ikke miste natsynet, eller skal du lige finde en ting tæt på dig, slipper du også for at blænde andre i lejreren. Hvis du benytter blinke-funktionen med rød, kan du sætte pandelampen på dit telt og let finde tilbage. På blinkefunktionen med rødt lys, kan batteriet holde i 1 måned. Det er så imponerende, at man har lyst til at teste om det virkelig er sandt. Jeg havde desværre ikke tiden til det.
Det hvide lys har en behagelig farvetone og er klart. Bruger man den indbyggede softbox (hiver plastik klappen ned foran pærene) bliver det hvide lys spredt og man blænder ikke andre.

Petzl Tikka 2 XP er perfekt til vandreturen og har alle de funktioner man skal bruge. Batteritiden samt lyset er rigtig godt og vil ikke kræve at man skal tage ekstra batterier med på weekend- eller uge vandreturen.

LED Lenser H14

pandelampe-led-lenser-H14-pandelygte-pandelampe-testJeg har glædet mig rigtig meget til at åbne denne! Det er nærmest umuligt at holde styr på hvad den egenlig kan, for pakken er fuldstændig overspækket af specifikationer. Den kommer med en flot kasse, der er let at åbne og ens forventning bliver ikke mindre af alt det vælter ud med alt muligt ekstraudstyr. De første tanker om LED Lenser H14 er at den ikke kan fejle. Med 210 Lumens og 210 meters lyskegle er den testens kraftigste pandelampe. Med en vægt på 348g. er den også testens fatboy. Pandelygten er ikke så behagelig at have på, men den er nu fin nok. For at holde projektøren kørende, kræves der 4 AA batterier der er placeret bagpå hovedet for at fordele vægten.

LED Lenser H14 har 8 programmer:
Fra de normale som ovenstående pandelamper kan, til de lidt mere overdrevene såsom defence strobe (bevares, mine vandreture kan da være i den kedelige ende uden man bliver angrebet og skal have defence strobe i pandelampen).

Hvis man tænker på specifikationerne er batteritiden faktisk ok. med 13 timers levetid. Når du tænder lampen ved du hvorfor den kræver meget guf for at kunne holde sig tændt. For at teste afstanden lyste jeg ud over en sø og jeg havde straks vækket alle egnens dyr fra vinterhiet. Den har et fokus system der er let at bruge - man hiver bare ud eller ind i lygten og så spreder eller samler keglen sig og dette er fint brugbart. Da jeg tændte den i lejren blev jeg knap så populær, men folk grinte dog af hvor kraftig den egenlig er og specifikationerne på den.  

Hvad kan man så bruge denne teaterprojektør til? Tja, jeg ville nok mene at den er overkill at tage med på vandreturen, det er batteritiden heller ikke god nok til ved længere ture. Men hvis man kræver lys i hele lejren kan man jo kravle op i et træ og sætte den der og dermed have lys til alle i lejeren (også på spejderturen med hele divsionen).
På en kano/kajaktur ville jeg dog gerne have den med. Både fordi den lyser så langt, men også som sikkerhed og bruge den til signalering ved en ulykke.
Der medfølger mange ekstra ting til at bruge den som lampe, cykellygte (husk at blænde ned ved modkørende :) osv.  

En oversigt:

Pandelampe test Lumens Afstand Programmer Batterilevetid Vægt Pakken Udpakning Pris
LED Lenser H14 210 210m 8 13 timer 348g 7 10 699
X Glow XH-1000 100 55m 4 8 timer 96g 6 8 279
Petzl Tikkina 2 23 23m 2 55 timer 80g 4 8 179
Petzl Tikka 2 XP 80 68m 5 80 timer 88g 4 8 479

Jeg endte selv ud med Petzl Tikka 2, men når jeg igen har lidt ekstra penge, skal jeg også have LED Lenser H14 (både til kanoturene og "min er større end din" effekten!).

Se video fra turen:

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.