Nødtæppe - emergency blanket

Anmeldelse af termisk tæppe: Coghlans Emergency Blanket (revideret artikel)

- udstyr alle burde have med i rygsækken, når det er koldt.

Jeg havde mange gange set en nødsovepose i div. grej butikker. Et lille termisk tæppe på kun 42,5 gram, der ikke fylder mere end et spil kort og vejer betydeligt mindre.
Men til prisen? Jeg har set det til kr. 29,95, men er det så det værd? Er det overhovedet noget værd? Og er der andet, man kan bruge det til?

En vintertur til Raslågen blev slået op på Outsite, så der var chancen jo til at teste emergency blanket. Vejrudsigten lovede dejlige -10C om natten, så hvad kunne man få for 30 kroner? Og ville det fungere at sove i en tynd nødsovepose?

emergency blanket

En vintertur uden kulde og forfrysninger lyder i mine ører som at tage på Roskilde festivalen uden regn.. Det kan ikke lade sig gøre! Men nu har jeg prøvet begge dele uden.. 

Tilbage til nødsoveposen
Coghlans Emergency Blanket lover at reflektere din kropsvarme, så varmen ikke forsvinder fra kroppen. På denne måde kan du holde temperaturen efter måske en uønsket tur i vandet. Kryber du i det termiske tæppe med det samme, vil du langt lettere kunne holde på varmen. Det er samtidig også en nødbivuak, hvis uheldet er ude, og du bliver nødt til at sove på stedet, og det bliver koldt/vådt. Emergency blanket er desuden vind- og vandtæt, så det beskytter dig en hel del.

Jeg slog min tarp op, lagde nogle grangrene på sneen og lagde mit NeoAir Xlite inden i tæppet. Min sovepose er en Mountain Equipment Helium 400 med en nedre temperatur på +1 og extreme på -16 grader. Med den ville jeg nok overleve natten, men måske fryse.

Natten kom, og der var ingen vej uden om.. jeg måtte kravle ned i tæppet og posen. Godt det var mørkt, for det var satme ikke let, og jeg skulle af med mit tøj i etaper på vej ned. Ikke et kønt syn, hvis nogle skulle komme forbi. Nå, men bortset fra lidt sne ned af ryggen gik det dog.

Jeg lå og følte lidt efter.. jeg var varm og tør, og der var ikke tegn på, at jeg ville blive koldere - tværtimod, så jeg lukkede roligt øjnene og faldt i søvn til lyden af de andre Outsitere, der allerede snorkede i tarp og telte.
Kl. 4 vågnede jeg op og på indersiden af nødsoveposen var der drivvådt. Jeg vågnede helt med det samme, da min lærdom fortæller mig at vådt + -10C = ikke godt. Vådt + dun = ikke godt. 
Men jeg var stadig tør og varm. Faktisk rigtig godt tilpas. Så efter et lille blik ud over søen i mørket faldt jeg i søvn igen og vågnede først, da René sparkede mig ud af fjerene næste morgen.

Bortset fra nogle små huller i bunden af tæppen, der havde ligget og revet sig på noget gran, holdt tæppet. Det teede sig fuldstændig som beskrevet på pakken. 30 kr. er det en ligegyldig skilling at give for noget, der kan hjælpe så meget i situationer, der er mere ukontrollerbar end min var. Skide 30 kr. der i sidste ende kan redde liv.

Se videoen fra turen her

Hvordan virker et termisk tæppe?

En emergency blanket virker på den måde, at din kropsvarme reflekteres tilbage til din krop: Du er blevet nedkølet, måske fordi du er blevet våd og kold. Tag det våde og kolde tøj af og hop ned i et termisk tæppe. Ret hurtigt vil du begynde at mærke varmen. Et emergency blanket er vind og vandtæt, så du er beskyttet af vejret udenfor tæppet. Du kan også få store folietæpper til flere personer. Disse vejer og fylder selvfølgelig mere, men har den fordel at flere mennesker opvarmer tæppet. 

Hvad kan man ellers bruge det til?

Foruden at kunne varme dig op i en nødssituation eller bruges som nødsovepose, kan vi jo tænke lidt videre. Jeg har f.eks. bruge det nedenunder mit liggeunderlag for at forhøje R-værdien (isolationen). Jeg lå direkte på sne og mit liggeunderlag havde kun en R-værdi på 3, slet ikke nok. Jeg har også lagt liggeunderlaget ned i det termiske tæppe. Vær opmærksom på at tæppet er en slags folie, så det larmer noget at sove i/ ligge på. 

Man kan også sy et termisk tæppe ind i noget andet. Hvis du f.eks. laver dit eget underblanket eller lagenpose, kan du sy emergency blanket ind imellem to lag stof (f.eks. polar fleece). Det gør dog at du får meget kondens, så husk at lave huller i tæppet først. Husk også at den kan knitre meget.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.