Test af Deuter Exosphere sovepose

Test af en billig sovepose med god plads, der også holder til minusgrader. Deuter Exosphere findes ned til -8 C og har stretch, så du nærmest kan ligge som derhjemme under dynen. Men holder konceptet, og vil soveposen ikke blive kold, når du strækker den ud? Vi har testet Exospehere hele vinteren.

deuter exosphere sovepose

Deuter Exosphere -8 specifikationer

Det er ikke en helt almindelig sovepose, og selvom specifikationerne er noget voldsomme til en vandretur, kan Exosphere bruges til så meget andet. Det er en fibersovepose men Deuters egen blanding og i Deuters kendte uopslidelige kvalitet.

 

Test af en billig sovepose med god plads, der også holder til minusgrader. Deuter Exosphere findes ned til -8 C og har stretch, så du nærmest kan ligge som derhjemme under dynen. Men holder konceptet, og vil soveposen ikke blive kold, når du strækker den ud? Vi har testet Exospehere hele vinteren.

deuter exosphere sovepose

Deuter Exosphere -8 specifikationer

Det er ikke en helt almindelig sovepose, og selvom specifikationerne er noget voldsomme til en vandretur, kan Exosphere bruges til så meget andet. Det er en fibersovepose men Deuters egen blanding og i Deuters kendte uopslidelige kvalitet.

 

 

Exosphere sovepose Large
Vægt 2150 g.
Personlængde op til 200 cm.
Mål 220 cm x 73 cm (91,25 med stretch)
Komfort temperatur -2 C.
Limit -8 C.
Extreme -26 C.
Pakstørrelse 49 x 22 cm.
Pris 1809,95,-

2150 g og en pakstørrelse på 49 x 22 cm gør den til en klippe at slæbe rundt på, hvis man skal på vandretur. Men er du en stor gut som mig, så er der virkelig nogle fordele at hente - også på vandreturene.

Vintersovepose som ikke føles klaustrofobisk

Jeg står i Pro-Outdoor i Holbæk og kigger på Deuters Exosphere. Det har jeg gjort mange gange før, men denne gang tog jeg mig sammen og ringede til Deuter. De var heldigvis klar på ideen, og 20 minutter senere havde jeg soveposen - fedt!

Samme weekend holdt Outsite julefrokost i et shelter, og temperaturene lovede -5 grader, der ikke burde være en stor udfordring for vintersoveposen. Shelters er noget af det koldeste at overnatte i, da du ikke har mulighed for at opvarme rummet som i et telt eller hængekøje. Derfor var de -5 C. måske perfekt til en hurtig test.

deuter exosphere stor sovepose

Det meget interessante ved soveposen er det stretch, der gør det muligt at udvide med 25% i bredsen. Jeg har længe søgt efter en sovepose, der i sin komfort minder om en dyne, og som samtidig er til at slæbe på. For mange, hvor vægt er en faktor, er dette ikke lykkedes på grund af den høje vægt, men til jer er der en god nyhed: Den findes også i dun! Mere om dette senere.

Jeg pakker soveposen ud og åbner den. Den ser utrolig lækker og indbydende ud, så jeg glæder mig virkelig til, at jeg skal i posen, men først skal der selvfølgelig holdes julefrokost.

Test af Deuter Exosphere -8

Jeg lyner posen op, og det første der slår mig, er hvor let lynlåsen kører. Den sidder ikke fast i noget - det ellers typiske problem med soveposer. Den er ret stor og venter nærmest på, at man hopper i den til en god nats søvn.

Kanten ved kraven er det næste, der er værd at bide mærke i. Det er dog ingen nyhed i soveposer, men den er rigtig rar, når man som mig, er vant til en 3 sæsoners pose optimeret til vinterbrug.
Jeg vender og drejer mig for at teste stretchen. Det virker overraskende godt. Så godt at jeg faktisk kan ligge som derhjemme, og kraven (puttekanten) hjælper også virkelig meget på komforten.

 verdens fedeste sovepose

Jeg vågner ikke før, at en eller anden råber "Så er der kaffe". Jeg sætter mig op og opdager, at jeg kan sidde i skrædderstilling i soveposen. Gæt om jeg gad stige ud i kulden, når man nu sidder så godt i det? Nej vel!

Den er kort sagt sindsygt lækker, og der er virkelig skruet op for alt, hvad der hedder komfort og lækkerhed. Snoresstemet er der også tænkt over, og du kan justere både hætten, kanten og kraven præcis, som du ønsker det. Ded -8 c behøver du altså ikke kun ligge med næsen ude. Det gør, at du ikke føler dig indelukket eller klaustrofobisk, hvilket man ellers hurtigt kommer til på vinterture, da man helst skal have hele kroppen (undt. den stakkels næse) inde i posen.

Da jeg endelig bliver sparket ud af soveposen, må jeg konstatere, at lynlåsene virker, som de skal.

Anden test er igen i shelter, denne gang herhjemme. Temperaturene er ca. -3 C. så der er ikke så meget at skrive om her ud over at have fået en god nats søvn.

Tredje test er på Outsites vinterworkshop, hvor SMHI har lovet helt ned til -13 grader om natten. Det er noget under posens nedre grænse på -8 C. men jeg tager chancen alligevel.

Det er selvfølgelig koldt, og jeg må for første gang have fat i snoresystemet for at stramme kraven ind. Det er stadig koldt, men ikke så koldt at jeg ikke kan sove fra det. De -8 grader er lige i skabet til soveposen. Temperaturer er selvfølgelig individuelle, men det virker efterhånden som om, at min kropsvarme er standard ud fra det, som producenterne måler efter. Det er jo heldigt nok som tester.

sovepose til sheltertur

Soveposen er vandafvisende, især i fodenden. Det er ganske rart ved høj luftfugtighed og en god sikkerhed, hvis fodenden er endt udenfor tarpen, eller hvis regnen pisker ned fra loftet i shelteret. Der er ekstra fyld i fodenden, så du holder varmen. Fryser man om fødderne, fryser man i hele kroppen.

Konklusionen

Det er den fedeste sovepose, jeg har prøvet, og jeg har ligget utroligt godt i den. Komforten, temperaturerne, kvaliteten og materialerne gør, at ca. 1800 kr. for mig at se er et godt køb, som du ikke vil fortryde. Jeg plejer ellers ikke at sige sådan noget, og det skal selvfølgelig (som med alle tests) ses ud fra mine erfaringer. 

Vægten er et minus, men her er der håb forude, for Deuter har lavet en dunversion der hedder Neosphere og til næste vinter vil jeg forsøge at "lokke" den ud af Deuter, for er den lige så god, så har vi noget der ligner en vintersovepose, der er noget nært perfekt for komfort-tosser som mig! Et andet minus er pakstørrelsen, men igen er den bedre på Neosphere.

Rating 4

 

Deuter Exosphere lander på 4 støvler. Vægten gør, at det ikke er 5 støvler, men betyder vægten ikke noget for dig, så kan du tolke det som 5. Kører du ud til sheltere eller basecamps/lejrture, så er det et lækkert alternativ til dynen derhjemme.

Se meget mere om Deuter: www.deuter.com 

Sov rigtig godt!

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.