Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Sovepose

Læs vores gratis Outdoor Magasin:

Deuter Exosphere sovepose med god plads

Test af en billig sovepose med god plads der også holder til minusgrader. Deuter Exosphere findes ned til -8 C. og har stretch der gør at du kan ligge som derhjemme under dynen. Men holder konceptet og vil soveposen ikke blive kold når du strækker den ud? Vi har testet Exospehere hele vinteren og her er resultatet.

Deuter Exosphere -8 specifikationer

Det er ikke en helt almindelig sovepose og selvom specifikationerne er noget voldsomme til en vandretur, så kan Exosphere bruges til så meget andet. Det er en fibersovepose men Deuters egen blanding og i Deuters kendte uopslidelige kvalitet.

deuter exosphere sovepose

 

Exosphere sovepose Large
Vægt 2150 g.
Personlængde op til 200 cm.
Mål 220 cm x 73 cm (91,25 med stretch)
Komfort temperatur -2 C.
Limit -8 C.
Extreme -26 C.
Pakstørrelse 49 x 22 cm.
Pris 1809,95,-

2150 g og en pakstørrelse på 49 x 22 cm. gør den til en klippe at slæbe rundt på, hvis man skal på vandretur. Men er du en stor gut som mig, så er der virkelig nogle fordele at hente - også på vandreturene.

Vintersovepose som ikke føles klaustrofobisk

Jeg står i Pro-Outdoor i Holbæk og kigger på Deuters Exosphere. Det har jeg gjort mange gange før men denne gang tog jeg mig sammen og ringede til Deuter. De var heldigvis klar på ideen og 20 minutter senere havde jeg soveposen - fedt!

Samme weekend holdt Outsite julefrokost i et shelter og temperaturene lovede -5 grader, der ikke burde være en stor udfordring for vintersoveposen. Shelters er noget af det koldeste at overnatte i, da du ikke har mulighed for at opvarme rummet som i et telt eller hængekøje og derfor var de -5 C. måske perfekt.

deuter exosphere stor sovepose

Det meget interessante ved Soveposen er det stretch der gør det muligt at udvide med 25% i breden. Jeg har længe søgt efter en sovepose der kommer tæt på komforten ved en dyne, men samtidig er til at slæbe på. For mange, hvor vægt er en faktor, er dette ikke lykkedes på grund af den høje vægt, men til jer er der en god nyhed: Den findes også i dun! Mere om dette senere.

Jeg pakker soveposen ud og åbner den. Den ser utrolig lækker og indbydende ud, så jeg glæder mig virkelig til at jeg skal i seng, men først skal der selvfølgelig holdes julefrokost.

Test af Deuter Exosphere -8

Jeg lyner posen op og det første der slår mig er, hvor let lynlåsen kører. Den sidder ikke fast i noget og dette er ellers det typiske problem i soveposer. Den er ret stor og den venter nærmest på at man hopper i den, for en god nats søvn.

Kanten ved kraven er det næste der er værd at bide mærke i. Det er dog ingen nyhed i soveposer, men den er rigtig rar, når man som mig, er vand til en 3 sæsoners pose optimeret til vinterbrug.
Jeg vender og drejer mig for at teste stretchen og det virker overraskende godt. Så godt at jeg faktisk kan ligge som der hjemme og kraven (puttekanten) hjælper også virkelig meget på komforten.

 verdens fedeste sovepose

Jeg vågner ikke før at en eller anden råber "Så er der kaffe". Jeg sætter mig op og opdager at jeg kan sidde i skrædderstilling i soveposen. Gæt om jeg gad stige ud i kulden, når man nu sidder så godt i det? Nej vel!
Den er kort sagt sindsygt lækker og der er virkelig skruet op for alt hvad der hedder komfort og lækkerhed. Snorresstemet er der også tænkt over og du kan både justerer hætten og kanten samt kraven. Alle tre ting lige som du ønsker det og ved -8 C. behøver du altså ikke kun ligge med næsen ude. Det gør at du ikke føler dig indelukket eller klaustrofobisk, hvilket man ellers hurtigt kommer til på vinterture, da man helst skal have hele kroppen (undt. den stakkels næse) inde i posen.

Da jeg endelig bliver sparket ud af soveposen, gør lynlåsene det de skal, men ikke gør i de fleste soveposer: de virker!

Anden test er igen i shelter, denne gang herhjemme. Temperaturene er ca. -3 C. så der er ikke så megetatskriveom her, andet end en god nats søvn.

Tredje test er på vores vinterworkshop hvor SMHI har lovet helt ned til -13 grader om natten. Det er noget under limit der er på -8 C. men jeg tager chancen alligevel.

Det er selvfølgelig koldt og jeg må for første gang have fat i snorresystemet for at stramme kraven ind. Det er stadig koldt, men ikke så koldt at jeg ikke kan sove fra det men de -8 grader er lige i skabet til soveposen. Temperaturer er selvfølgelig individuelle men det virker efterhånden som om at min kropsvarme er standard ud fra det som producenterne måler efter. Det er jo heldigt nok som tester.

sovepose til sheltertur

Soveposen er vandafvisende, især i fodenden. Det er ganske rart ved høj luftfugtighed og en god sikkerhed, hvis fodenden er endt udenfor tarpen eller regnen pisker ned fra loftet ishelteret. Der er ekstra fyld i fodenden, så du holder varmen. Fryser man om fødderne, fryser man i hele kroppen.

Konklussionen

Det er den fedeste sovepose jeg har prøvet og man ligger utroligt godt i den. Komforten, temperaturerne, kvaliteten og materialerne gør at ca. 1800 kr. for mig at se er et godt køb, som du ikke vil fortryde. Jeg plejer ellers ikke at sige sådan noget og det skal selvfølgelig (som med alle tests) ses ud fra mine erfaringer. 

Vægten er et minus men her er der håb forude, for Deuter har lavet en dun version der hedder Neosphere og til næste vinter vil jeg forsøge at "lokke" den ud af Deuter, for er den lige så god, så har vi noget der ligner en vintersovepose, der er noget nært perfekt for komfort-tosser som mig! Et andet minus er pakstørrelsen, men igen er den bedre på Neosphere.

Rating 4

Deuter Exosphere lander på 4 støvler. Vægten gør at det ikke er 5 støvler, men betyder vægten ikke noget for dig, så kan du tolke det som 5. Kører du ud til shelters eller base camps/lejrturer så er det et lækkert alternativ til dynen derhjemme.

Se meget mere om Deuter: www.deuter.com 

Sov rigtig godt!

Læs også

Vandreture og friluftskurser

 
Kom med på vandretur eller friluftskursus
Planlægning af tur kursus

Kort & Kompaskursus

kr 1000 00
TILMELD VENTELISTE!
Målestoksforhold
Naturkompas
Praktiske øvelser
Fredagscafé

Fredagscafé - Brænderworkshop

kr 60 00
Prøv forskelliget kogegrej
Hvilken skal du vælge?
Hvad er bedst til årstiderne?
Hygge, æbleskiver og gløgg
Vandring på west highland way med guide

West Highland Way

kr 2800 00
Unik natur
Vandring i højlandet
Aftenhygge på Inn's
Oplev stemninge på West Highland Way
Vandretur i island på laugavegur med turleder og guide

Vandring i Island

kr 2800 00
Laugavegur med turleder
Vandring mellem vulkaner
Fantastisk natur
Afslutning i varme kilder
Jetboil gasbrænder
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
B-Wild outdoorbutik
MSR Outdoorudstyr
Pro-Outdoor

 

Teva vandresandaler
Friliv outdoorbutik
Nordisk Outdoor
OutdoorPro
Aclima
SpejderGEAR

 

YETI soveposer og jakker
Friluftsland
Sea To Summit frysetørret mad
Leave No Trace
EXPED liggeunderlag og rygsæk
Slagelse Camping og Outdoor Center

 

Patagonia
Outdoor45
Therm a rest
Survivalstore
Eventyrsport
Trangia