Test af Yeti Tension Mummy Sovepose

Jeg har tilbragt mere end et år i Yeti Tension Mummy 500 soveposen og er endelig klar med en test. Den har været på alle tænkelige ture, der er indenfor soveposens specifikationer.

test af yeti tension mummy sovepose

Se videoen af testen her:

Jeg har tilbragt mere end et år i Yeti Tension Mummy 500 soveposen og er endelig klar med en test. Den har været på alle tænkelige ture, der er indenfor soveposens specifikationer.

test af yeti tension mummy sovepose

Se videoen af testen her:

Tension Mummy Sovepose test

Yeti er et spændende mærke, der laver rigtig lækre dunprodukter. Tension-serien er dog ikke high-end klassen og Yeti kan lave mere tekniske produkter uden at få hvilepulsen op. Alligevel var der noget ved Tension.

Prisen for eksempel, men også noget andet der lokkede til en test... Specifikationerne er som sådan standard og passer rigtig godt til en god 3-sæsoners sovepose, så hvorfor ikke tage Tension med på efterårstur på Hallandsleden?

Vinden stod iskoldt ind i shelteren og jeg var noget nervøs for den nye sovepose. De forhold er den nok ikke lavet til og det er en unfair kamp i en test, som soveposen ikke er lavet til. Tension er dog slet ikke så ”standard” som specifikationerne fortæller:

Specifikationer

Sovepose Yeti Tension Mummy
Vægt 980 gram
Længde 220 cm.
Bredde 80 cm.
Pakmål 24 x 16 cm.
Fyld 90/10 dun
Cuin 600+
Komfort temperatur 3 C.
Limit -3 C.
Extreme -18 C.
Pris 2199,-

Hvis soveposen havde en puls, så ville rytmen stige med et slag i timen. Testeren der lå i soveposen, havde dog en frosset næse, der skulle tøs op engang i mellem. Sagt på en anden måde, så var vejrforholdene intet problem og jeg var meget imponeret over første test. Der var intet i specifikationerne der tydede på, at soveposen var vindtæt, men jeg skal love for at den var. Tension klarede det så godt, at den med et røg op på listen med ”safe-grej”. Det er en selvopfundet liste, der indeholder udstyr, som man kan stole på.

Som vinteren kom, viste Tension at den også kunne lidt mere end angivet temperaturer og til sidst måtte soveposen med på en fjeldtur, for at bevise det sidste værd. Det klarede den også og så kan man ikke trække flere forventninger ud af den.

Jeg har testet soveposen i telt, shelter, under tarp og i hængekøje. Jeg har testet den i varmt og koldt vejr. Jeg har vågnet op med kondens og myg på ydermaterialet og nydt indermaterialet uden lagenpose (det skal du, hvis du ender med en Tension, også prøve. Det er meget silke-agtigt). Næste forsøg bliver, at imprægnerer dunene. Ikke fordi jeg savner det, men bare fordi...

sovepose til shelter

Varme/Kulde (EN-13537)
Jeg har sovet fint i -5 C. (2 C. under angivet limit), men man kunne godt mærke, at det ikke skulle blive koldere, så på dette punkt holder Tension hvad den lover, og lidt til. Du kan altså fint stole på EN-standrdens guide og ellers gå ud fra dine egne erfaringer herefter (er du kuldeskær eller varm om natten?).

Åndbarhed
Selvom ydermaterialet (SoftShell 100% nylon) ikke er det mest åndbare materiale, holder soveposen fint. Jeg har ikke oplevet et gram kondens i posen, men der findes dog bedre materialer, til en sommerdag.

Fyld
Blandingen på 90/10 (EU standard) er fin. De 600+ Cuin (dunenes kvalitet)
er meget passende til soveposen og selvom den er lidt langsom om at puffe sig op, så ville det ikke give meget mere, at proppe højere kvalitet ind i kamrene. Kræver du mere, så har Yeti masser af valgmuligheder. Dunene er ikke hydrofobiske (imprægneret), men det kan være at jeg selv laver forsøget.

Størrelse
Tension-serien findes i 3 forskellige versioner, så der er noget for alle. Du kan få en ægge-formet (Comfort), firkantet (Brick) og Mumie (Mummy). Sidstnævnte er ikke klaustrofobisk og pasformen er meget fin. Der er plads til ben og arme, men man kunne måske savne 4-5 cm. mere ved hofterne. Hvis man får drejet soveposen en smule, så kan man komme til at lukke af, for varmestrømningen i sovepose og vågne lidt kold på benene.

test af dunsovepose

Lynlåsen
Den er meget standard og to-vejs. Den sætter sig obligatorisk fast i toppen, men det er ikke værre end andre soveposen, med standard YKK-lynlås. Det er nok et spørgsmål om vægt, men jeg er sikker på at Yeti opdaterer denne, når tiden og teknologien kommer.

Lukkesystem
Der er god plads til hovedet øverst, også selvom man har lukket helt til. Systemet fungerer fint og man kan selv vælge om man vil snøre til øverst (hovedet) eller nederst (ved brystet). Det giver gode muligheder for akklimatisering og at holde kulden væk. Tension 500 har ikke ”putte-krave” som 4-sæsonerne har, og om man savner den? Tjo, det kunne vel give 1-2 grader mere, men ville også tilføje vægt. Hvis du vil have mere varme og varmekrave, så kig på Tension Comfort 800.

Larm
Der er ikke meget larm fra soveposen, men det er heller ikke en stille ninja. Ydermaterialet er mellem stift og giver lidt lyd. Dog ikke noget der er nærheden at genere om natten. Ekstra Features En lomme indvendigt, er eneste ekstra.

Dommen

Yeti Tension Mummy har været en pålidelig og robust turfælle i mere end et år og den har slet ikke skuffet. Den har tvært i mod overrasket på mange punkter og Yeti virker (også på prisen) noget beskedne. Den kunne godt koste 2-300 kr. mere uden det ville rykke noget, så man kan sige at soveposen er
et godt køb. Dette er set ud fra at soveposen kan bruges til mange forskellige overnatningsmuligheder og er robust i brug.

Dunene bliver på plads og den har været en enkelt gang i tørretumbleren og blive puffet op. Den kunne godt trænge igen efter et år, men så kan jeg jo samtidig gøre forsøget med imprægneringen af dunene (gøre dem vandafvisende).
Det mere robuste ydermateriale holder godt på dunene og du ligner ikke en plukket høne på tur. At soveposen er vind- og vandafvisende, er mine egne ord og ikke Yetis. Soveposen er ikke coated, men ydermaterialet er meget kraftigt. At jeg kunne ligge varmt og godt, i den bidende vind i et shelter, giver mig dog ro nok ved at sige det. I telt, hængekøje og under tarp,
performer den også rigtig godt, så Tension er en god og alsidig sovepose, som du kan bruge til det meste. Vandrer du, er specifikationerne fine, men du kan dog få lettere soveposer - især hvis du kun overnatter i telt, hvor du ikke skal bruge vindafvisende materiale til noget (det klarer teltet).

yeti tension mummy

Yeti Tension Mummy lander på 7,1 ud af 10 og er bestemt værd at kigge på i sovepose-junglen.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.