Hvis du skal bruge en sovepose, der er let alsidig og i lækker kvalitet, er Marmot Hydrogen et rigtig godt bud. Det er en high-end sovepose med en masse funktioner, kogt ned i en meget lav vægt.
Se videoen med test af Hydrogen
Efter flere langtidstest af soveposer savnede jeg en, der virkelig kunne sparke benene væk under mig. En der ikke vejer meget og holder til al slags vejr. En der ikke giver op ved vind og lidt regn. En der i princippet holder hele året rundt.
Sådan en sovepose findes ikke, men der er nogle, der kommer tæt på.
Marmot Hydrogen er et godt bud, og soveposens features er virkelig imponerende. Med ord, som almindelige dødelige ikke forstår, som Pertex Microlight og 800+ Cuin og hydrofobiske dun er Hydrogen på papiret en sikker vinder, uden at skulle koste en bondegård.
Specifikationer
Sovepose | Marmot Hydrogen |
Vægt | 770 gram |
Længde | 221 cm. |
Bredde | 75 cm. |
Pakmål | 30,5 x 15,2 cm. |
Fyld | 90/10 dun |
Cuin | 800+ |
Komfort temperatur | 0,9 C. |
Limit | -4,8 C. |
Extreme | -22 C. |
Pris | 2899,- |
Marmot Hydrogen
Det er sjældent, at det bliver under 5 graders frost i Danmark, men når vi er der, kan Hydrogen være et godt bud på en 4-sæsoners sovepose, og så kan man jo supplere med en varm lagenpose eller overtræk (bivybag) hvis vi får koldere vejr. Som 3-sæsoners sovepose har du rigeligt at give af, og posen her vil egne sig godt til sommerfjeldture.
Pertex Microligt er ikke det store hokus pokus, men en coating, der sørger for at soveposen er vind- og vandafvisende. Det gør Hydrogen enormt alsidig som en sovepose med mange forskellige overnatningsmuligheder. Hvis du både overnatter i telt (varmt) og under tarp (koldt), har du altså en sovepose, der kan klare begge dele (og hængekøje, shelter, åben himmel osv.). Selvfølgelig er soveposen ikke vandtæt, så du skal ikke svømme med den på.
Skulle du alligevel have lyst til en sovepose-dukkert (eller er du uheldig at få din sovepose våd), så er alt håb ikke ude.
Marmot Hydrogen har nemlig hydrofobiske dun, der også er kendt som DWR behandlede dun og bedst oversat som ”vandtætte dun”. Det betyder, at dunene ikke klasker sammen, hvis de bliver våde og stadig vil beholde isoleringsevnen.
Testen
Varme/kulde (EN-13537)
Hydrogen er testet lidt under limit, og her holder den fint. Der er derfor ingen fingre at sætte på soveposen her. Du skal dog være opmærksom på at ryste soveposen rigtig godt, når du pakker den ud af pakposen. Dunene skal rystes godt på plads.
Åndbarhed
Petexcoatingen og de hydrofobiske dun forringer åndbarheden, meeeeen det er ikke særligt meget. I de kolde måneder vil det ikke betyde noget, og i den varme tid gør de to lynlåse i toppen, at udluftning er meget let og bekvemt.
Fyld
Blandingen på 90/10 (EU standard) er bestemt fin. De 800+ Cuin (dunenes kvalitet) er med til at hæve soveposen til high-end og giver en fantastisk nat i en meget let sovepose, der stadig holder dig varm. Det giver slet ikke den ellers velkendte klaustrofobiske sovepose-fornemmelse og du nyder natten bedre. De hydrofobiske dun gør hvad de skal. Jeg lagde soveposen i regnen i 3-4 timer og lod vandet trænge godt ind. Dunene var ikke klasket og havde beholdt isoleringen, men når man kommer hjem, er det alligevel en god idé med et tur i tørretumbleren.
Størrelse
Hydrogen er temaet smalleste sovepose, men pasformen gør at man ikke rigtig mærker til det. Den bliver hurtigt bredere i fodenden og pasformen er fantastisk. Den store og fyldige hætte og den store plads ved brystet, gør at man virkelig nyder pladsen i soveposen, som man ellers ikke burde have (på papiret). Størrelsen gør selvfølgelig at Hydrogen er lettere, men der er ikke gået på kompromis med pasformen og komforten - Fedt!
Lynlåsen
Er en historie for sig. Den patenteret lynlås virker virkelig godt! Den er lukket så det kun er selve takkerne, der kan komme ind og det gør at der ikke er noget der sætter sig fast. Det er faktisk utroligt, at vi skulle vente til dette årti, med at få en lynlås, der er tæt på perfekt. Størrelsen gør ikke så meget (den er lidt stor), for den gør det bare lettere at finde i søvne.
Lukkesystem
Her overrasker Hydrogen, med ekstra lynlås i venstre side. Det giver mange muligheder. Man kan hurtigt komme ind og ud af soveposen, eller sidde godt i den med armene ude, så du kan arbejde/lave mad osv. Den er også en fordel, hvis du er på tur med din kæreste, for her kan I putte og endda beholde soveposen på.
Snoresystemet fungerer fint, men er ikke anderledes end på så mange andre soveposer.
Larm
Soveposen er meget lydløs. Overfladematerialet (30D nylon og 20D Pertex) gør soveposen blød og smidig som silke. Du får derfor ikke meget larm fra soveposen og kan derfor nyde nattens lyde.
Ekstra features
Den fantastiske lynlås, Pertex, de hydrofobiske dun og ekstra lynlås i højre side, gør de ekstra features brugbare. De er ikke proppet i, bare for at sælge, men der er en pointe og tanke bag. Der er selvfølgelig også en lomme indvendigt, til telefon eller andet, men det er der i rigtig mange poser.
Kogt ned på 770 gram, gør ekstra features imponerende og hvordan de har fået plads til alt, i den begrænsede vægt, er en gåde. Men godt gået!
Dommen
Der er få ting at udsætte på Hydrogen. 800+ Cuin dunene er meget levende og skal rystes meget på plads, når du pakker soveposen ud. Jeg har oplevet en enkelt nat med kolde fødder, fordi dunene var i den ene side. Hydrogen mister sin ”form” forholdsvis hurtigt (efter 10-15 overnatninger). Så skal den lige en tur i opbevaringsposen og i tørretumbleren med nogle tennisbolde og bankes igennem.
Men når det er det værste, så er det bestemt til at leve med.
Hydrogen er en fornøjelse at sove i og en sovepose som man glæder sig til at bruge. Til vandreture er den et rigtig godt og sikkert valg. Den er let og ”vandsikker” samt vindafvisende. Så kan du slappe af og nyde turen lidt mere, selvom det regner, eller du er badet i kondens inde i teltet.
Sover du på flere forskellige typer ag overnatningsmuligheder, er Hydrogen også et rigtig godt valg. Jeg har hørt mange gå galt i byen, da de har valgt en ”utæt” sovepose, når de skulle sove under tarp eller i shelter med. De brokker sig over, at temperaturangivelsen ikke holder, men i virkeligheden skyldes det, at soveposen ikke er vindafvisende. Så er det umuligt at varme soveposen op, og så fryser man selvfølgelig. Det vil ikke ske i Hydrogen!
Ja, Marmot Hydrogen er en high-end sovepose, og du får måske 30% mere end alm. soveposer, men prisen taget i betragtning, så er den ikke dyr. Personligt synes jeg, at den er alle pengene værd, og Hydrogen kommer jeg til at spendere mange nætter.
Vi lander på 9,4 ud af 10 og kan varmt anbefale soveposen til vandrefolket.