Hvilket telt skal jeg vælge?

Alt der er at vide om telte, og alt det du troede du vidste eller ikke anede, du ikke vidste. Der findes mange telte til enhver aktivitet og pengepung. Komfort og vægt går som regel hånd i hånd med pris og fylde, men der sker hele tiden noget på teltområdet. Det er selvfølgelig en uoverskuelig jungle at vælge telt, men her er en guide, der forhåbentlig hjælper dig på vej til det rigtige telt.

telte til vandretur

Se videoen: Hvilket telt skal jeg vælge

 

Se alt om at vælge nyt telt i denne artikel.

Alt der er at vide om telte, og alt det du troede du vidste eller ikke anede, du ikke vidste. Der findes mange telte til enhver aktivitet og pengepung. Komfort og vægt går som regel hånd i hånd med pris og fylde, men der sker hele tiden noget på teltområdet. Det er selvfølgelig en uoverskuelig jungle at vælge telt, men her er en guide, der forhåbentlig hjælper dig på vej til det rigtige telt.

telte til vandretur

Se videoen: Hvilket telt skal jeg vælge

 

Se alt om at vælge nyt telt i denne artikel.

Telt oversigt

Valg af telt

- Hvad koster et telt

- 1-personers telte

- 2-personers telte

- 3-personers telte

- 4-personers telte

- Lavvuer og bomulds telte

- Telt ordbog

- Kommentarer

Valg af telt

Som med meget andet, kan vi ikke svare på hvilket telt du skal vælge. Spørger du personligt ud fra nogle kriterier, kan vi måske svare specifikt, men denne artikel går mere ud på at guide dig igennem teltjunglen, så du kan korte listen ned til nogle enkelte, du så kan gå i dybden med.

telt for begyndere

Du skal stille dig selv disse spørgsmål:

1) Hvad skal det bruges til
2) Hvornår skal det bruges
3) Hvor skal det bruges
3) Hvor mange penge vil jeg bruge

Svarene kunne være:

1) Solovandring
2) 3 sæsoner
3) I Danmark og Sydsverige samt fjeldvandring om sommeren
4) Ca. 2500 kr.

Nu kan du allerede gå videre og f.eks. spørge i forummet. Her vil folk så kunne komme med meget bedre svar, da de har noget meget specifikt at gå efter.
Det værste spørgsmål er faktisk "Hvilket telt skal jeg vælge? Det må ikke veje for meget og det skal være billigt!". Det er helt i orden at spørge - det er det Outsite er her for. Problemet her er at de 4 spørgsmål ikke er med og ydermere, hvad forstår spørgeren ved let og billigt?

guide til valg af telt

Der er med andre ord rigtig langt hjem og man kan desværre blive overhørt i mængden af: "Jeg har dette telt, køb det - det er skide godt" eller "Jeg elsker den her butik og der har jeg købt det her, det koster kun xxxx kr."
Det kan være at du falder for et telt, der i virkeligheden ikke rigtig passer dine behov. Teltet er let, smart og har "det rigtige logo" på siden. I virkeligheden kører du ud og overnatter, så du kunne have sparet 2000 kr. og købt et tungere, men også meget mere rummeligt telt. Du kører jo ud, så hvorfor tænke på vægt?

Hvad koster et telt?

Lad os gå ud fra tabellerne. Allerede på vægten kan du se en stor forskel. Fra 591 g. til 67 kg. og her følger priser med op, når vægten går ned. Det gør den selvfølgelig p.g.a materialernes pris og produktionsomkostninger. I sidste ende selvfølgelig også størrelsen på teltet/lavvuen.

Hvor meget vil du ofre på at komme ned i vægt?

Vægten er for nogle alt, for andre ikke af den store betydning. Skal du på en uges vandring, er det en god idé som minimum at gå efter 1 kg. princippet. Altså 1 kg. for et 1 persons telt, 2 kg. for 2 personers telt osv. Dette udelukker Wechsel teltet, men MSR falder næsten indenfor kategori. Er vægten så de ekstra 1300 kr. værd? Det ved kun du og din ryg der skal bære.

billigt telt

Hvor meget vil du undvære i komfort?

Lad os indse at når vægten går ned, gør komforten det også - og dog. Størrelsen på teltene, gør ikke det store i dag. Der kan sagtens laves store telte med lav vægt, men der er også noget der hedder komfort. Nogle producenter har f.eks. sparet groft på udluftningskanalerne, så blæser det bare en lille smule, så vil kanalen lukke sig og du vil blive badet i kondens. Det er sgu ikke særligt smart, for at sige det mildt. For når du nu går op i vægt og har købt et dyrt telt for at komme ned i vægt, så har du sikkert også købt en dunsovepose. Dun er som regel ikke så glade for vand, så her opstår måske et nyt problem.

Et andet problem er varmen. Erfaringerne viser tydeligt at tynde letvægtstelte altså er koldere end de tungere kollegaer. Dette gælder også selvom det er 3 sæsoner vs. 3 sæsoner.

Man kan, kort sagt, altså ikke få det hele der vejer det halve. Dette gælder stadig. 

Hvad skal teltet kunne holde til?

Er du typen, der bare vil have at dit grej holder. Ligegyldigt vejret eller form for slid, så skal du kunne stole på dit grej? Alle tre telte fra tabellen vil holde. Teltproducenterne er blevet gode til syninger og i det hele taget at få alle materialer til at spille sammen.

Man kunne blive ved med eksempler, men herunder har vi fundet en masse forskellige telte til forskellige behov, pengepunge og ønsker.

robust og holdbart telt

Se en beskrivelse af de forskellige udtryk som vandsøjletryk mm., længere nede i artiklen...

1 persons telt

Skal du på solovandring eller har du ikke brug for så meget plads, er 1-personstelt alt rigeligt. Kører du ud eller er du til kanoture så spring videre til større telte. Til vandring eller kajak er 1-personerstelte sagen. Cykling og motorcykel måske også, hvis plads og vægt spiller ind. Husk også sæsonerne! Hvornår skal du bruge det?
De findes i mange forskellige former, mål og prislejer, men hvilket et skal du så vælge? 

1-personers telte Wechsel Pathfinder TL MSR Hubba NX Nordisk Lofoten 1
Vægt (gram) 2300 1190 565
Mål (l x b x h i cm.) 230 x 132 x 75 216 x 76 x 91 cm. 250 x 125 x 80
Pakmål (l x b i cm.)  50 x 15  50 x 20  22 x 11
Vandsøjletryk (bund og oversejl) 7000 og 5000  3000 og 1200 3500 og 1600
Estimeret sæsonangivelse 3-4 sæsoner 1-2 sæsoner 1-2 sæsoner
Materialer  Polyester 20D Nylon 100% Nylon
Farver  Mørkegrøn Hvid og Grøn Forrest gren/Burnt red
 Pris 1499,- 2799,- 5499,- Outsite+: 4399,-

Teltene er eksempler på prisklasser, størrelser og vægt. Der findes flere forskellige typer og du kan stort set få den størrelse og pris du vil have. 

Hvilket 1-personers telt skal jeg vælge?

Vægten går ned - prisen går op. Det er hele tiden et valg på vægt og pris samt komfort. Er du ligeglad med vægt og vil du have en mere massivt telt, så er det Pathfinder du skal gå efter. Er du der, hvor du gerne vil gå langt og ikke kunne mærke din rygsæk, så er det Laser.

Andre spændende 1-personers telte

Hilleberg Enan 1

Helsport Ringstind Superlight 1-2

MSR Carbon Reflex 1

Nordisk Svalbard 1

Terra Nova Laser 

2-personers telte 

Er du alene på tur og gerne vil have lidt plads eller er I to der skal af sted, så er det 2-personers teltene I kan gå efter. 2-personerstelte findes også i mange variationer og vægtklasser, men vi kan stadig finde telte under 1 kg. (hvilket er ganske imponerende).

hvilket telt skal jeg vaelge

2-personers telte Wechsel Aurora 2 Hilleberg Anjan 2 Nordisk Telemark 2 LW
Vægt (gram) 2900 1700 950
Mål (l x b x h i cm.) 235 x 235 x 105 220 x 130 x 100 cm. 235 x 180 x 100
Pakmål (l x b i cm.)  55 x 19  - 35 x 12
Vandsøjletryk (bund og oversejl) 7000 og 5000  - 8000 og 2000
Estimeret sæsonangivelse 1-2 sæson 2-3 sæsoner 2-3 sæsoner
Materialer  75D Polyester 185T Kerlon 1000 100% Ripstop Nylon DS 3 lag
Farver  Mørkegrøn Rød og Grøn Grøn og mørkerød
 Pris 1799,- 5199,- 3699,-

Hvilket 2-personers telt skal jeg vælge?

Igen kan vi se at vægten rasler ned og prisen går op. Det er 3 spændende 2-personers telte der er i tabellen og det kunne være fedt at slå dem op ved siden af hinanden og lade dem stå igennem al slags vejr. 

Går du efter et telt til vandreture og fjeldture, så er Nordisk Telemark 2 eller Hilleberg Anjan begge meget fine til formålet. Her er spørgsmålet om man vil have lidt mere apsis eller lidt mere plads i kabinen.
Går du efter et rigtig godt telt til de varme sommermåneder, så er Aurora 2 et godt køb til prisen. Det er dog noget over 1 kg. princippet (1 kg. for 1 persons telt, 2 kg. fo 2-personers telte osv.), så det er bedst hvis du cykler, kører eller padler til lejren.

Andre spændende 2-personers telte

Nordisk Halland 2 

Fjällräven Akka View 2

Fjällräven Abisko Lightweight

HD Camp Evolution 2

The North Face Heyerdahl 2

3-personers telte

Er I to der skal af sted og gerne vil have mere plads, eller er I tre der skal på tur, så er her 3-personers teltene. Vi kan lande under 2 kg. og det gør jeres tur med rygsække let som en leg.

telt til fjeldvandring og fjeldtur

3-personers telte Pinguin Storm 3 Wild Country Hoolie 3 Nordisk Oppland 3
Vægt (gram) 4500 3100 1980
Mål (l x b x h i cm.) 430 x 190 x ? 350 x 190 x 110 cm. 430 x 210 x 120
Pakmål (l x b i cm.)  48 x 20 43 x 17 48 x 13
Vandsøjletryk (bund og oversejl) 10000 og ?  6000 og 4000 8000 og 2000
Estimeret sæsonangivelse 3 sæsoner 3 sæsoner 3 sæsoner
Materialer  Dural 7001 T6 Polyester 100% Ripstop Nylon DS 3 lag
Farver  Lysegrøn Grøn Grøn og mørkerød
 Pris 2399,- 1599,- 6999,-

Hvilket 3-personers telt skal jeg vælge?

I 3-personers teltene er der mange spændende udgaver. De fleste findes dog også i en 2'er. De tre fede telte i tebellen viser Storm 3, et campingtelt til bil, cykel og kano-folket, mens prisen og vægten på et Hoolie 3 er meget fornuftigt sammenhængende. I topklassen finder vi Oppland 3. Det er et telt der ikke går på kompromis med komfort eller størrelse i forhold til vægten. Både Hoolie 3 og Oppland 3 er oplagte til vandreture i Danmark og fjeldvandring. Campingfolket har her fordelen af endnu engang ikke at skulle tænke på vægten og derfor gå mere op i størrelse og detaljer. 

Andre spændende 3-personers telte

Nordpol Fagerfjell 3

MSR Mutha Hubba 3 NX

Helsport Fjellheimen Superlight Camp 3 

Grand Canoyn Robsom 3

MSR Elixir 3

Fjällräven Akka Endurance 3

Helsport Anjan 3

4-personers telte

Er I tre der skal af sted, men ønsker mere plads eller er I en familie på 2 voksne og to børn, så er vi nået til 4'erne. Er I 4 der skal af sted, vil vi helt klart anbefale to 2-personers telte. 

vandretur efteraar med telt i sydsverige

4-personers telte Nordisk Rago 4 PU Fjällräven Akka Endurance 4 Helsport Fjellheimen Superlight 4
Vægt (gram) 6400 5900 2100
Mål (l x b x h i cm.) 615 x 165 x 125 225 x 220 x 110 cm. (indertelt!) 450 x 230 x 125
Pakmål (l x b i cm.)  60 x 40 - 42 x 20
Vandsøjletryk (bund og oversejl) 8000 og 3000  10000 og 4000 3000 og 2000
Estimeret sæsonangivelse 4 sæsoner 4 sæsoner 3 sæsoner
Materialer  PU Polyester 30D ripstop polymide Helsport superlight 2000
Farver  Lysegrønt Blå og grøn lysegrønt
 Pris 2699,- 6999,- 6512,-

Hvilket 4-personers telt skal jeg vælge?

Hvis man er 4 af sted på fjeldtur så er der virkelig meget at slæbe på i et 4-personers telt. Man kan ikke rigtig dele teltene i flere end to med mindre man klikker inderteltet fra hver gang man slår det ned, men det vil nok blive noget bøvlet. Fjellheimen Light 4 er dog et godt bud på et 4-personers telt me lav vægt.

Akka Endurance er virkelig et stabilt 4 sæsoners telt og budet er at når orkanen er ovre, så står det stadig som nyt. Indeklimaet er perfekt og så er det en balsal med pløkker du får dig. Rago 4 PU er et anderledes telt til familien hvor børnene måske ikke kommer med ud hver gang man tager af sted. Rago kan deles i to, så man kan også bruge det som et 2-personers telt - smart.

Andre spændende 4-personers telte

Se 3 personers telte

Store Glamping/bomuldstelte telte og lavvuer

Her kommer vi ind i en verden af luksus og bomulds wellness. Vi er næsten der hvor en bil er nødvendig og nogle gange endda med trailer. Der er dog enkelte muligheder for vandring med lavvu.
Hvis man er mange og har base camp er det en fed mulighed for tørvejr og hygge inde.

Lavvuer

paa tur om vinteren i lavvu

Lavvuer Helsport Lavvulight Tentipi Zircon CP Helsport Varanger Camp 12-14
Vægt (gram) 1700 13800 15100
Mål (l x b x h i cm.) 280 x 280 x 200 15,6 kvm 3,1 m. høj 22,5 kvm
Pakmål (l x b i cm.)  55 x 15 73 x 27 60 x 28
Vandsøjletryk (oversejl) 3000  - 3000
Estimeret sæsonangivelse 2 sæsoner 4 sæsoner 4 sæsoner
Materialer  Helsport superlight 1000 Cotmolmex C Helsport Rainguard
Farver  Lysegrønt Lysebrun Grøn
 Pris 3759,- 9445,- 7999,-

Den imponerende Lavvulight på bare 1,7 kg. kan man altså sagtens slæbe ud. Der er plads til 4 personer, men husk! Der er intet myggenet, så du skal nok ikke slå dig ned i Lapland om sommeren. Varanger Camp er med fordi den virkelig giver plads. På grund af den forhøjet indgang er der meget mere plads i lavvuen, hvor andre faktisk godt kan føles lidt trange fordi formen på lavvuer måske ikke er så praktisk igen. Varanger Camps indgang gør også at du let kommer ind og ud samt kan åbne døren og nyde udsigten, selv i dårligt vejr (givet at du ikke har slået lavvuen op mod vindretningen).
Tentipi er kendt for deres fede og holdbare lavvuer. Det er top kvalitet og funktionalitet men prisen er selvfølgelig også derefter. Det er med andre ord lavvuen for kendere.

Store telte/Bomuldstelte/Glampingtelte

bomulds telt til glampingtur med familien

Bomuldstelte Nordisk Asgaard 7,1 Nordisk Utgaard 13,2 Nordisk Vanaheim 40
Vægt (gram) 15500 22500 67000
Mål (kvm) 7,1  13,2  40 
Pakmål (l x b i cm.)  97 x 30 124 x 35 120 x 55 x 35
Vandsøjletryk (bund og oversejl) 10000 10000 10000
Estimeret sæsonangivelse 4 sæsoner 4 sæsoner 4 sæsoner
Materialer  Bomuld Bomuld Bomuld
Farver  Hvid Hvid Hvid
 Pris 2999,- 4199,- 9999,-

Nordisk har godt fat i de store telte, så vi beklager lidt at det kun er dem der er med, men du er selvfølgelig velkommen til at kommenterer hvis du kender andre store bomuldstelte.
Når det er sagt, så er Nordisk bomuldsteltene bare fede. Med et indvendigt lys og skønt indeklima er dette virkelig cotton wellness når det er bedst. De vejer selvfølgelig meget og er ikke lige noget man tager på skuldren. Faktisk er Vanaheim noget man burde have folk til at slæbe - ud til bilen.

Ovn, hygge og plads

Der er masser af plads! Til hele familien, fodboldholdet eller skolen. I Vanaheim 40 har du næsten 8 x 5 meter at boltre dig på. Det giver mulighed for meget anderledes ture, hvor du med en ovn tager hyggen med ind og du kan blive ude i 4 sæsoner og samtidig holde varmen altid. Dette gælder også lavvuerne, der dog kan rumme lidt færre mennesker (dem i tabellen, der findes selvfølgelig meget store event lavvuer).

stort bomuldstelt

Opsumering

Det gælder altså for dig om at kende dine behov. Teltproducenterne har lavet lige det telt der passer til dig og din pengepung og behov, så du kan bare vælge. Om det er smart at købe et billigt telt og så opgraderer når du kender behov, kan være en god idé. Hvis du f.eks. har lyst til udelivet, men ikke ved om du vil vandre, så kan du jo gå efter et telt der har en nogenlunde vægt og så prøve begge dele.

Vi håber du med denne teltguide er blevet lidt klogere og gjort dit valg lettere, trods meget information om telte.

Hvad betyder vandsøjletryk?

Vandsøjletryk er lidt svær... Vi kan næsten garanterer at alle nye telte, vil holde dig tør igennem natten. Om de så også er tørre efter en uge med regn, er op til nedpakningen, alder på teltet osv. 
Omvendt kan det også have noget med åndbarhed at gøre. På et tidspunkt går trykket fra at være vandafvisende, som skaljakker, til vandtætte som regnjakker. Helt vandtæt ønsker vi ikke, for så kan du ikke trække vejret og du bliver klam af din egen ånde og sved. Vi kender alle de regnjakker der føles klamme indvendig og man kunne tro at regnjakken var utæt. Det er den bare ikke, den er alt for tæt.

Som med andre produkter (computerverden er et godt eksempel), så skal man altså ikke regne med at et højt tal = bedste telt.
En bund med højt vandsøjletryk er dog at foretrække. Det gælder både ved våd jord og sne/sjap. 

vandretur i lapland med telt

Hvad betyder sæsonerne?

Et 1 sæson telt, er bedst om sommeren. Da jeg har testet mange telte, har jeg også tilladt mig, selv at angive sæsoner. Jeg har dummet mig i ydersæsonerne (med vijle, bare for at bevise min pointe) og erfaringen prøver jeg at dele her. Er du ikke enig, så skriv gerne, så tager vi debatten.

3 sæsoner er forår, sommer og efterår.

4 sæsoner er, ja du gættede det, vinteren med.

Hvad betyder 20D Nylon og andre materialer?

Åh, hvor skal du spørge hele tiden? Jeg aner det faktisk ikke - beklager. Jeg tror nogenlunde jeg ved hvad nylon er og jeg ved at silnylon er virkelig fedt, men en dybere teknisk forklaring har Nordisk Outdoor lovet mig, så jeg kommer tilbage, fuldstændig bombet i hovedet og så skal jeg nok både opdatere denne artikel, samt skrive en virkelig nørdet artikel - kun om nylon og materialer. Jeg glæder mig faktisk.

telt til vandretur

Ripstop nylon mener jeg dog er nylon (no shit Sherlock) der er "forstærket" ved hjælp af små syninger i et mellemlag, så nylonen bliver utrolig slidstærkt?

Beklager, jeg hørte ikke efter i håndarbejdstimerne og syning er kun for producenterne (ha! Du troede lige jeg ville sige kvinderne! Det ved jeg ikke passer. Der er rigtig mange DIY mænd der syr i outdoorverden).

Hvad betyder apsis?

Apsis er betegnelsen for forteltet. Ganske enkelt. Et telt kan selvfølgelig have flere indgange og dermed flere apsisser.

Hvad er en lavvu?

En lavvu er en tipi. Lavvu er samisk, og vi bruger mere ordet lavvu end tipi i Norden, da tipi som bekendt er et indianertelt. 

Hvad er Glamping?

Glamping er glamour og camping trukket sammen. Det giver en tur med bomuldstelte, rensdyrskind, store møbler og udeluksus.

Videoer med test af telte

Se mange flere videoer med test og anmeldelser af telte: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5qdQeAZB15fSHjdqfXMAmbE7AzFElop8

Sæsonerne

De forskellige sæsonangivelser har jeg selv bestemt. Jeg er ikke ekspert, for jeg har ikke prøvet alle teltene i denne artikel. Jeg har brugt den erfaring, jeg har fra de mange telte, jeg har prøvet, og så har jeg forsøgt at skelne mellem forskellige ting.

Er der f.eks. kun myggenet i inderteltet eller er der slet ikke indertelt? I dette tilfælde vil jeg kalde teltet fra 1-2 sæsoner. Jeg har haft en god debat med en producent der mente at det hele kommer an på soveposen. Selvom jeg ikke var enig, prøvede jeg dog i -10 grader. Det gik ud over Wechsel Aurora 2 teltet men det skal siges at det ikke var dem jeg talte med.
Jeg frøs... jeg klaprede tænder... jeg vågnede kl. 3 om natten og tog min Yeti jakke på... Lige lidt hjalp det, og jeg har aldrig frosset så meget før.
Næste dag sov jeg i shelter med samme sovepose og liggeunderlag - intet. Så hvad er det der går galt?
Telte som Wechsel Aurora og Fjällräven Akka View har mygenet inderst, og det skaber gennemtræk i teltet. Gennemtræk kan pive lige igennem soveposen, og du har ikke en chance for at varme den op, når den kolde vind hele tiden hiver varmen ud.

sommertelt

Et telt, der kan lukkes helt af i inderteltet, er derfor fra 3-4 sæsoner. Du kan lukke vinden ude, og det betyder rigtig meget for temperaturen. Et telt som Fjällräven Akka Endurance kan ikke få ros nok for hvor genialt et telt, det er (lidt tungt bevares). Det bliver hurtigt behageligt i inderteltet, selv i -6 grader, og selvom du glemmer at åbne ventilationen, kommer der ikke kondens. Det er til fire sæsoner og bestemt et, jeg ville vælge til krævende vinterture, f.eks i fjeldet.

Er teltet klar til ovn, er det også 4 sæsoners. En ovn kan virkelig få opvarmet et telt/lavvu.

Hvad synes du?

Har du gode råd, kommentar, vil du anbefale et telt der ikke er på listerne og tabellerne osv., så skrive gerne herunder (Kræver login - husk det er gratis at oprette en bruger på Outsite).

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.